Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2018 11:09
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Nově objevená vosa loví pavouky a klade do nich vajíčka. Potomky svého hostitele sežere

ZAJÍMAVOSTI AMAZONIE
Uložit Uložené

„Studoval jsem už mnoho parazitických vos, ale nikdy jsem nic podobného neviděl,“ vyjádřil se jeden z vědců.

Hmyz způsobuje vrásky na čelech mnohých z nás. Kromě toho, že je doslova všude, ať už v neuklizených koutech našich obydlí nebo rovnou v polštáři, nám během léta ztěžuje i spánek. Nicméně, ve světě existuje ohromné množství nejrůznějších odnoží zmíněné skupiny živočichů a stále se nacházejí nové. S dalším zajímavým objevem přišli tentokrát vědci z Finska.

Doposud neznámého krasavce se podařilo nalézt v hlubokém amazonském pralese. Konkrétně kdesi v jeho západní části. Do jeho vlhkých a rozlehlých regionů vstupuje málokdo, a proto jsme o existenci dalšího druhu vosy netušili. Výzkumníci z města Turku s jihoamerickými spolupracovníky pozorovali a popsali živočicha z rodu clistopyga. Jde o vzácnost, protože se ze zmíněného rodu rozlišuje jen kolem 30 jednotlivých druhů.

Nově objevená vosa loví pavouky a klade do nich vajíčka. Potomky svého hostitele sežere
Zdroj: University of Turku

Vědci zjistili, že samičky nově objevené vosy s názvem Clistopyga crassicaudata vyhledávají pavoučí nory, kde následně vpíchnou své dlouhé a tlusté žihadlo do těla oběti a omráčí ji prudkým jedem. Ten pavouka paralyzuje a po znehybnění do něj samička naklade vajíčka. Popřípadě je klade rovnou do pavoučích vajíček. Oběti pak slouží jako jednoduchý zdroj potravy pro rodící se potomstvo.

Domů
Sdílet
Diskuse