Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. prosince 2017 17:29
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Přes 70 % Čechů věří v genderové stereotypy. V otázkách rovnosti mezi pohlavími patříme mezi nejtradičnější státy EU

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Průzkum přístupu jednotlivých národů Evropské unie k formování stereotypů na základě pohlaví dokázal, že některé státy o tomto tématu přemýšlejí jinak, než druhé.

Česko patří k pětici národů Evropské Unie, které nejvíce věří v tradiční genderové rozdělení rolí a chování v domácnosti nebo zaměstnání. Ukazuje to nedávný průzkum veřejného mínění Eurobarometr. Cílem bylo získat informace o přístupu 28 států Evropy k otázkám rovnosti mezi pohlavími nebo utváření stereotypů na základě pohlaví. Nejnižší procento lidí zastávající tradiční rozdělení pohlavních rolí žije ve Švédsku.

Přes 70 % Čechů věří v genderové stereotypy. V otázkách rovnosti mezi pohlavími patříme mezi nejtradičnější státy EU
Zdroj: pexels.com

Žena stojící u  plotny nad dýmajícím hrncem a muž s tučnou výplatou v kapse. To je obrázek, který přibližně 77 % Čechů připadá zcela normální a takový, jak by scéna z domácnosti zkrátka měla vypadat. To, co celá staletí znamenalo tradiční pojetí pohlavních rolí, se ovšem v průběhu času začíná proměňovat. Ženy utíkají od domácích spotřebičů k významným pracovním pozicím a někteří muži naopak rádi a ochotně přijímají vařečku za svého oblíbeného kamaráda. To, co nás učili naši předci, už v mnoha domácnostech nefunguje.

Je však zajímavé prohlédnout si blíže a v číslech, jak se různé názorové přístupy mění v souvislosti s příslušností k některému ze zkoumaných národů. Je zřejmé, že stereotypy založené na ženském nebo mužském pohlaví jsou v srdci jednotlivých států zakořeněné někde více, jinde méně. Hodnotící charakter necháme na vás, ale uvědomme si, že i takové či makové postoje mohou vypovídat mnohé o vyspělosti a progresivnosti dané společnosti.

Přes 70 % Čechů věří v genderové stereotypy. V otázkách rovnosti mezi pohlavími patříme mezi nejtradičnější státy EU
Zdroj: pexels.com

Průzkum probíhal během letošního léta a zúčastnilo se ho 28 členských států Evropské unie. Výzkumníci pracovali s téměř 30 tisíci respondenty, které vybrali z různých sociodemografických vrstev společnosti a následně s nimi vedli osobní rozhovor. 

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Z obecných výsledků můžeme vypozorovat zajímavá fakta. Přibližně 54 % respondentů uvedlo, že vidí problém v tom, jak jsou ženy prezentovány v reklamě a médiích. Pouze 10 % z těchto respondentů si myslí, že je nepřijatelné, aby muž plakal. Značná většina lidí věří, že je důležité podporovat rovnost mezi pohlavími, aby byla zajištěna spravedlivá demokratická společnost nebo stabilní ekonomika. Na 90 % účastníků považuje nerovnost v platebních podmínkách mezi muži a ženami za nepřípustnou.

Přes 70 % Čechů věří v genderové stereotypy. V otázkách rovnosti mezi pohlavími patříme mezi nejtradičnější státy EU
Zdroj: Flickr.com/istolethetv

Pokud bychom se však zaměřili na jednotlivé státy, Česká republika patří k vůbec nejspodnější skupině národů v celém žebříčku. Společně s Litvou a Slovenskem patříme k nejméně podporujícím národům v otázkách mužského podílení se na genderové rovnosti. Na opačné straně stojí Švédi, Finové a Španělé.

Osm z deseti Čechů věří, že ženy se budou rozhodovat spíše na základě emocí. Ve Švédsku to bylo pouze 47 % dotázaných. Dalších 77 % českých respondentů uvedlo, že nejdůležitější rolí ženy je práce v domácnosti. Opět pro srovnání – v Dánsku a Nizozemí je to pouze kolem 15 %, ve Švédsku dokonce 11 %. Rozdíly jsou patrné také v otázkách řešení této problematiky. Pouze 15 % Čechů tvrdí, že nerovnost mezi pohlavími je problém, který by se měl řešit. Ve Švédsku a Francii je to téměř 60 % respondentů. Devět z deseti maltských respondentů potvrdilo, že věří v rovnoměrné zastoupení domácích prací v domácnosti nebo účasti na mateřské dovolené. V Česku je to kolem 60 %. 

Přes 70 % Čechů věří v genderové stereotypy. V otázkách rovnosti mezi pohlavími patříme mezi nejtradičnější státy EU
Zdroj: pexels.com

Velmi nízké číslo u České republiky vidíme také v přístupu k sexistickým vtipům mužských kamarádů. Pouze 14 % Čechů a 25 % Slováků se k těmto vtipům staví odmítavě a vyčítavě. Ve Švédsku je to téměř 90 %. Na 60 % Čechů, Slováků a Maďarů věří, že muži jsou více ambiciozní než ženy. Na druhém konci žebříčku je opět Švédsko s 8 %. 

Pokud vás zajímají všechny konkrétní výsledky šetření, stačí si jejich PDF verzi jednoduše stáhnout z tohoto odkazu.

Domů
Sdílet
Diskuse