Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. září 2018 10:49
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

8,83 promile: Čech vypil údajně jen pivo a půl a odešel na houby. Zlomil si kotník a překonal český rekord

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Rekordman z Ostravska zažil krušný víkend.

„Tohle jsem za svoji 33letou praxi neviděla,“ zhrozila se primářka interního oddělení Krnovské nemocnice. Na její oddělení totiž přeložili houbaře, který měl v krvi rekordních 8,83 promile alkoholu. Podle svých slov za nic nemohl, vypil prý jen jedno a půl piva. 

Všechno to začalo v pátek večer, kdy šel do hospody. Po bujaré noci se mu ráno zachtělo na houby a v jednom z bruntálských lesů špatně došlápl. Musela ho odvést až sanitka. Lékaři zjistili, že místo zvrtnutého kotníku utrpěl komplikovanou zlomeninu, kterou museli operovat. 

Muž ovšem velmi špatně artikuloval. 

„Přiznal jedno a půl piva, které vypil po úrazu. V rámci předoperačního vyšetření jsme mu nechali udělat krevní odběry na přítomnost ethanolu v krvi. Po přepočítání hodnot jsme zjistili, že má pacient v krvi 8,83 promile alkoholu,“ sdělil ortoped Jiří Stošek. 

8,83 promile: Čech vypil údajně jen pivo a půl a odešel na houby. Zlomil si kotník a překonal český rekord
Zdroj: U3144362/Wikimedia Commons

Operace musela počkat. Po přibližně hodině a půl byl muži proveden další odběr, který zjistil stále velmi alarmující cifry. Alkohol v krvi dosáhl hodnoty 8,15 promile, lékaři proto pacienta hydratovali infuzí. 

Doporučeno
Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže 11. února 2024 8:00

Osm hodin od prvního odběru byl muž stále mimořádně opilý, měl 5 promile. Vystřízlivěl až za 24 hodin od svého příjezdu do nemocnice. Teprve poté mu bylo možno poskytnout kýženou operaci, při které bylo potřeba zlomeninu sešroubovat. To se i stalo a muž v současné chvíli leží v nemocnici, kde si ještě pár dní pobude.

Bez dalších komplikací se tak houbař zapsal do nepsaných dějin českých příznivců alkoholu. Doposud žebříčku dominoval traktorista Milan Čurda, kterému bylo před lety zjištěno 8 promile.

V oficiálním měřítku je 4,5 promile alkoholu v krvi smrtelná dávka. Pijte opatrně!

Domů
Sdílet
Diskuse