Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2018 18:55
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Kouření marihuany zvyšuje u teenagerů riziko vzniku psychózy. Detailní studie potvrdila propojení mezi myslí ve vývinu a konopím

ZAJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložit Uložené

Marihuana dokáže lidem v mladém věku potenciálně způsobit menší či větší problémy.

Po celém světě se postupně marihuana vynořuje z dlouholetého tabu a několik zemí ji už stihlo i legalizovat. Při podobných důležitých rozhodnutích je třeba vzít v úvahu všechny argumenty z jedné i druhé strany, přičemž zajímavě se na problematiku kouření marihuany dívá i nejnovější výzkum z finské University of Oulo.

Studie realizovaná ve spolupráci s odborníky z Cambridge byla publikována v žurnálu The British Journal of Psychiatry a Finové v ní přišli na několik klíčových zjištění. Na více než 6000 dobrovolnících pozorovali od 15. narozenin do 30. narozenin účinky marihuany a aktivních látek, které se v ní nacházejí, přičemž výsledky hovoří jasnou řečí.

Kouření marihuany zvyšuje u teenagerů riziko vzniku psychózy. Detailní studie potvrdila propojení mezi myslí ve vývinu a konopím
Zdroj: Pixabay

Vědci přišli na to, že čím dříve začne člověk kouřit marihuanu, tím větší riziko dřívějšího vzniku psychózy se v jeho případě objevuje. I když v minulosti byla většina důkazů o vlivu kouření marihuany na vznik psychózy založená na korelaci, po zkoumání dlouhodobých vlivů se odborníci stále více přiklánějí na stranu kauzality. Studie v praxi zjistila, že adolescenti, čili mladí lidé, jsou náchylnější na vznik psychózy zejména z důvodu, že se jejich mysl neustále vyvíjí. Vlivy kouření marihuany proto mohou být silnější než v případě starších lidí.

Doporučeno
Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor) Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor) 25. července 2023 6:00

Odborníci z týmu zdůrazňují, že mladí lidé by v ideálním případě neměli kouřit marihuanu vůbec a už v žádném případě každý den. Výsledek dokonce hovoří o tom, že stačí marihuanu kouřit i jen pětkrát na to, aby se riziko psychózy zvýšilo. I jednotlivé země proto musí dbát na důsledné regulace, aby se marihuana dostávala pouze k zákazníkům, pro které nepředstavuje žádné potenciální nebezpečí.

Domů
Sdílet
Diskuse