Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. srpna 2018 23:57
Čas čtení 0:00
Kateřina Lukášová

Země nikoho: Jak se žije na Severním Kypru a proč by ses tam měl podívat?

ZAJÍMAVOSTI TURECKO
Uložit Uložené

Seznam se s tajemným územím, který jako stát uznává jedině Turecko a EU jeho existenci nepokrytě bojkotuje.

Ani Řecko, ani Turecko. Oproti jižní části jej EU bojkotuje – jediná země, která jej oficiálně uznává jako stát, je Turecko. Jinak na mapě oficiálně neexistuje. Proto je nutné mezipřistání s hodinovou pauzou v Turecku, jeden let vždy navíc musí být noční.

Nízké ceny, nízké platy. Autentická země nezkažená turismem (zatím). Peníze: třetí místo turismus, druhé místo vzdělávání (na soukromé univerzity jezdí lidé ze zemí třetího světa), na prvním místě je hazard. Tak můžeme stručně charakterizovat tajemství zvané Severní Kypr. Pokud jsi tam ještě nebyl, rozhodně stojí za návštěvu. Dobrá zpráva je, že na to rozhodně budeš mít!

Nikósie – město dvou států

Panenská příroda, toulaví psi, autentická kuchyně, magická atmosféra starého orientu. Severní Kypr v sobě má kousek Řecka i Turecka, ačkoliv výraznější jsou vlivy arabské. Aby také ne, když se k němu jeho bratr, Jižní Kypr, nehlásí, a dokonce popírá jeho existenci.

Jediné, co mají tyhle dva státy společného, je tak území ostrova nacházejícího se ve východní části Středozemního moře a také hlavní město Nikósie, které je rozděleno na dvě části. Na severokyperskou a řeckou. Na tureckou a evropskou.


Země nikoho: Jak se žije na Severním Kypru a proč by ses tam měl podívat?
Zdroj: Pixabay, dimitrisvetsikas1969

Ve staré turecké Nikósii najdeš mešity, úzké uličky, trhy a památky odrážející exotickou stísněnost zapomenutého světa. V moderní evropské části pak všechno, co tolik miluješ na konzumní kultuře, včetně obchodů s jídlem, pitím a oblečením. Starbucks, KFC, McDonald's, H&M, … Všechno tu je. Jen budeš muset přejít hranici. Skutečnou. Proto si připrav pas a pevné nervy. Pravděpodobně totiž budeš nucen vystát dlouhou frontu společně s dalšími lovci zážitků, kteří si chtějí zkusit, jaké to je navštívit v rámci jednoho města dvě zcela odlišné země.

Doporučeno
„Transplantace vlasů mi změnila život.“ Češi si pro nové vlasy létají do Turecka. Zjišťovali jsme, jak zákrok probíhá „Transplantace vlasů mi změnila život.“ Češi si pro nové vlasy létají do Turecka. Zjišťovali jsme, jak zákrok probíhá 18. února 2024 13:00

Než ale opustíš tureckou část Nikósie, nezapomeň nakoupit suvenýry. Značkové oblečení, obuv a doplňky jsou zde k dostání za opravdu velmi slušný peníz, v porovnání s běžnými cenami až směšně nízký. Brýle Rayban, boty adidas, trička Nike… Za méně než poloviční ceny! Turecká Nikósie představuje hotový ráj pro všechny shopaholiky.

Nízká kriminalita a přátelští obyvatelé

Právě extrémně nízké ceny jsou jedním z lákadel pro turisty. S tím souvisí i vděčnost místních obyvatel. Necháte jim skutečně nicotné dýško, v přepočtu třeba jen jedno euro, a oni vám div nezlíbají ruce. Samozřejmě poté, co se s vámi budou dohadovat, že něco takového rozhodně nemohou přijmout a po opakovaném dotazování se, zda jste to skutečně mysleli vážně.

Skromnost a vděčnost ale nejsou jediné typické charakterové znaky Severokypřanů. Patří mezi ně i důvěřivost. A že k tomu mají důvod. Na Severním Kypru totiž panuje velmi nízká kriminalita. A to natolik, že lidé zde běžně nechávají stát auta s otevřenými okénky a s klíčky v zapalování. Nejen podél chodníků, ale i na parkovištích.

Drží se zde nepsaná dohoda, že pokud se někomu nelíbí, jak jsi zaparkoval, jednoduše nasedne do auta a přeparkuje. V našich poměrech nepředstavitelné, že? Kypřané se ale nemají čeho bát. Každých 10–15 km jsou tady rozeseté vojenské základny. Díky tomu a díky jeho malé rozloze se tak řadí mezi nejbezpečnější země světa.

Země nikoho: Jak se žije na Severním Kypru a proč by ses tam měl podívat?
Zdroj: Wikimedia Commons, Manfred&Barbara Aulbach

Lahodná kuchyně, kde se dosyta nají každý

Stejně jako se řecké a arabské vlivy mísí v severokyperské kultuře, setkávají se i v kuchyni. Za Řecko jsou zde olivy, čerstvá zelenina, olivový olej a lahodné sýry, za arabský svět zase cizrna a falafel či hummus, čočka a luštěniny obecně na všechny možné způsoby.

Doporučeno
Yeezy za 600 korun, Gucci kabelka za 700. Navštívili jsme trh v Turecku, kde Češi a Češky ve velkém nakupují padělky (Reportáž) Yeezy za 600 korun, Gucci kabelka za 700. Navštívili jsme trh v Turecku, kde Češi a Češky ve velkém nakupují padělky (Reportáž) 15. července 2023 6:00

Sympatické ale je, že na rozdíl od Řeků, kteří všude a ke všemu „cpou“ sýr nebo masa, ponechávají Severokypřané turistům jejich gastrofantazii volné ruce a umožňují jim namíchat vlastní pokrm dle momentálních preferencí, chuti i nálady.

Všechno tedy povětšinou v hotelových bufetech najdeš odděleně – maso, sýry, přílohy. Jsou zde kuskusové saláty pouze se zeleninou, stejně tak i luštěninové, rýžové. Nebo zeleninový chod vzdáleně připomínající české lečo nebo teplé vábně vypadající fazolky. A k tomu můžeš dle chuti vybírat libovolné maso nebo sýr. Jak chvályhodné a skvělé především pro vegany, kteří se ve výběru nemusí omezovat na zeleninovou oblohu a rýži nebo brambory či pečivo.

Země nikoho: Jak se žije na Severním Kypru a proč by ses tam měl podívat?
Zdroj: Pixabay, Alanyadk

Malé území mají bohatí Kypřané chytře rozděleno

Jelikož Severní Kypr je země velmi malá, je zde málo zbohatlíků, kteří potom vlastní většinu nemovitostí a atrakcí. Není výjimkou, že majitel hotelu je zároveň provozovatelem zlatnictví, taxislužby i autobusové dopravy. Dobré ale je, že ve většině hotelů bývá kuchyně poctivá a domácí, a tak mají hosté tu čest okusit skutečnou nefalšovanost osobité severokyperské tradice.

Země nikoho: Jak se žije na Severním Kypru a proč by ses tam měl podívat?
Zdroj: Wiki Com, Alfred&Barbara Aulbach

Panenská příroda, vůně a šum moře

Jediným škraloupem na klidné a pohodové atmosféře, kterou Řecko nabízí, je úzká kanalizace nutící turisty odhazovat toaletní papír po vykonání malé či velké potřeby místo do záchodové mísy do plastového koše. Ne tak na Severním Kypru. Na kanalizaci zapracovali, čili můžeš normálně splachovat a nebát se, že se záchod ucpe a splašky se vrátí. Což se projevuje i na vůni vzduchu. Žádný pach výkalů…

Doporučeno
Dovolená v Turecku: Kde jsou nejkrásnější pláže, nejlepší party a jaké hotely jsou 16+? Dovolená v Turecku: Kde jsou nejkrásnější pláže, nejlepší party a jaké hotely jsou 16+? 14. července 2023 15:36

Na dlouhých písčitých i oblázkových plážích, s někdy kluzkým kamenným a dlouhým nástupem, můžeš tak dosyta vychutnávat svobodu a volnost plynoucí z nepřeplněného a svěžího prostoru nezatíženého výdobytky moderní doby. Pár slunečníků s lehátky, hotelový bar, minimum lidí. Šum moře. Toulaví psi polehávající ve stínu, ale utíkající při každém pokusu o pohlazení. Abys je potěšil, můžeš jim do misky nalít a doplňovat vodu a nabídnout jim něco k snědku. Třeba zbytky od snídaně nebo večeře. Nebo kup párky a uspořádej jim hostinu. Budou tě milovat a vracet se k tobě. Ale pohladit se nenechají. Jsou obezřetní.

Země nikoho: Jak se žije na Severním Kypru a proč by ses tam měl podívat?
Zdroj: Pixabay, Cevenstar

Vyraz za autenticitou dříve, než zmizí

Severní Kypr představuje svět, který je ve světle dnešní moderní doby a rozpínavé civilizace již poměrně nevídaný. Čeká tě tu skutečná autenticita.

I tady už ale podél pobřeží pomalu rostou palmami osázené promenády připravující půdu pro šňůry plné obchodů, obchůdků, barů a restaurací. Proto radíme neotálet. Vydej se na cestu dříve, než se Severní Kypr zařadí mezi sortu ostatních letních exotických destinací tvořených z velké většiny uměle vytvořenými hotelovými středisky a kupou bílých turistů vylehávajících od rána do večera u vody a snažících se sluneční paprsky přemluvit k tomu, aby jejich těla zbarvily do bronzově zlatavého odstínu podobného barvě pleti místních obyvatel. Vyraz za autenticitou a nefalšovaností dříve, než se ztratí v tom všem pozlátku.

Domů
Sdílet
Diskuse