Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2018 1:10
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Vědci našli igelitku v Mariánském příkopu v hloubce 11 kilometrů. I nejčistší místo oceánu už trpí kvůli lidem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V hloubce 10 898 metrů se našel rozmočený kus plastu.

Hrozby plastů pro svět, a především oceány jsou dobře známé. Rozkládají se stovky let, ale předtím ještě mnohokrát skončí jako smrtící předměty pro hromadu mořských živočichů. Některé části moře jsou doslova pokryty vrstvami plastového odpadu, jiné jsme zatím zničit nestihli, ale je to jen otázkou času. A první vlaštovka už vyletěla, nejčistší místo na planetě jsme již stihli kontaminovat obyčejnou igelitkou.

Výzkumníkům se totiž v Mariánském příkopu podařilo objevit roztrhanou igelitovou tašku jako ze supermarketu. A to téměř v nejnižším bodě – v hloubce 10 898 metrů. Mariánský příkop je nejhlubším místem oceánu a skrývají se v něm zcela odlišné formy života než na jiných částech planety, přičemž množství z těchto živočichů teprve musíme objevit. I oni však mohli igelitku spolknout nebo se do ní nenávratně zamotat.

Vědci našli igelitku v Mariánském příkopu v hloubce 11 kilometrů. I nejčistší místo oceánu už trpí kvůli lidem
Zdroj: JAMSTEC

Předpokládá se, že po jejich dlouhém plování na hladině skončí igelitové tašky a jiné plastové výrobky právě na dně moře, kde je bude mnohem náročnější vylovit než ve svrchních a relativně mělkých částech Tichého oceánu.

Domů
Sdílet
Diskuse