Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. prosince 2018 12:13
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Izraelští vědci vyvinuli náhradu za plast z mořských řas

ZAJÍMAVOSTI IZRAEL
Uložit Uložené

Jde zatím o teorii, ale její přenesení do reality by naší Zemi prospělo.

Izraelští vědci vymysleli polymer, jenž vzniká z mikroorganismů, které se živí mořskými řasami. Takto vyrobená umělá hmota se sama rozkládá, dá se snadno recyklovat a nevzniká z ní toxický odpad. Její největší výhodou je, že pochází z prostředí mořské vody. Té je opravdu dostatek, obzvláště v zemích jako Izrael, a tak může být využívána efektivněji než pitná voda.

Na úspěšném pokusu se podílela celá řada vědců z různých oborů a výsledky své teorie popsali v časopise Bioresource Technology. Jejich motivací bylo nejen přinést alternativní zdroj výroby umělé hmoty do Izraele, ale také přijít s něčím, co ulehčí matce Zemi. Ta je nerozložitelným plastem rok co rok zamořována a jeho alternativa je v nedohlednu, zkrátka, protože je až příliš levný. 

Izraelští vědci našli způsob, jak nahradit plast
Izraelští vědci našli způsob, jak nahradit plast Zdroj: Commons.wikimedia.org / Tom Corser

Plasty se vyrábějí navíc z ropy, během čehož se produkují mnohdy nebezpečné chemikálie. Výroba bioplastů je tedy částečným řešením velikosti problému. Nicméně, i ona má svá úskalí. Ke své tvorbě vyžaduje produkci plodin k výrobě bioplastů, což na už tak velmi obsazené půdě průmyslovými plodinami není udržitelné řešení. 

Doporučeno
Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká 16. listopadu 2023 6:00

Tedy, pokud se bavíme o rostlinách či bakteriích, které vyžadují úrodnou půdu a pitnou vodu. I proto je izraelský objev tolik revoluční. K pěstování mořských řas prostor je. Bioplasty se pak vyrábějí z mikroorganismů, které se jimi živí a následně vytvářejí polymer nazvaný polyhydroxylalkanoát (PHA).

Domů
Sdílet
Diskuse