Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2018 11:00
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V Egyptě našli 30tunový zapečetěný sarkofág. Největší nález v Alexandrii nebyl otevřen přes 2000 let

ZAJÍMAVOSTI EGYPT
Uložit Uložené

Sarkofág objevili při archeologických vykopávkách před výstavbou nové budovy.

Druhé největší egyptské město Alexandrie dlouho nebylo archeologickým centrem. Archeologové by měli v hustě zastavěném městě mimořádně těžký úkol, ale v posledních letech dostávají příležitost prozkoumat podzemí zejména při výstavbě nových budov. Před začátkem stavby místo důkladně zkontrolují a na začátku července narazili na pomyslný poklad.

Při archeologickém průzkumu objevili největší sarkofág, jaký byl kdy v Alexandrii objeven. Samotné rozměry sarkofágu znějí neuvěřitelně. Sarkofág je vysoký 185 centimetrů, dlouhý 265 centimetrů a široký 165 centimetrů, takže uvnitř bylo dostatek prostoru pro uložení mrtvého těla i s předměty, které by ho měly doprovázet na cestě do posmrtného života.

Nález učinili archeologové v hloubce přibližně 5 metrů a experti zatím odhadují, že neporušená vrstva malty na sarkofágu nasvědčuje verzi o zapečetění trvajícím více než 2000 let. Velkou část nálezů za poslední století otevřeli, poškodili nebo zničili zloději pokladů, ale tento sarkofág nebyl s největší pravděpodobností od uložení nikdy otevřen.

Doporučeno
Video: Jak pravděpodobné je, že tě zabije žralok? Video: Jak pravděpodobné je, že tě zabije žralok? 17. července 2023 19:00

Měl by pocházet z období mezi lety 300 až 30 před naším letopočtem. Vedle sarkofágu byla nalezena i busta, která by mohla znázorňovat pohřbeného člověka, ale odborníci to zatím nedokáží s jistotou konstatovat. Nejnovější informace z Egypta hovoří o přesunu třicetitunového sarkofágu na archeologické pracoviště v Alexandrii, takže na otevření si ještě chvíli počkáme.

Domů
Sdílet
Diskuse