Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2018 12:57
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Poslední samec nosorožce severního bílého Súdán musel být kvůli svému špatnému stavu utracen

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Planeta právě ztratila posledního zástupce kriticky ohroženého druhu nosorožce. Zbývají už jen jeho dvě dcery.

Smutná zpráva dnes přišla až z daleké Keni. Jediný žijící samec nosorožce severního bílého Súdán, o jehož velmi špatném stavu jsme nedávno informovali, musel být utracen. Ošetřovatelé chtěli zvíře ušetřit konečnému trápení a rozhodli se jeho život ukončit. Na celém světě už zbývají pouze dvě zástupkyně tohoto druhu nosorožce - Súdánovy dcery Nijan a Fatu.

Neúprosný zub času se chtíc nechtíc podepisuje i tam, kde bychom si přáli, aby neexistoval. Závěrečné vydechnutí po dlouhém životě čekalo i na posledního samce známého nosorozčího druhu. Súdán, jehož zdravotní stav už mu v posledních hodinách ani nedovolil postavit se, bude v kronikách zvířecí říše brzy možná jen zmínkou o dalším vyhynulém druhu na naší planeě.

Na život unikátního nosorožce dnes vzpomínají návštěvnící i ošetřovatelé rezervace, kde Súdán strávil posledních devět let svého života. Přes hrozivou velikost a téměř dvoutunovu horu hmoty byl prý český odchovanec velmi mírumilovné a nesmírně krotké zvíře. Návštěvníci se k němu mohli údajně i opatrně přiblížit a pohladit. Chytrý nosorožec prý poslouchal téměř na slovo. Alespoň tedy v češtině, která se prakticky stala jeho mateřským jazykem. Od ošetřovatelů pak ocenil dúkladné podrbání na břiše.

 

„Byl výjimečné zvíře, které bylo neuvěřitelně hodné na své ošetřovatele. Nikdy jsem se já ani ostatní nesetkali byť jen s náznakem agrese vůči nám,“ řekl jeden z ošetřovatelů Súdána ze Dvora Králové Jan Žďárek.

Pětačtyřicetiletý samec prožil většinu svého života v Česku. Do zoo ve Dvoře Králové nad Labem byl převezen ze Súdánu v roce 1975 a místní výběh se mu stal domovem na dlouhých 34 let. V roce 2009 byl pak převezn do keňské rezervace Ol Pejeta, kde probíhaly pokusy o další rozmnožování kriticky ohroženého druhu. Bohužel bez úspěchu. Z volné přírody nám není známý žádný jiný jedince. 

Súdán v roce 2015

Poslední samec nosorožce severního bílého Súdán musel být kvůli svému špatnému stavu utracen
Zdroj: Wikipedia/Make it Kenya/Stuart Price

Ani po uhynutí posledního samce ovšem naděje na záchranu nosorožce bílého neumírá. Po Súdánovi nám zbyla jeho genetická informace a odborníci se s pomocí technologie budou pravděpodobně pokoušet o umělé oplodnění. Dalším odkazem, které nám Súdán zanechal, jsou totiž jeho dva potomci – samice Nijan a Fatu.

Samotné oplodňení by ovšem mělo probíhat mezidruhově, tedy na matce příbuzného druhu – nosorožce jižního. Jedná se však o záležitost velmi nákladnou a není jisté, zda se podaří potřebných přibližně 200 milionů korun pro pokus o oplodnění vybrat.

Nosorožec severní bílý je v současnosti smutnou připomínkou světového problému s pytláctvím. Výroba a nákup předražených šperků z rohoviny je lákadlem pro řadu pytláků, kteří doslova neznají slitování. Za kilo nosorozčí rohoviny dostanou i přes milion korun. S úbytkem zvířat navíc cena vzácných rohů ještě roste. Do ohrožení se proto dostávají také další druhy těchto afrických zvířat. Učebnice biologie mohou v té nejčernější budoucnosti tato jedinečná zvířata už jen připomínat.

Domů
Sdílet
Diskuse