Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. listopadu 2017 14:19
Čas čtení 0:00
Radka T.

10 známých světových sportovců, kteří brali na vrcholu slávy drogy

SPORT GOLF
Uložit Uložené

I špičkoví sportovci nedokázali odolat zhoubné závislosti. Svých drogových skandálů hořce litovali nebo na ně tvrdě doplatili.

Mají dokonalá těla, striktní jídelníček a přísný režim. O to více šokuje zjištění, že mnozí z nich se nestranili návykovým látkám. Nepovolený doping však na mysli nemáme. Mimochodem, i v souvislosti s ním se čas od času vynoří otázky, zda vůbec dokáží sportovci vydat nadlidský výkon bez jakýchkoli podpůrných látek.

Ti, kteří je nepotřebují a poctivě na sobě makají, si zaslouží velký respekt. Ale je i mnoho těch, kteří si neodpustili nejen doping, ale i drogy. O vrcholových sportovcích by přitom jen málokdo řekl, že by byli schopni se zfetovat nebo zhulit. A přeci můžeme uvést pár odstrašujících příkladů.

Michael Phelps je fenomenální plavec. Na kontě má z olympiád už 28 medailí. Sebevědomý sportovec a miláček publika však není takové neviňátko, jak by se mohlo zdát. Také on neodolal a byl z toho pěkný skandál. Phelpsovi učarovala „tráva“. Bylo to v roce 2009, když se provalil skandál se záběrem, na němž Phelps kouří z vodního bonga marihuanu.

A i když se plavec snažil snímek koupit, bulvár z něj chtěl „vytřískat“ více a na sportovce spustit honbu. Phelps později přiznal, že zákeřnému fotografovi mohl udělat ze života peklo, ale raději to nechal na karmu. Kvůli tomu, co udělal, si však plavec přeci jen nasypal popel na hlavu. Prohlásil, že jeho chování bylo „politováníhodné“ a že se už nikdy nic takového nestane. Po jeho následujících velkých úspěších a nezapomenutelných výkonech loni v Riu mu to snad fanoušci už dávno odpustili.

10 známých světových sportovců, kteří brali na vrcholu slávy drogy
Zdroj: TASR

Výborná tenistka a vítězka pěti grandslamových turnajů Martina Hingisová si podmanila tenisový svět a svými výkony získala velký respekt. V roce 2003 však ohlásila konec kariéry, aby se v roce 2006 opět do světa aktivního tenisu vrátila. Ale nevydrželo jí to dlouho. V roce 2007 opět ohlásila konec kariéry, ale důvody nebyly zdravotní. Hingisová přiznala, že jí našli v těle kokain. „Můj test byl pozitivní, ale já jsem nikdy nebrala drogy a cítím se stoprocentně nevinná,“ prohlásila tehdy hříšnice s tím, že nemůže svádět boj s antidopingovými úřady. Bez tenisu ale nevydržela dlouho, v roce 2013 se opět vrátila, aby tento rok ohlásila svůj třetí konec kariéry.

10 známých světových sportovců, kteří brali na vrcholu slávy drogy
Zdroj: flickr.com/Steven Pisano

I přes drogový skandál se stal legendou. Tom Boonen byl považován i za velkého rivala skvělého slovenského cyklisty Petra Sagana. Jenže Belgičan, který letos ukončil kariéru, je také spojován s kokainem. Už v roce 2009 si ho média vychutnala kvůli pozitivnímu výsledku testování na kokain. Cyklista neváhal a připustil problémy s pitím a drogami. Prý si musel během jednoho opilého večera něco vzít.

Doporučeno
Skaut, učitel a ochránce dětí Fredy Hirsch. Ke sportu a poznání je vedl i v Terezíně a Osvětimi Skaut, učitel a ochránce dětí Fredy Hirsch. Ke sportu a poznání je vedl i v Terezíně a Osvětimi 12. února 2021 9:34

Prohlásil také, že potřebuje pomoc, protože když se opije, ztrácí zábrany. Zároveň tehdy vyjadřoval obavy nad tím, co se stane s jeho týmem. Bylo to pro něj důležitější než to, co se stane s ním samotným jako cyklistou. Pozitivní testování z roku 2009 však nebylo prvním podobným případem, co se Boonena týče. Pozitivní testy na stejnou drogu měl i v roce 2008.

10 známých světových sportovců, kteří brali na vrcholu slávy drogy
Zdroj: commons.wikimedia.org/Angelo Giangregorio

Diego Maradona je legendou co se týče fotbalu, ale i drogových excesů. Jeho slávu a fotbalové schopnosti nelze popřít, jen škoda, že se občas ocitly ve stínu dopingových, ale i drogových skandálů. Ještě když hrál za Neapol, v dobách jeho největší slávy, se jeho jméno začalo spojovat s kokainem. Bylo to koncem 80. let minulého století. Následoval 15měsíční distanc a odchod z Neapole. Kokain začal užívat už v roce 1983 v Barceloně a trvalo to až do roku 2004. Maradona později přiznal, že braní drog byla jeho životní chyba. Nad závislostí vyhrál před několika lety.

10 známých světových sportovců, kteří brali na vrcholu slávy drogy
Zdroj: commons.wikimedia.org/Dani Yako

Tenis je spojován s mnoha slavnými osobnostmi, na které si vzpomeneme i dnes. Jednou z extravagantních postav je i Andre Agassi. Charakterizovaly ho divoké vlasové kreace i bláznivé barevné oblečení, později typická holá hlava. Za sebou má několik významných tenisových úspěchů a v dobách největší slávy byl také oblíbeným terčem bulváru. Bylo to kvůli jeho milostnému životu, ale v roce 1997 přišel úplně jiný šok. Tenistovi našli v krvi amfetamin. Nejprve se vymlouval na to, že se napil z něčího nápoje, poté však vyšel s pravdou ven ve své autobiografii. Přiznal závislost na drogách i podpůrných látkách.

10 známých světových sportovců, kteří brali na vrcholu slávy drogy
Zdroj: TASR

Zdá se, jakoby byly drogy zejména doménou tenistů. V bláznivých 90. letech se jim nevyhnula ani americká tenistka Jennifer Capriatiová. A to i přesto, že v tenise dosahovala pozoruhodných výsledků, byla světovou jedničkou, vyhrála 14 turnajů WTA ve dvouhře a jeden ve čtyřhře. Na kontě má i olympijské zlato, když jako 16letá zdolala Steffi Gráfovou.

Doporučeno
Že se v chladném počasí nedá venku sportovat? S kolekcí COLD.RDY od adidasu to není problém Že se v chladném počasí nedá venku sportovat? S kolekcí COLD.RDY od adidasu to není problém 22. listopadu 2020 19:40

Podobně jako Hingisovou, i ji označovali za zázračné dítě. Jenže později vyšlo najevo, že užívala marihuanu, a to nebylo zdaleka všechno. Kráska byla za držení drog dokonce i zatčena, závislosti nejen na nich, ale i alkoholu podlehla několikrát. Paralyzovala ji zranění, syndrom vyhoření, nevydařený soukromý život i vnitřní nespokojenost. Přiznala také, že vícekrát uvažovala nad sebevraždou. I přes zářné výkony - a to i po obdobích, když ji mnozí skoro odepsali, se o ní hovoří jako o té, kdo nezvládl slávu v mladém věku. Vždyť už když jí bylo 13 let, bylo ji možné vidět na titulních stránkách magazínů.

10 známých světových sportovců, kteří brali na vrcholu slávy drogy
Zdroj: TASR

I v takovém kriketu se mohou vyskytnout kokainoví hříšníci. Jedním je elitní hráč Chris Lewis. Za pašování tekutého kokainu ho dokonce poslali na 13 let za mříže. Z basy ho propustili po odpykání poloviny trestu. Kokain v době zadržení skrýval ve své kriketové tašce. Drogy byly ukryty v plechovkách od ovocných šťáv. Lewis se tvářil, že ve své tašce od Prady nese samé zdravé nápoje. Pravda byla mnohem trpčí, jakož i to, že byl s ním komplic, sportovec a basketbalový hráč Chad Kirnon. Lewis později přiznal, že zapletení se s drogami bylo nesprávné rozhodnutí. Po propuštění chtěl spolupracovat s kriketovou asociací, aby varoval hráče před nástrahami života po kariéře v kriketu.

10 známých světových sportovců, kteří brali na vrcholu slávy drogy
Zdroj: www.youtube.com


Drogy dokázaly proniknout i do světa vrcholového hokeje. Vzdálené nebyly profesionálnímu hokejistovi Bobovi Probertovi. Slavný rváč měl problém i s muži zákona. V roce 1989 ho zastavila policejní hlídka a Bobovi, který se musel svléknout, vypadlo pár gramů heroinu. Bob však neměl daleko ani ke kokainu. Přesto ho lidé milovali. Zemřel jako 45letý, skolil ho infarkt.

Boháč a slavný golfista Tiger Woods padl na úplné dno. I díky němu se znovu rozpoutala debata o tom, co všechno jsou někteří sportovci schopni do sebe dostat a že cizí jim nejsou ani drogy. V létě Woodse hlídka přichytila spícího za volantem, v těle měl opravdu originální koktejl složený například z Xanaxu, Vicodinu či THC. Sportovec se dostal mimo formu kvůli zdravotním problémům a bojoval i s nespavostí. Nebezpečný lékový a drogový koktejl mu však akorát tak způsobil problémy nejen u mužů zákona.

10 známých světových sportovců, kteří brali na vrcholu slávy drogy
Zdroj: TASR

Byl hvězdou NBA a díky manželství s Khloe Kardashian měl blízko i ke světu celebrit. Ale i před ní skrýval svou závislost na kokainu. Lamar Odom je bývalý americký basketbalista. Po různých excesech prohlásil, že mu kokain zničil kariéru. Kromě toho však také vztah s Kardashiankou, kterou navíc i podváděl. Do svědomí si exbasketbalista vstoupil poté, co po předávkování skončil v bezvědomí v nevěstinci. Sportovec proto putoval na odvykačku do soukromého zařízení.

10 známých světových sportovců, kteří brali na vrcholu slávy drogy
Zdroj: commons.wikimedia.org/Bridget Samuels
Domů
Sdílet
Diskuse