Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. června 2018 15:26
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Musíš se stát veganem, pokud nechceš naší planetě ubližovat. Studie zjistila, jaký dopad na Zemi má produkce jídla

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Řada z nás by měla přehodnotit své stravovací návyky.

Zapomeň na to, že přestaneš tak často létat, nebo si vyměníš své auto se spalovacím motorem za elektrické vozidlo a najednou se tvá stopa na klimatických změnách výrazně sníží. Nejnovější rozsáhlý výzkum, který vedl Joseph Poor z University of Oxford, analyzoval 40 000 farem ze 119 zemí, které produkovaly 40 různých pokrmů pokrývajících až 90 procent veškerého jídla, které se na naší planetě zkonzumuje.

Výzkum do detailů zjišťoval dopad produkce jednotlivých pokrmů v různých kategoriích od využívání půdy, produkování emisí, využívání sladké vody, znečištění vody, až po znečištění ovzduší. Výsledky výzkumu vyznívají mimořádně vážně.

Musíš se stát veganem, pokud nechceš naší planetě ubližovat. Studie zjistila, jaký dopad na Zemi má produkce jídla
Zdroj: Pixabay

Kdyby ze dne na den celý svět přestal konzumovat maso a mléčné výrobky, dokázali bychom zredukovat využívání půdy na farmaření až o více než 75 procent, což by nám poskytlo volnou půdu o velikosti USA, Číny, Evropy a Austrálie dohromady. Zatímco maso a mléčné výrobky poskytují lidem jen 18 procent kalorií a 37 procent bílkovin, tyto dvě kategorie spotřebují 83 procent veškeré farmářské půdy a produkují 60 procent zemědělských skleníkových plynů.

Rozsáhlý výzkum byl publikován v prestižním časopise Science. Jeho závěry už pochválili mnozí odborníci, kteří mají konečně spolehlivé data k tomu, aby lidem mohli před očima ukázat, jak moc škodí konzumace masa a mléčných výrobků naší planetě.

Musíš se stát veganem, pokud nechceš naší planetě ubližovat. Studie zjistila, jaký dopad na Zemi má produkce jídla
Zdroj: Pixabay

Na světě momentálně existuje více než 570 milionů farem a každý rok se na zemědělské dotace utratí přes 500 miliard dolarů, takže v této oblasti je dostatek financí na to, abychom ji v budoucnu přetvořili. Studie navrhuje zavádění označení výrobků, které by zákazníkům ukázalo, jak velký dopad mají jednotlivé pokrmy na znečišťování životního prostředí a možná by je i efektivněji odrazovalo od koupě.

Všichni lidé na světě však nezačnou být vegany, a tak výzkum poukázal i na to, že kdybychom omezili alespoň nejškodlivější polovinu produkce masa a mléčných výrobků jako chov skotu, farmaření korýšů, produkci mléka či sýru a chov jehňat, zlepšili bychom situaci v zemědělství přibližně o dvě třetiny.

Domů
Sdílet
Diskuse