Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2018 21:58
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Studentka objevila bakterie požírající plast, zatímco 10 řek je zdrojem 90 % znečištění v mořích

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Například 40 % odpadu ve Středozemním moři mají na svědomí turisté.

Plasty ve světových oceánech dělají vrásky na čelech nejen ochranářů, ale i běžných lidí. Jedete někam na dovolenou do Karibiku či Pacifiku a během plavání se musíte vyhýbat ostrůvkům (ale i někde doslova i ostrovem) plastů a odpadu. Co se však stává sportem v této oblasti, jsou nejrůznější výmysly, které údajně dokáží se zmíněným problémem bojovat. Technologické vychytávky a zařízení, masové akce a další.

Nejnověji se do kolotoče přidala Morgan Vague, studentka z Oregonu, USA. Co vymyslela a objevila? Bakterie schopné požírat a rozkládat plastové části do neškodných forem. Její zájem o přírodní vědy způsobil, že se začala zabývat životem a biologickými procesy bakterií a zjistila, že by dokázaly rozložit tolikrát zmiňovaný plast. Dané bakterie dokáží rozložit polyethylentereftalát (tzv. PET) na neškodné vedlejší produkty a zmírnit tak negativní dopady na životní prostředí.

Studentka objevila bakterie požírající plast, zatímco 10 řek je zdrojem 90 % znečištění v mořích
Zdroj: www.independent.co.uk

Jak sama však prozradila pro independent.co.uk, netvrdí, že vyřešila celý problém, ale alespoň troškou přispěje k pozitivní změně. Kdo ví, co bude v budoucnu finálním řešením.

K problematice znovu zajímavým způsobem přispěl i YouTube kanál Kurzgesagt. Ve videu vysvětluje velikost nepříjemností způsobených plasty a definuje jejich rozmach. Vypíchnout můžeme například fakt, že až 90 % plastů, které se nacházejí ve světových oceánech, pochází z pouhých 10 řek z Asie a Afriky. Největší znečišťovatelé jsou Čína, Indie, Alžírsko či Indonésie a spoustu dalších. Určitě si prohlédněte níže přiložené video, je skvěle zpracované.

Uvidíme, co přinese budoucnost. Ačkoli my Češi také přispíváme ke znečištění či pozitivnějším změnám, kvůli naší velikosti svět nezachráníme ani nezničíme. Chce to globální spolupráci a celosvětové pokroky.

Domů
Sdílet
Diskuse