Vydatné tříchodové menu zakončené selekcí nejlepších dezertů je zárukou zážitku, na který se nezapomíná.
Refresher se svou láskou k chutnému jídlu nikdy netajil, důkazem čehož je i naše gastro sekce. Pravidelně navštěvujeme české i slovenské podniky a naštěstí máme stále častěji možnost konstatovat, že i v této oblasti za světovou úrovní vůbec nezaostávají. Koncepty restaurací od výmyslu světa dokázaly přinést do našich malých zemí chutě z prakticky každého koutu planety a nemalá skupina elitních šéfkuchařů už chválabohu ví, co s nimi. A jinak tomu není ani v případě restaurace s názvem V Zátiší, která mimochodem patří pod Zátiší Group – v krátkosti skupinu čtyř vynikajících restaurací s výbornou reputací.
My jsme se tentokrát rozhodli navštívit právě pobočku nacházející se v tom suverénně nejkrásnějším srdci Prahy, nedaleko Staroměstského náměstí i Karlova mostu. Určitě se vám na V Zátiší podaří narazit při toulkách nádhernými uličkami Starého města, ale pro úplnost ji najdete na ulici Liliová 1 na Betlémském náměstí, což je vlastně atrakce sama o sobě. Podle dostupných informací bylo toto místo vždy oblíbeným revírem diplomatů a známých tváří, což se do dnešního dne podepisuje na samotné atmosféře.
Už při vstupu do restaurace se nás zmocnil takový ten příjemný pocit, kdy jste si skoro jisti, že bude vaše následující jídlo prostě stát za to. Hned na úvod nás přivítala milá obsluha, která nám ochotně vyhověla i přesto, že jsme tak trochu pozapomněli na rezervaci. V době naší návštěvy se v jednotlivých místnostech nacházelo relativně dost lidí, ale my jsme žádali stůl co nejblíže u okna, protože jsme si pro tuto příležitost přinesli i fotoaparát. Po usazení jsme se hned vybavili kvalitním vínem, takže byl na řadě druhý příjemný pocit, kdy víte, že je vše v naprostém pořádku a připravujete se na obrovský gastronomický zážitek.
Náš cíl byl jasný – přišli jsme vyzkoušet nový nedělní brunch, který byl nedávno rozšířen z čistě indického o mezinárodní pokrmy. Dosud jsme o něm slyšeli jen hodně chvály, ale jak už bývá zvykem, vše si pro jistotu rádi vyzkoušíme i na vlastní kůži, tedy v tomto případě na vlastních chuťových pohárcích. Tak jak se patří, na degustaci jsme přišli co nejvíce hladoví, a proto jsme nedočkavě zírali, kdy dorazí náš první chod. Jasně, s prázdným žaludkem se nám i ty doslova 4 minuty zdály jako věčnost, ale alespoň jsme si stihli zjistit něco o týmu kuchařů. Indickou kuchyni zastupuje Ramesh Mamgain a v tomto případě snad nikdo nepochybuje, že jde o člověka s vytříbeným citem pro exotické suroviny i koření. Českou a mezinárodní kuchyni zas reprezentuje dvojice Igor Chramec a Pavel Brož.
A přesně to se odráželo i na našem prvním chodu. Kromě opravdu poctivého bramborovo-pórkového krému jsme dostali i vepřovou terinku s ovocným chutney a achari nakládané houby. Jídlo má vždy potěšit nejen chutí, ale i vzezřením a v tomto případě vlastně ani není co vytknout. Příjemně překvapila chuť jemného vepřového v kombinaci s intenzivní sladko-nakyslou chutí ovoce společně s křupavým chipsem. V tomto případě jsme však na chvilku odbočili od typické Indie, no ani jsem nestihl projevit mírné znepokojení a po prvním soustu z nakládaných hřibu achari byly všechny pochybnosti pryč. Vyvážená kořeněná a mírně pálivá chuť se se zbytkem prvního chodu perfektně doplňovala, a tak jsme se nemohli dočkat těch dalších.
Indické lososové Tikka s rýží basmati z druhého chodu ocení zaručeně každý. Kvalitní ryba s mírně připečenou krustou neměla prakticky žádnou chybu. Zároveň je určitě na místě vyzvednout samotnou velikost porcí, protože v tomto ohledu dokázal šéfkuchař opravdu adekvátně zhodnotit, jak by se měl zákazník cítit před hlavním chodem.
Tím bylo pečené farmářské kuřátko s ragú z kořenové zeleniny a hub. No a jako hlavní přílohu jsme dostali bylinkové nočky. Ty si z kompletně celého menu zaslouží nejmenší pozornost a osobně bych v tomto případě raději vsadil na oblíbenou indickou přílohu, kterou je chléb naan, ideálně v ochucené verzi. I přesto platí, že takto propečené, ale zároveň jemné a chutné farmářské kuře, nikdo z nás u stolu dlouho neměl možnost ochutnat. Dalším plusem bylo samotné ragú ze zeleniny, z níž byla už při prvním soustu cítit plnost chutí. Opět se musíme pozastavit u porce, která byla již v tomto případě nad naše síly, takže určitě nehrozí, že budete po tomto gurmánském zážitku odcházet hladoví.
Třešničkou chladného nedělního odpoledne stráveného v nádherných prostorách restaurace V Zátiší byla variace tří dezertů, přičemž nás netradičností určitě nejvíce zaujal Modak cake – indický cheesecake, při kterém jsme se všichni shodli, že sice samotnou chuť nedokážeme úplně přesně identifikovat, ale s názvem tohoto dezertu se stoprocentně ztotožňujeme. Milovníci sladkého si určitě přijdou na své i u domácí zmrzliny dle aktuální nabídky – v našem případě to byl banánový sorbet. Na závěr jsme už tak plné žaludky doplnili domácími donuty a po posledním soustu a hlubokém nádechu nám zbývalo jen konstatovat, že se na toto místo musíme co nejdříve vrátit.
Při popíjení chutného bílého vína se nám podařilo zjistit, že i v této restauraci si můžete dát například tradiční kulajdu, křupavou kachnu se zelím nebo indické speciality připravované v peci tandoori. Na první pohled zvláštní fúze české a indické kuchyně, ale samotní šéfkuchaři se nechávají slyšet, že rádi plní přání zákazníků, kteří si právě tato jídla v jejich podání nedokáží vynachválit. Pokud se do V Zátiší chystáte, připravte se na opravdu plnohodnotný zážitek, který klidně nahradí celodenní program s rodinou. Brunch se podává pouze v neděli od 11:30 do 15:00 a po novém je jeho součástí i neomezená konzumace vín a Charmat Rosé. Samotné chody jsou každým týdnem mírně obměňovány, ale aktuální nabídku si vždy můžete prohlédnout na oficiální stránce. Zároveň Zátiší nabízí 25% slevu členům svého klubu, do kterého se můžeš ihned zaregistrovat.