Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. října 2018 11:19
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Čínské město postaví umělý Měsíc do roku 2020. Svítit bude osmkrát silněji než ten reálný

ZAJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložit Uložené

Umělý Měsíc má svítit na povrch o průměru až 80 kilometrů.

Čína se neustále snaží přesvědčit svět o své technické vyspělosti. Ve městě Čcheng-tu žije momentálně 14 milionů obyvatel a právě ti budou prvními svědky dalšího velkolepého plánu. V Čcheng-tu totiž vznikl nápad vybudovat umělý Měsíc. Do roku 2020 chce město postavit napodobeninu našeho přirozeného satelitu.

Prozradil to Wu Čunfeng, předseda tamního vesmírného a technologického institutu Casco. Projekt představil a diskutoval na konferenci v Čcheng-tu.

Jak píše Peoples Daily, umělý Měsíc má být osmkrát silnější než ten reálný. Zářit bude na území o průměru 10 až 80 kilometrů. Podobně jako Měsíc nepůjde o přímý zdroj světla, jen o jeho odraz. Lesklý povrch se má postarat o odraz slunečních paprsků a bude se dát i ovládat.

Čínské město postaví umělý Měsíc do roku 2020. Svítit bude osmkrát silněji než ten reálný
Zdroj: NASA

Více detailů zatím nemáme, víme jen, že nápad pochází od neznámého francouzského umělce a že se s testy začalo již před několika lety. Nyní má Čína prý dostatečné technologické možnosti, aby projekt zrealizovala.

Město Čcheng-tu bude spolupracovat především s úřady odpovědnými za chod čínského vesmírného programu. Vynořilo se však již množství kritiky. Světlo může být příliš silné a obtěžovat lidi. Existuje zde riziko, že naruší biorytmus lidí i zvířat a experti proto chtějí, aby byl povrch umělého Měsíce natolik nereflektivní, že bude odrážet jen slabé světlo jako při východu či západu Slunce.

Domů
Sdílet
Diskuse