Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
17. října 2017 10:34
Čas čtení 0:00
Radka T.

5letá Ruska ovládá 8 jazyků. Svými znalostmi strčí do kapsy většinu dospělých

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Malá Ruska Bella ohromuje svět svým talentem na jazyky. Zatímco loni jich ovládala 7, nyní se může pochlubit znalostí 8 řečí.

Čím více jazyků umíš, tím lépe. Mnohem jednodušeji se tak dokážeš prosadit na trhu práce. Už lidé, kteří ovládají alespoň jeden jazyk perfektně, mají mnohem větší šanci získat práci snů než ti ostatní. Samozřejmě, když se k tomu přidá ještě pár dalších světových jazyků, máš vyhráno. No upřímně – kolik lidí znáš, kteří by ovládali více než pět jazyků? Ruska Bella Devjatkina jich momentálně umí osm, a to má jen pět let! Už teď by se proto dalo říci, že má tato holčička o budoucnost postaráno.

Malá Bella ohromila svět už loni. To se předvedla v jisté ruské televizní show, kde ukázala svůj neuvěřitelný talent. Pomyslný klobouk z hlavy si před ní museli smeknout všichni dospělí, kteří se buď show zúčastnili nebo ji měli možnost vidět. Tehdy měla rodačka z Moskvy čtyři roky a bez zaváhání dokázala dospělým odpovídat na otázky v angličtině, němčině, španělštině, francouzštině, čínštině i arabštině. Kromě toho se s hostitelem show suverénně bavila v rodné ruštině, takže dohromady předvedla ovládání sedmi jazyků. Diváci, kteří show viděli, se dokonce přiznali, že se ve srovnání s holčičkou cítili jako idioti. Bella však nezahálí a jazyků už ovládá osm.

Podívej se, jak si Bella poradila s cizími jazyky. Článek pokračuje pod videem.

Samozřejmě, jak už to bývá, když někdo svým talentem předčí většinu, i v Bellině případě se začaly vynořovat spekulace o tom, zda její talent není jen zakamuflované „papouškování“ předpřipravených vět. Její matka Julia, mimochodem učitelka angličtiny, to však rázně popřela. Podle ní se světové jazyky staly běžnou součástí dceřina života už velmi brzy, navíc měla pečovatelky různých národností, které ji naučily nejen různým řečem, ale i různým kulturám.

Julia přiznala, že do rozvoje jazykových znalostí malé Belly investovala hodně času a úsilí. Kromě toho povzbuzuje i daší rodiče v tom, aby své děti vedli k učení se cizích jazyků již v raném dětství. „Ne každé dítě musí mluvit šesti jazyky, ale každé by mělo zvládnout alespoň dva nebo tři,“ citoval ji portál Russia Beyond. Jak ještě dodala, ve škole bude prioritou hlavně angličtina, francouzština a čínština.

To, že zájem o cizí jazyky nebyl jen chvilkovou záležitostí nebo jen jakýmsi pokusem o upoutání pozornosti, dokazuje i fakt, že Bella se mezitím naučila další jazyk, konkrétně italštinu. Jak uvedla na svém Facebooku polyglotka Lýdia Machová, která se věnuje jazykovému mentoringu, holčička začala sledovat pohádky v italštině a už po dvou týdnech se setkala s rodilým Italem, se kterým již druhý den komunikovala italsky.

A jak se vlastně dokáže tak malé dítě učit tolika jazykům? Bellu rodiče k tomu vedli již od narození, její matka na ni mluvila střídavě rusky a anglicky, od pěti měsíců se přidala výuka pomocí speciálních karet. Pokud bylo na některých z nich například napsané slovo ruka, holčička ukázala na tu svou. Když měla Bella dva roky, uměla už plynule číst ve třech jazycích.

Podle vědců má mnohojazyčnost pozitivní vliv na celkový vývoj dítěte, ale zároveň není zárukou toho, že dítě bude plynule ovládat jazyky i v budoucnosti. Zbývá proto doufat, že to nebude případ šikovného ruského děvčátka a že s učebními osnovami nebude mít žádný problém.

Domů
Sdílet
Diskuse