Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. září 2018 10:55
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Britští vědci v nové studii zjistili, že silné psychedelikum DMT navozuje pocity blízké smrti

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

DMT je pozoruhodný nástroj, který nám umožňuje lépe pochopit psychologii a biologii umírání.

Před časem jsme vám přinesli obecný článek o jednom z nejsilnějších halucinogenů – DMT. Jestliže ti unikl, klikni na tento odkaz. A teprve před pár týdny britští vědci ve své studii odhalili nové pozoruhodné objevy.

Jejich výzkum naznačuje, že silné psychedelikum DMT, které se používá i v tradiční medicíně, vyvolává podobné pocity, které lidé pociťují při zkušenostech s blízkou smrtí, tzv. near-death experiences. Psychedelická droga DMT způsobuje v mozku podobný efekt jako u lidí, kteří přežili blízkou smrt, říkají závěry studie.

Britští vědci v nové studii zjistili, že silné psychedelikum DMT navozuje pocity blízké smrti
Zdroj: pixabay.com / sciencefreak

Silný halucinogen, v Jižní Americe hojně využívaný i na slavnostní obřady a ceremonie jako nápoj ayahuasca, tak v sobě může skrývat obrovský potenciál. I když je droga ve většině zemí nezákonná, její spojení s duchovností je ve světě všeobecně uznávané, i proto si získala pojmenování „molekula duše“.

Zkušenosti s blízkou smrtí jsou psychologické události, které často hlásí lidé mezi životem a smrtí, kteří si myslí, že zemřou. Typické jsou přitom pocity vystoupení z vlastního těla, přechodu na jiný svět a neobyčejného vnitřního klidu. A protože podobné pocity byly často hlášeny uživateli DMT, vědci z Imperial College London se rozhodli celou záležitost prozkoumat a zjistit, co způsobuje danou podobnost a jaká je mezi nimi souvislost.

Britští vědci v nové studii zjistili, že silné psychedelikum DMT navozuje pocity blízké smrti
Zdroj: pxhere.com

Ve studii pracovali s 13 zdravými dobrovolníky, kterým během dvou sezení intravenózně podávaly buď DMT, nebo placebo. Po těchto sezeních jim byl předložen dotazník s otázkami typu: „Prožili jste opět zážitky z minulosti?“, „Viděli jste nebo jste byli obklopeni zářivým světlem?“.

Jejich reakce na drogu byly následně porovnány se zkušenostmi 67 lidí, kteří dříve hlásili zkušenosti s blízkou smrtí. Po těchto zážitcích odpověděli na standardizované dotazníky, aby poodhalili, co se s nimi dělo. Podobnosti mezi odpověďmi těch, kteří užili DMT a těmi, kteří přežili blízkou smrt, potvrdily důkazy, že DMT je skutečně do značné míry schopné napodobit efekty blízké smrti.

Britští vědci v nové studii zjistili, že silné psychedelikum DMT navozuje pocity blízké smrti
Zdroj: www.maxpixel.net

„Naše zjištění ukazují pozoruhodnou podobnost mezi DMT zkušeností a zkušeností blízké smrti,“ řekl první autor studie Christopher Timmermann. Profesor David Nutt, který se na výzkumu také podílel, uvedl, že DMT i blízká smrt mohou mít stejný neurovědecký základ. Dr. Robin Carhart-Harris, vedoucí psychedelické výzkumné skupiny na Imperial College, řekl: „DMT je pozoruhodný nástroj, který nám umožňuje studovat a tím lépe pochopit psychologii a biologii umírání.“

Výzkumníci však uvedli, že mezi těmito dvěma zkušenostmi přece jen existovaly určité jemné rozdíly. Zatímco lidé se zkušeností blízké smrti dříve uváděli „příchod na bod, odkud není návratu“, uživatelé DMT hlásili „příchod do nadpozemské oblasti“. Výsledky studie byly publikovány v odborném časopise Frontiers in Psychology.

Britští vědci v nové studii zjistili, že silné psychedelikum DMT navozuje pocity blízké smrti
Zdroj: youtube.com / Your Mate Tom

Psychedelické drogy jako DMT a LSD byly v minulosti spojovány se zlepšením duševního zdraví, ale ostrá cenzura v 60. a 70. letech jejich možný potenciál na dlouhou dobu zadupala do země. Nyní však vědci upozorňují, že nelegální drogy takového charakteru mají reálný potenciál stát se novou generací antidepresiv.

Přestože britští vědci uvedli, že výsledky jejich studie přidávají do celé problematiky nový, zajímavý pohled, zároveň vyslovují výrazný odpor k jakémukoliv „samovzdělávání“ ze strany laické veřejnosti.

„Doufáme, že nám bude umožněno provést další studie na měření změn v činnosti mozku po podání této sloučeniny. To nám spolu s jinými výzkumy pomůže prozkoumat nejen samotné účinky na mozek, ale i to, zda by mohly být v budoucnu prospěšné v rámci medicíny,“ řekl Timmermann.

Domů
Sdílet
Diskuse