Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2018 12:25
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Jelen ze šumavského výběhu, který napadl turistu, unikne utracení. Přestěhuje se do prezidentské obory v Lánech

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zvíře v minulých dnech lehce zranilo jednoho z návštěvníků výběhu. Mělo být utraceno, ovšem veliká vlna solidarity tomu pravděpodobně zabrání.

Jelen z Kvildy bude žít. Taková je nejnovější informace ohledně neposedného zvířete ze šumavského Návštěvnického centra. Místo toho se přestěhuje a ne jen tak na ledajaké místo. Jeho novým domovem se stane Lánská obora. Stěhování vyjednal osobně ministr životního prostředí Richard Brabec.

 

Jelen ze šumavského výběhu, který napadl turistu, unikne utracení. Přestěhuje se do prezidentské obory v Lánech
Zdroj: pexels.com

Internetem se v posledních dnech prohnala kauza šumavského jelena, který v návštěvnickém centru napadl jednoho z turistů. Vedení výběhu následně oznámilo, že bude nutné zvíře utratit, aby k podobné situaci již nedošlo. Napadený turista údajně žádná pravidla v pohybu v oboře neporušil. Podle mluvčího centra Jana Dvořáka si zkrátka jelen zvykl na lidskou přítomnost a ztratil tak zábrany v přibližování se k návštěvníkům. Dle jeho slov je pouze zvědavý a lidskou společnost přímo vyhledává. Agresivním chováním se jelen neprojevuje.

S oznámením konečného verdiktu se ovšem nesouzněla široká veřejnost na internetu. Ta se postavila na stranu zvířete a s jeho utracením nesouhlasila. Velice záhy vznikla petice na jeho záchranu. nyní se zdá, že jejich přání bylo vyslyšeno a život jelena bude ušetřen. 

Ministr životního prostředí Brabec vyjednal se správou Pražského hradu přesun zvířete do Lánské obory. Snaží se tak zklidnit situaci, která po vynesení rozsudku nad mohutným vůdcem šumavského stáda na internetu vznikla.

Po té, co shodí paroží a jeho přestěhování tak bude bezpečnější, se stane součástí prezidentské obory, jejíž součástí je i pozorovací obůrka. „V tomto výběhu by měl být Standa umístěn, pro návštěvníky bude dobré i to, jak je ochočený. Takže to, co bylo na Kvildě na škodu, bude v oboře lákadlem,“ dodává ministr.

Domů
Sdílet
Diskuse