Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2018 14:37
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Steve Jobs varoval Marka Zuckerberga o soukromí uživatelů už v roce 2010. Trefná slova z konference se po odhalení skandálu rychle šíří

ZAJÍMAVOSTI MARK ZUCKERBERG
Uložit Uložené

Otec společnosti Apple posílal i Marku Zuckerbergovi odkaz o bezpečnosti už před lety.

Není pochyb o tom, že Steve Jobs byl jednou z největších osobností ve světě technologií. Kultovní ředitel společnosti Apple zemřel už v roce 2011, ale o rok dříve se zúčastnil konference periodika Wall Street Journal, kde hovořil i o soukromí uživatelů na internetu a bezpečnosti.

V té chvíli seděl v publiku konference i Mark Zuckerberg a pozorně poslouchal, co ředitel Applu říká, i když s ním pravděpodobně nesouhlasil. Facebook přibližně v té době pracoval na aktualizaci svých pravidel bezpečnosti a soukromí, zatímco Google se zmítal v menším skandálu. Zachycoval údaje odesílané přes veřejné Wi-Fi sítě.

Steve Jobs varoval Marka Zuckerberga o soukromí uživatelů už v roce 2010. Trefná slova z konference se po odhalení skandálu rychle šíří
Zdroj: TASR/AP

Steve Jobs ve svém rozhovoru vyjádřil znepokojení, protože v Silicon Valley již tehdy pozoroval postoje jednotlivých společností k ochraně soukromých údajů svých uživatelů. Jobs si vždy zakládal na tom, aby Apple s podobnými citlivými daty pracoval opatrně a informoval uživatele, kdy od nich informace vyžaduje a jak s nimi nakládá.

Ve svém projevu jakoby poslal i varování pro kolegy ze Silicon Valley, které se naplnilo o osm let později. Facebook zažívá možná nejtěžší období své existence a nikdo neví, jak celý skandál dopadne. Steve Jobs však už před lety tušil, že podobný den jednou přijde, protože viděl, jak společnosti nakládají se soukromím svých uživatelů.  

Steve Jobs varoval Marka Zuckerberga o soukromí uživatelů už v roce 2010. Trefná slova z konference se po odhalení skandálu rychle šíří
Zdroj: TASR/AP

Projev, kterým zaujal Steve Jobs

Silicon Valley není jednolité. Vždy jsme měli rozdílný pohled na soukromí uživatelů než někteří naši kolegové ve Valley. Soukromí znamená, že lidé vědí, kam se registrují a přihlašují, v jednoduché angličtině a opakovaně. Jsem optimista a věřím, že lidé jsou inteligentní a někteří chtějí sdílet více informací než ostatní.

Doporučeno
Mark Zuckerberg slaví 39. narozeniny. Jaký bere plat a proč zabil kozu laserem? Tohle je 6 zajímavostí, které možná nevíš Mark Zuckerberg slaví 39. narozeniny. Jaký bere plat a proč zabil kozu laserem? Tohle je 6 zajímavostí, které možná nevíš 14. května 2023 11:00

Zeptejte se jich. Pokaždé se jich zeptejte. Přinuťte je říci vám, abyste se přestali ptát, pokud se z vašeho ptaní unaví. Dejte jim vědět, co přesně uděláte s jejich údaji. Spousta lidí ve Valley si myslí, že jsme v této oblasti staromódní, a možná i jsme, ale tyto věci nás trápí.

Domů
Sdílet
Diskuse