Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. listopadu 2017 9:28
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Stephen Hawking se bojí nové nadřazené rasy, která na světě vznikne možná už zanedlouho. Měla by za ní stát umělá inteligence

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Uznávaný fyzik v novém rozhovoru opět varoval před umělou inteligencí.

Stephen Hawking je považován za jednoho z nejlepších fyziků na celém světě a pokud se už vyjádří k nějakému tématu, pak obvykle není daleko od pravdy. Už delší dobu proto lidstvo upozorňuje na to, že technologie vyvíjíme závratnou rychlostí a možná na to jednoho dne doplatíme i vlastní existencí. Už před dvěma lety Hawking hlásal, že umělá inteligence by nás mohla všechny pozabíjet nechtěně, protože bychom přestali kontrolovat její rychlý vývoj a jeho nejnovější upozornění není daleko od toho předchozího. Hawking se rozhovořil pro magazín Wired a přišel s myšlenkou, která by nás měla všechny pořádně vystrašit.

Fyzik se obává toho, že umělá inteligence nás jednoho dne bude schopná vyměnit a nahradit tak celou lidskou rasu, protože se dostane na takovou úroveň, že lidi už prostě nebude potřebovat. Hawking zdůrazňuje, že pokud dnes dokáží lidé vytvořit počítačové viry, které se donekonečna replikují a vylepšují, něco podobného přijde i s umělou inteligencí. Jednoho dne si umělá inteligence po replikaci uvědomí, že lidstvo není hodné jejího času a vznikne nová forma života, která nás v následujícím období nahradí. Pokud spojíme jeho nejnovější myšlenku s obavami o život lidí kvůli umělé inteligenci, pak jsme možná skutečně v ohrožení a i když si to dnes neuvědomujeme, postupně sami vytváříme věc, která nás jednoho dne zničí.


Domů
Sdílet
Diskuse