Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2018 18:53
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Žena zažalovala NASA, protože vlastní prach z Měsíce, který jí dal Armstrong. Bojí se konfiskace

ZAJÍMAVOSTI NASA
Uložit Uložené

Laura pro jistotu zažalovala vesmírnou agenturu, aby o svůj suvenýr nepřišla.

První muž na Měsíci byl Neil Armstrong. Legendární astronaut kráčel po povrchu našeho přirozeného satelitu a ze své vesmírné mise si přinesl i několik zajímavých artefaktů. Nechyběla mezi nimi i hromádka měsíčního prachu, který dostala jako dárek malá Laura Cicco před více než 50 lety, ale před pár dny zažalovala vesmírnou agenturu NASA u federálního soudu, protože se obává státní konfiskace. 

V USA je vlastnictví materiálu z Měsíce technicky ilegální, jenže Laura by chtěla i s pomocí soudního systému dokázat, že si NASA její měsíční prach nemůže nárokovat. Americký kongres v roce 2012 schválil zákon, podle kterého si mohou lidé nechat v osobním vlastnictví všechny suvenýry z vesmírných misí. Části raketoplánů či kombinéz tak skončily v soukromých sbírkách, ale zákon obsahoval i výjimku. Výjimku tvoří právě měsíční materiál, a tak by NASA teoreticky mohla prach od Armstronga zabavovat.


Doporučeno
FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA 13. května 2022 19:00

Laura ho získala již v roce 1972 díky tomu, že byl její otec Tom Murray členem stejného tajného společenství elitních pilotů jako jako Neil Armstrong. Astronaut jí daroval i věnování s přáním. NASA však argumentovala, že měsíční prach a kameny přivezené ze státní mise patří výhradně americké vládě.

Agentura v minulosti již vícekrát měsíční artefakty zabavila. Na světě by mělo existovat 270 vzorků měsíčního materiálu, které USA darovalo zahraničním vládám. Více než 150 z nich je však ztracených, což z měsíčního prachu Laury pravděpodobně dělá suvenýr v hodnotě stovek tisíc až milionů. Je proto rozumné, že se chce raději soudně pojistit, aby jí ho náhodou NASA nepřišla zabavit.


Domů
Sdílet
Diskuse