Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. června 2018 14:51
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Podle studie jsou úhoři v britských řekách pod vlivem kokainu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Podle studie z roku 2015 je v Londýně denně do odpadních vod vypuštěno 737 mg drog na 1000 obyvatel.

Řada studií již prokázala, že pitná voda ve velkých evropských městech je částečně kontaminována drogami. Nejinak je tomu i ve Velké Británii.

Podle studie, která se zaměřila na britské vodovodní systémy, se drogy do vod dostávají poté, co projdou tělem jejich konzumenta. Poté mohou způsobovat vážné problémy nic netušícím vodním živočichům. 

Výrazně na to mají doplácet kriticky ohrožení úhoři, na které má negativní dopad kokain pronikající do jejich přirozeného prostředí. Droga totiž i po filtraci ve vodách zůstává a dostává se tak do běžných vodních toků. 

Dopad kokainu na úhoře zkoumal tým vědců z University of Naples Federico II. Ten vypustil na 50 dní ohrožené živočichy do vody kontaminované stejnou dávkou kokainu, jež byla identifikována v běžných britských říčkách.

Podle studie jsou úhoři v britských řekách pod vlivem kokainu
Zdroj: CC0 Public Domain

Úhoři byli oproti ostatním jedincům svého druhu „hyperaktivní“. Droga poznačila fungování jejich mozku, svalů, žaber a kůže. 

Výzkumný tým zaznamenal u úhořů vážná zranění kosterního svalstva včetně natržení a otoků, jenž se nezahojily ani 10 dní po vyjmutí z kontaminované vody. 

Podle Anna Capaldo, vedoucí studie, mohou zvýšené hodnoty dopaminu u úhořů způsobovat zastavení sexuálního zrání. Kokain v odpadních vodách tak může mít vážný dopad na rozmnožování již tak ohroženého druhu.

Domů
Sdílet
Diskuse