Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. listopadu 2018 8:48
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Miloval medvědy, ale ti ho roztrhali na kusy. Třináctileté soužití s mohutnými dravci skončilo tragicky

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Za život svých oblíbených zvířat by prý položil i život. A nakonec se to opravdu stalo.

Timothyho Treadwella byste mohli nazvat naivním bláznem, ale nepochybně i vášnivým milovníkem zvířat. Při svých cestách za oblíbenými medvědy grizzly nikdy nedbal na téměř žádná pravidla, což ho v pozdějším období stálo i život. Vnímal se tak, jako by byl jedním z nich, a proto se ani v nejmenším nebál, že by mu někdy mohli ublížit.

Lidé, kteří se cítí spjati s přírodou, mnohdy zapomínají na to, že zvířata jsou řízena zejména svými pudy. Když vidíš na ulici cizího psa kroutícího ocasem, to ještě neznamená, že tě z určitých důvodů nemůže zničehonic pokousat.

Stále ale je oproti grizzlymu o malé a nevinné stvoření. U zvířete, jehož výška dosahuje více než dva metry a váha přes půl tuny, by byla vhodná opravdu velká opatrnost. Na to měl myslet i Treadwell, protože po třinácti letech strávených mezi svými zvířecími přáteli bohužel zjistil, že láska k potravě u dravců pokaždé převáží.

Od drogové a alkoholové závislosti ho zachránili medvědi

Timothyho život se podle jeho rodičů ubíral normálním směrem až do chvíle, kdy byl na konkurzu do amerického sitcomu Cheers poražen dnes již proslulým Woodym Harrelsonem (Solo: Star Wars Story, Zombieland, Tři billboardy kousek za Ebbingem). Od té doby propadl alkoholu a drogám, z nichž ho dostal až entuziasmus k přírodě.

Jeho 13letá zkušenost se životem mezi medvědy grizzly započala v roce 1990. Právě tehdy strávil své první léto na Aljašce, kde v národním parku Katmai poznal život těchto divokých zvířat. Zpočátku se k nim přibližoval opravdu opatrně a tento postup si měl zjevně udržovat i nadále.

V průběhu času si začal ale troufat i na nebezpečnější pokusy a později se dostal k medvědům tak blízko, že mohl pohladit mláďata i dospělé.

Pokaždé sice tvrdil, že si dává pozor na vzájemné budování důvěry mezi zvířaty, a také řekl, že má respekt před narušením jejich přirozeného prostředí, ale mnozí měli na jeho konání odlišné názory. Pracovníci v parku ho nejednou upozorňovali, že podobným přístupem mimořádně riskuje svůj holý život. Upomínky však nezabraly.

Svým oblíbencům dával vlastní jména

Timothy „Grizzly Man“ Treadwell byl v roce 1998 napomenut za to, že ve stanu (zřejmě záměrně) nechává jídlo, které pochopitelně lákalo okolní zvěř. Jeho nezodpovědné chování vedlo pracovníky parku k vytvoření pravidla, které pojmenovali právě po Timothym.

Takzvané Treadwellovo pravidlo spočívalo v tom, že návštěvníci parku museli každých pět dní přesunout svůj stan o minimálně jednu míli (zhruba 1,6 kilometru). Tímto chtěli vedoucí parku zabránit tomu, aby si medvědi zvykli na přítomnost lidí a odvážili se do jejich přítomnosti.

Ve své knize Among Grizzlies: Living with Wild Bears in Alaska psal o svém opatrném přístupu ke zvířatům, ale také o tom, jak některé z nich pojmenoval a každé následující léto jednotlivé, jemu dobře známé medvědy, potkával. Informaci potvrzuje následující video v článku, kde medvědici oslovuje jménem.

Treadwell byl za svou nezodpovědnost ostře kritizovaný

Na jeho konto se kriticky vyjádřil výzkumný ekolog Tom Smith, který tvrdil, že Treadwell porušoval každé pravidlo parku, včetně vzdálenosti od medvědů, obtěžování volně žijících zvířat a zasahování do přírodních procesů.

Podle jeho názoru mohl Treadwell zvířata pozorovat, fotografovat či natáčet, ale zejména si užívat jejich přítomnost z dostatečně bezpečné vzdálenosti. Smith se na margo jeho pozdější smrti vyjádřil, že šlo o tragédii, která se ale bohužel dala předpokládat.

Kritiku si ale vysloužil i od dalšího „přítele medvědů“ Andrewa Charlese Russella. Ten kdysi spolupracoval s Treadwellem a osobně žil 10 let na ruské Kamčatce, kde studoval život těchto impozantních zvířat.

Russell otevřeně kritizoval Treadwellův pošetilý přístup k bezpečnosti, přičemž zdůraznil, že zemřelý „Grizzly Man“ si na svou ochranu nestavěl elektrické ploty a nenosil u sebe dokonce ani slzný sprej.

V průběhu let 1994 až 2003 se podle jeho složky v parku podařilo Treadwellovi nasbírat 6 přestupků. Můžeme tam započítat taková porušení jako provázení turistů bez příslušné licence, ale i kempování na stejném místě déle než určují pravidla parku.

Riskující blázen, ale zato populární

Treadwellovi se dohromady podařilo natočit přibližně 100 hodin materiálu a také nafotit množství záběrů. Mnohé z nich byly nakonec použity i v biografickém snímku podle jeho života s názvem Grizzly Man (2004) od Wernera Herzoga.

Treadwell si ke svým výletům za medvědy údajně většinou nebral žádné společníky (i když se mluví o několika ženách), ale poslední tři roky (některé zdroje píší o dvou) ho doprovázela partnerka Amie.

Navzdory riskování (a možná právě díky němu) si postupem času začal získávat stále větší popularitu v médiích. Na několika školách ve Spojených státech vyprávěl dětem o medvědech a objevil se také v populární show s Davidem Lettermanem, ale i na Discovery Channel.

Letterman v rozhovoru vtipkoval o tom, že jednoho dne ho medvědi nakonec sežerou

S nadcházející zimou hledali medvědi potravu

Říjen roku 2003 se však po dlouhém období riskování a porušování pravidel stal pro Timothyho Treadwella osudným. Naneštěstí s ním v daném období kempovala i přítelkyně Amie Huguenard.

Koncem sezóny se už společně plánovali sbalit a vyrazit domů, jenže tentokrát Timothy dobrodružství prodloužil o několik dní navíc, protože toužil po setkání s jeho oblíbenou medvědicí.

S blížící se zimou se medvědi snažili o nahromadění co největšího množství potravy, a právě proto byli stále agresivnější. V daném období měli dokonce strážníci povoleno s sebou nosit zbraně. Treadwell si byl tohoto nebezpečí vědom, ale přesto se naivně domníval, že by mu jeho zvířecí přátelé neublížili.

Jedny z posledních záběrů, které Treadwell natočil, zobrazují medvěda snažícího se z řeky vylovit lososa. Dokonce i „Grizzly Man“ si začal po agresivním přístupu medvěda uvědomovat, že dostat se do jeho blízkosti, by mohlo být nebezpečné.

Miloval medvědy, ale ti ho roztrhali na kusy. Třináctileté soužití s mohutnými dravci skončilo tragicky
Zdroj: www.flickr.com

Na místě našli po dvojici jen pozůstatky

Jeho přítelkyně měla z medvědů obavy a do deníku si zapsala, že už by nejraději z národního parku Katmai konečně odešla. 5. října 2003 se Treadwell po vysílačce spojil se svým kolegou z Malibu a řekl mu, že s medvědy nejsou žádné problémy.

Další den pro dvojici přiletěl muž jménem Willy Fulton. Kemp Treadwella a jeho přítelkyně našel téměř opuštěný. Nacházel se v něm jen medvěd. Vyděšený letec ihned kontaktoval strážce parku, kteří v místě bývalého kempu našli pozůstatky pohřešované dvojice.

Při sbírání částí těla – Treadwellovy znetvořené hlavy, části páteře či pravého předloktí, na ně medvěd zaútočil, a proto musel být na místě zastřelen. Zbytky po přítelkyni byly nalezeny o kus dále pod větvemi a kousky roztrhaného stanu. Za 85letou historii parku v něm poprvé došlo k úmrtí způsobeném medvědem.

Miloval medvědy, ale ti ho roztrhali na kusy. Třináctileté soužití s mohutnými dravci skončilo tragicky
Zdroj: www.nps.gov

 

Děsivý záznam z kamery

Po dalším prohledávání místa se našla videokamera se šestiminutovým záznamem. Vzhledem k tomu, že se při natáčení nacházela v batohu, nebo neměla odklopen kryt, byl obraz videa tmavý, a tak se zaznamenal jen zvuk.

Podle něj se dalo usoudit, že Treadwell byl napaden jako první, přičemž jeho přítelkyně se medvěda snažila odehnat. Oba však zemřeli v bolestivé agónii doprovázené intenzivním křikem. Na internetu sice můžete najít hned několik záznamů, které se vydávají za pravé, ale zřejmě jde ve všech případech pouze o padělky.

Někteří označují Treadwella za blázna snažícího se o publicitu. Jiní ho do dnešního dne uznávají. V každém případě nemůže nikdo popřít, že kdyby dodržoval bezpečnostní podmínky parku a nešel mermomocí proti proudu, mohl on i jeho přítelkyně žít.

Domů
Sdílet
Diskuse