Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. října 2017 18:49
Čas čtení 0:00
Radka T.

Vědci poprvé pozorovali srážku neutronových hvězd. Vytvořila 10krát víc zlata, než je na Zemi

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Vědcům se poprvé povedlo pozorovat světelné a gravitační vlny vytvořené jednou událostí.

Vesmír je plný záhadných jevů přesahujících hranice lidského chápání, které se daří vědcům postupně odhalovat a velkolepě díky tomu informovat i laickou veřejnost. Za nebývalý objev, který spouští novou éru astronomie, označili kolizi dvou neutronových hvězd, informovalo CNN. Neutronová hvězda je vesmírný objekt, který vznikne po výbuchu supernovy.

Astronomové se stali poprvé svědky události, když se jim podařilo zachytit signál ze srážky neutronových hvězd, které od nás byly vzdáleny 130 milionů let. Světelné i gravitační vlny z výbuchu dokázali zaznamenat v gravitační observatoři LIGO. Podle vědců je fakt, že se podařilo pozorovat gravitační i světelné vlny vytvořené jediným dějem, nejen historickou, ale i vzrušující událostí. 

 

A post shared by Albert Einstein (@alberteinstein) on

Gravitační vlny byly poprvé pozorovány už před dvěma lety, ale byly výsledkem kolize dvou černých děr. Ty však nevydávají světlo, a tak nemohli poskytnout žádnou velkolepou světelnou show. Avšak srážka neutronových hvězd, které vytvářejí stejný typ vln včetně světla, umožnila vědcům zkoumat gravitační vlny novým způsobem. Zjistili, že světlo a gravitační vlny cestují stejně rychle, což jim pomůže při měření rychlosti růstu vesmíru.

Pozorování se uskutečnilo v noci ze 17. na 18. srpna, přičemž jev zachytili pozemní i vesmírné teleskopy. Tato událost patřila mezi nejpozorovanější a nejaktuálnější, spolupracovalo na ní 70 institucí a trvalo několik týdnů, než se o ní oficiálně promluvilo. Nakonec se tak stalo v říjnu na konferenci Evropské jižního observatoře. 

Výsledkem kolize byl ještě jeden fascinující jev. Podle vědců se po vesmíru díky tomu rozprášily pozůstatky těžkých kovů, zejména zlata, uranu či platiny. Jen zlata a uranu měla srážka vytvořit desetinásobně více, než je na celé naší planetě. Díky této srážce se tak zároveň podařilo odhalit tajemství toho, jak vznikají těžké kovy ve vesmíru.

Domů
Sdílet
Diskuse