Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. října 2018 20:44
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V čem se liší lidé, kteří nepoužívají sociální sítě? Vědci zkoumali, co s nimi udělala internetová abstinence

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Sociální sítě dokáží formovat náš život.

Sociální sítě formují to, jak vypadají naše životy. Jakkoli se snažíš, zřejmě Facebook potřebuješ třeba při komunikaci se spolužáky, v rámci zaměstnání či kvůli kamarádům, a tak je mimořádně obtížné ho vymazat a nepoužívat.

Přesto existuje stále větší skupina lidí, kteří pochopili, jak toxické dokáží být výdobytky moderní doby a svůj život žijí prakticky offline.

Kdysi sociální sítě využívali, ale dnes odmítají dokonce posílat i maily a soustředí se na život, při kterém nemusí neustále dívat na maličké nebo velké obrazovky.

V čem se liší lidé, kteří nepoužívají sociální sítě? Vědci zkoumali, co s nimi udělala internetová abstinence
Zdroj: tumblr

Mariann Hardey a Rownland Atkinson proto nedávno vypracovali skromnou studii. Zúčastnilo se jí 50 lidí a publikována byla v žurnálu SAGE, přičemž jejím hlavním poselstvím bylo zjistit, jak ovlivňuje život bez sociálních sítí osobnost člověka.

Po analýze mnoha faktorů, vysvětlení a zážitků zúžili závěrečné výsledky na tři vážná zjištění.

První zjištění bylo založeno na způsobu komunikace. Lidé bez sociálních sítí kladou mnohem větší důraz na setkávání obsahující přirozené lidské aktivity jako dotyky, mluvení a pobyt ve stejném prostoru po fyzické stránce.

Bývalým uživatelům sociálních sítí už nezáleží na tom, kolika lidem mohou najednou napsat, ale spíše na pocitech lidského sbližování. 

Zatímco neustále připojení lidé zažívají stres z příliš velkého množství podnětů, lidé bez účtů při setkávání s lidmi zažívají pocity klidu a vyrovnanosti.

Druhý výsledek studie poukázal na vlastní vyrovnanost se sociální situací. I když nám sociální sítě často neposkytují pocity štěstí, používáme je prostě proto, že se bojíme, že s námi naši kamarádi postupně přestanou komunikovat.

V čem se liší lidé, kteří nepoužívají sociální sítě? Vědci zkoumali, co s nimi udělala internetová abstinence
Zdroj: tumblr

Nechceme ztrácet drahocenné chvíle komunikací mimo internet, protože možná někdo organizuje párty nebo se po práci jde na pivo a my bychom o něm bez sociální sítě neměli jak vědět.

Na druhé straně, lidé bez sociálních sítí dokázali uprchnout nekonečnému toku informací a raději se zaměřili na hlubší mezilidská spojení.

Závěrečné ponaučení ze studie 50 lidí bez sociálních sítí představovalo zaměření na bytí namísto neustálého provádění aktivit. Mnoho z nás z dlouhé chvíle projíždí Facebook i Instagram namísto toho, abychom se na chvíli zahloubali do vlastní mysli.

Skupina bez účtů na sociálních sítích začala přemýšlet nad svým bytím, spojovala se s realitou a více se soustředila na dění kolem sebe namísto dění na obrazovce.

Závěr studie tě možná nepřesvědčil, abys smazal Facebook, ale existuje šance, že dáš životu bez konstantního připojení šanci.

Jak říkají samotní účastníci studie, neustálé připojení k internetu a sociální sítě paradoxně ústí do fáze bez dostatku volného času a nadbytečného stresu.

Domů
Sdílet
Diskuse