Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2018 16:54
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Stephen Hawking tvrdí, že ví, co se dělo před vznikem vesmíru. Bez Velkého třesku by nikdo z nás neexistoval

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Známý astrofyzik odpovídá na jednu z nejzáhadnějších otázek vůbec.

Náš vesmír již existuje přibližně 13,7 miliardy let, ale co se dělo před samotným Velkým třeskem? Na to v podstatě nemáme žádné důkazy, ale to ani náhodou nezastavilo známého astrofyzika Stephena Hawkinga, kterého si do nejnovější epizody seriálu Star Talk pozval populární astrofyzik Neil deGrasse Tyson. Právě téma toho, co se dělo před vznikem vesmíru, bylo hlavní myšlenkou nové epizody. Stephen Hawking nabídl velmi jednoznačné, jasné a přesvědčivé odpovědi.

V rámci kvantové fyziky se vždy počítá i se čtvrtou dimenzí, kterou je čas. Myšlenka za tím je jednoduchá. První tři dimenze nám určují přesnou polohu bodu v prostoru, ale jak čas plyne, mohou se měnit i samotné vlastnosti daného bodu. Nebo jeho okolí. Právě proto vnímají kvantoví fyzici potřebu zaznamenávat čas jako další faktor určování charakteristik jakéhokoli objektu.

Stejně jako však s Velkým třeskem vznikly i hlavní tři dimenze, vznikl podle Hawkinga i čas. Před vznikem vesmíru zkrátka nemohlo nic existovat. Čas nejenže neplynul, on ani neexistoval. Před Velkým třeskem nebyl ani černý prostor plný ničeho. Zkrátka, nic neexistovalo. Hawking to během vysvětlování přirovnal k naší planetě. Stejně jako neexistuje nic jižněji než jižní pól, nemůže existovat nic dříve než moment, kdy čas vznikl.

Domů
Sdílet
Diskuse