Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2018 10:38
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Český slavík se letos neuskuteční. Organizátoři chystají změny, které zabrání dalším fiaskům

ZAJÍMAVOSTI SOUTĚŽ
Uložit Uložené

22. ročník ankety Český slavík si na obrazovkách televizí nevychutnáte.

Hudební anketa Český slavík se letos neuskuteční. Bude to první pauza po jejím znovuzavedení v roce 1996.

Důvody pro přestávku můžeme nalézt v kauzách z uplynulých let. V loňském roce získala nejvíce hlasů kapela Ortel, ale kvůli údajnému porušení pravidel soutěže byla soška předána Kabátům

Na třetím místě v kategorii zpěvák roku se loni umístil Tomáš Ortel. Frontman kapely, jejíž název nese v příjmení, se mimo jiné v minulosti angažoval v neonacistické kapele Conflict 88 a i dnes si na jeho koncertech fanoušci občas zamávají zdvihnutými pravicemi. 

Šíření xenofobie ale není hlavní problém, kvůli němuž se organizátoři Českého slavíka rozhodli pozměnit pravidla. Fandové Ortelu se totiž organizovali na sociálních sítích a svého favorita posunuli na druhou příčku (po odečtení podezřelých hlasů). 

Stačilo k tomu 20 245 hlasů. Tomáš Ortel se na třetí místo dostal se ziskem 16 432 hlasů. Poměrně nepatrný vzorek lidí tak propůjčil této kapele daleko větší význam, než by si zasloužila. Řečeno čistě z hudebního hlediska.

Organizované hlasování sice v zásadě pravidlům ankety neodporovalo, ale jak se vyjádřil organizátor Jaroslav Těšínský pro deník Právo: 

„Představte si, že třeba nějaký politik něco zazpívá a jeho příznivci se na sociální síti dohodnou, že mu pošlou hlasy do ankety. On se dostane někam na přední příčky a tím se náležitě zviditelní. Na druhé straně nechceme nikoho předem vylučovat. Proto se snažíme najít takovou koncepci, aby anketa byla skutečně o hudbě.“

Doporučeno
Chceš brázdit ulice města v novém MINI Cooperu? Zapoj se do soutěže Coca-Cola, vyhrát můžeš i další hodnotné ceny Chceš brázdit ulice města v novém MINI Cooperu? Zapoj se do soutěže Coca-Cola, vyhrát můžeš i další hodnotné ceny 9. října 2023 10:30

Z toho důvodu si Český slavík dává na rok pauzu, během níž bude vybrušovat nový koncept, který by zabránil průšvihům, které soutěž provázely v minulých letech. 

My doufáme, že nová pravidla budou nahrávat skutečně talentovaným a aktivním hudebníkům, kteří si zaslouží pozornost publika. 

Možná tedy za rok neuvidíme na piedestalu Karla Gotta třímajícího 43. slavíka, aniž by vydal jakoukoli píseň. 

Domů
Sdílet
Diskuse