Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2018 20:43
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Český dům získal na olympiádě pomyslnou zlatou medaili. V Pchjongčchangu je prý nejlepší

SPORT
Uložit Uložené

Roky příprav se organizátorům české základny na olympijských hrách opravdu vyplatily.

Česko si na své konto připisuje další zlatou medaili z olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu. Nebojte, nezmeškali jste žádný důležitý závod nebo zápas, na jehož konci se nejcennější medaile houpala na krku některému z našich sportovců či týmů. Toto ocenění je pouze symbolické a patří Českému domu, který je v Jižní Koreji střediskem setkávání a odhalování naší kultury mezi desítkami dalších národů.

Pomyslné zlato nám v tomto ohledu udělily americké noviny The Boston Globe. Z atmosféry, která panuje v českém olympijském domě byli natolik unešeni, že neváhaly několikaletou snahu a přípravu organizátorů ohodnit tím nejlepším možným způsobem. Další dvě místa na bedně pak rozdělily mezi Švýcarsko a Koreu.

Kousek domova je vždy třeba mít při sobě, pokud vás čeká daleká a náročná cesta. To si moc dobře uvědomují také naši olympionici, jejich trenéři, novináři i sportovní nadšenci a fanoušci. Centrum české olympijské výpravy tak hraje velmi důležitou roli v pokojném a pohodovém prožívání tohoto svátku zimního sportu. Na přípravě Českého domu si tedy jeho autoři dali více než záležet. První práce na jeho realizaci začali těsně po skončení letní olympiády v Riu.

Budova se nachází v těsné blízkosti olympijské vesnice, v pobřežním městě Kangnung. Tedy na místě, kde se zároveň odehrávají všechny hokejové zápasy, krasobruslení nebo závody v rychlobruslení. Když vejdete dovnitř, je to jako byste se uprostřed korejského města teleportovaly přímo do srdce českého národa. 

Nechybí zde ani skvělé pivo, ani vynikající guláš a klobásy, ani český pekař, který se stará o to, aby návštěvníkům ani sportovcům nechyběl tradiční český chleba. To ovšem není všechno. K půllitru vychlazeného pivka si dokonce můžete vyzkoušet skvěle propracovanou virtuální realitu, která vás vezme na drobnou exkurzi do plzeňského pivovaru nebo na sáňkovačku na svahu. 

Další dominantou Českého domu jsou skleněné sochy oslavující zimní sport nebo nostalgická nálada prostupující celou historií českých úspěchů na předešlých ročnících zimních olympijských her. Návstěvníci se seznámí s našimi největšími sportovními klenoty posledních let, včetně například Katky Neumannové, Martiny Sáblíkové, Jiřího Rašky nebo zlatých hochů z Nagana. Nezapomíná se ovšem ani na oslavy stého výročí založení Československa.

Redaktoři amerického listu The Boston Globe se vydali ochutnat atmosféru několika světových olympijských domů a v tom českém se jim líbilo vůbec nejvíce. „Je to skvělá zpráva – medaile za měsíce příprav, které celému projektu předcházely. Osobně mě to těší moc, jsem ráda za celý tým, který se na každodenním chodu podílí,“ prozradila webu czechteam.info šéfka Českého domu Blanka Konečná. 

Příspěvek sdílený B (@kona_moments),

Pomyslnou stříbrnou medaili získali Švýcaři, u kterého si mohou zájemci třeba zabruslit nebo ochutnat švýcarské speciality. Bronz nakonec patří domácím Korejčanům – za místo, kde si můžete vyzkoušet tancování na K–pop i tradiční korejský oděv. 

Naopak nejvíce zklamaní byli američtí redaktoři, poněkud ironicky, ze svého vlastního domu. Americký dům byl otevřen veřejnosti jen za nezanedbatelné vstupné a navíc prý nezajišťuje žádné aktivity, které by vůbec nějaké návštěvníky mohly přilákat.

Domů
Sdílet
Diskuse