Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2018 13:29
Čas čtení 0:00
Radka T.

Chodící ryby místo plavání mnohem raději kráčí. Lidi dokáží fascinovat, ale i vyděsit

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Potápěčům se podařilo objevit nové jedince mimořádně vzácného druhu.

Svět je plný těch nejzvláštnějších živočichů, kteří jakoby ani nebyli z naší planety. Jako sci-fi proto může působit i představa takzvané chodící ryby. Živočich totiž místo plavání mnohem raději „kráčí“ po mořském dně.

Novou populaci pravděpodobně nejvzácnějších ryb na světě se teprve nedávno podařilo objevit týmu potápěčů z Institutu pro mořský a antarktický výzkum (IMAS) a z občanského vědeckého programu Reef Life Survey. V rámci druhu Thymichthys politus byla dosud u Tasmánie identifikována jen jedna populace s odhadovaným počtem 20 až 40 jedinců. Potápěčům se však nyní podařilo najít i druhou populaci.

Novou populaci vyskytující se jen v jihovýchodní Tasmánii nenašli na velkém území, jeho velikost se dá přirovnat asi ke dvěma tenisovým kurtům. Samotnou lokalitu potápěči hledali dva dny a téměř to vzdali. Jenže když se náhodou podařilo zpozorovat jednu z hledaných ryb, pod řasami objevili zastrčených dalších sedm. V nové skupině se tak podařilo nalézt celkem osm jedinců, ale odhaduje se, že dohromady by jich by mohlo být i dvakrát více. Není vyloučeno, že existují i další neobjevené populace.

Objev potápěčů by se tak dal přirovnat k nálezu jehly v kupce sena, lokalitu však nechtějí prozradit, aby vzácné ryby ochránili. „Nalezení nové populace, značně odlišné od té stávající, bylo vzrušující. Znamená to, že existuje potenciálně větší genový fond a zřejmě další populace, které ještě musíme najít,“ řekla Antonia Cooper z IMAS. Najít tento druh je stále vzácnější zřejmě kvůli ztrátě stanovišť a změně klimatu.

Takzvaných chodících ryb nebo ryb s „rukama“ je však na světě více druhů. Jejich ploutve totiž připomínají ruce a náležitě je používají k tomu, aby se mohly pohybovat po dně jako kdyby kráčely. Plavou jen zřídkakdy. Vyskytují se v pobřežních vodách jižní Austrálie a Tasmánie. Hodně ryb z čeledi brachionichthyidae je však na pokraji vyhynutí a proto se je snaží vědci chránit. Drobné ryby jsou často kriticky ohrožené, živí se hlavně malými bezobratlými.

Chodící ryby místo plavání mnohem raději kráčí. Lidi dokáží fascinovat, ale i vyděsit
Zdroj: commons.wikimedia.org/CSIRO

Ne vždy jsou však „chodící ryby“ předmětem vědeckých senzací. V roce 2015 Australany děsil tvor, který dokázal bez větších problémů vylézt na pevninu a přežít tam i šest dní. Okouni se měli do Austrálie dostat z Papuy-Nové Guiney, kde neváhali lézt na stromy a zabíjet ptáky. Hrozbu však nepředstavovali jen pro ně, ale i pro mořské živočichy. Jinak sladkovodní ryby a invazivní druhy dokáží podle vědců zřejmě přežít i ve slané vodě a do Austrálie se mohli dostat díky rybářským lodím. Jiných živočichů se dokáží zbavit tak, že pokud rybu spolknou, ostny, které používají na „chůzi“, je zevnitř rozřežou, případně dokáží protivníky udusit.

Domů
Sdílet
Diskuse