Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. listopadu 2018 15:02
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Umělá inteligence se bude ptát, co máš v zavazadle. V Maďarsku, Řecku a Litvě zavedou nové kontrolní postupy

TECH UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Do Evropy ročně vstoupí přes 700 milionů cestujících, pomůže umělá inteligence k rychlejším a účinnějším kontrolám?

Každoročně vstoupí do Evropy víc než 700 milionů cestujících a toto číslo se rychle zvyšuje. Tento obrovský počet tlačí na hranice a hlavně pracovníky je střežící, kteří musí dodržovat určité bezpečnostní postupy při každé kontrole.

Řešení se ale pomalu rýsuje, v jedné z nejnadějnějších technologií dneška. Tou je umělá inteligence.

Nový projekt nesoucí název iBorderCTRL je financován EU a vyjde na 116 milionů korun (4,5 milionu euro). A jako první by se měl objevit na hranicích Řecka, Maďarska a Litvy, kde si projde šestiměsíční zkušební fází.

Jak bude probíhat kontrola?

Před samotnou kontrolou vás systém vyzve k nahrání pasu pomocí skeneru. Následně vám položí několik otázek a bude zkoumat odpovědi skrze webovou kameru a pomocí 38 mikro gest, které každý z nás přirozeně udělá.

Dočkat se můžete otázek typu: „Co je ve vašem zavazadle?“ následované: „A když kufr otevřete, opravdu tam najdeme to, co tvrdíte?“

Následně dojde k vyhodnocení. Pokud vás umělá inteligence vyhodnotí jako neškodného cestujícího, dostanete QR kód, se kterým projdete přes hranice.

Pokud se však prokážete negativně, předá umělá inteligence profil reálnému pracovníkovi pohraniční stráže a ten si vás prověří osobně.

Testování

Do systému jsou vkládány velké naděje, mohl by totiž ušetřit mnoho času a také financí, které by musely být vynaloženy na personální výdaje.

iBorderCTRL však neprošel zrovna dlouhý testováním. Během něho bylo kontrolováno pouze 30 lidí, u kterých byla výsledná přesnost téměř 80 %.

Ale jak to již u umělé inteligence bývá, postupně by se měla učit podle všech provedených testů, ze kterých by si měla brát zkušenosti.

Domů
Sdílet
Diskuse