Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Neděle 17. 11. 2019 svátek má Mahulena, Gertruda

hledej na refresheru

Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.
Doporučujeme zapnout browser notifikace, pokud budeš přihlášený na Refresheru na tomto zařízení.
Gastro
13
Adam Novosad
2. leden 2019, 15:52

Naší planetě v roce 2019 nejvíc pomůžeš tak, že přestaneš jíst tolik masa, tvrdí odborníci

Produkce, distribuce a konzumace masa naši Zemi pořádně zatěžuje.

Adam Novosad
2. leden 2019, 15:52
Musíš být přihlášený/á, abys mohl/a uložit článek.
Nepodarilo sa uložiť zmeny. Skús sa nanovo prihlásiť a zopakovat akciu.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
13
Uložit na později.
Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.

Klimatické změny se týkají každého z nás. Stále více států i jednotlivců už chápe, že nelze zbytečně ztrácet čas a je nutné změnit svůj životní styl, abychom si naši planetu mohli užívat co nejdéle.

 

Země je pod obrovským tlakem, protože rozsáhlejší recyklace, nákup elektromobilů či zákaz používání jednorázových plastů nebudou stačit na to, aby lidstvo zabránilo planetě oteplit se o více než 2 stupně Celsia, což je mezní hodnota, na níž se dohodly téměř všechny země světa.

 

Našej planéte v roku 2019 najviac pomôžeš tak, že prestaneš jesť toľko mäsa, tvrdia odborníci

 

V periodiku The Guardian proto shromáždili několik důležitých faktů a informací o tom, jak funguje masný průmysl a jaký dopad má na naše životní prostředí. U některých bodů se člověk opravdu musí na chvíli zastavit a popřemýšlet, zda už lidstvo nemá lepší možnosti obživy.

 

Odborníci upozorňují, že produkce, distribuce a konzumace masa má na planetu obrovský dopad, který nesmíme podceňovat. Populace by měla do roku 2050 narůst o 2 miliardy lidí, a tak jednoduše nebudeme mít k dispozici dostatečný prostor na to, aby si mohl každý z nás vychutnávat nekonečné hovězí a vepřové pochoutky.

 

Chov skotu a prasat zabírá na naší planetě drtivou většinu vhodné farmářské plochy, ale přitom tvoří jen 18 % všech kalorií, které lidstvo spotřebuje. Zároveň představuje pouze třetinu všech globálně zkonzumovaných bílkovin, což v praxi znamená, že chov skotu a prasat je mimořádně neefektivní.

 

Našej planéte v roku 2019 najviac pomôžeš tak, že prestaneš jesť toľko mäsa, tvrdia odborníci

 

Obrovským argumentem je i fakt, že odlesňování spojené s vytvářením nové plochy na chov skotu v kombinaci s používáním hnojiv a vylučováním metanu vytváří tolik skleníkových plynů, co všechna auta, kamiony a letadla dohromady.

 

Jak upozornili odborníci již v říjnu, zejména lidé v západním světě by museli snížit svou konzumaci masa o přibližně 90 %. Namísto masa by mohli jídelníček naší civilizace vyplnit například fazole a luštěniny.

 

Výzkumníci tvrdí, že většina z nás bude muset přejít na takzvanou flexitariánskou stravu, maso nebudeš muset vyloučit úplně, ale výrazně jej omezit. Počet vegetariánů by proto měl stoupat a stejně tak i veganů. Nevinné nejsou ani mléčné výrobky a vejce.

 

Našej planéte v roku 2019 najviac pomôžeš tak, že prestaneš jesť toľko mäsa, tvrdia odborníci

 

Zatím není jasné, zda bude přechod na flexitariánskou stravu jakkoli podporovaný i ze strany států. Jak při produkci emisí, kde vlády zvažují zavedení uhlíkové daně, čili daně na základě obsahu uhlíku ve fosilních palivech, i nákup červeného masa by mohl být zatížen novou daní, zatímco luštěniny by mohly být ze strany jednotlivých zemí cenově zvýhodněné.

 

Státy si postupně začínají uvědomovat, že Země prostě nemá nevyčerpatelné zdroje, prostor a životnost.

 

Na druhé straně, věda dnes pokročila natolik, že lidstvo už dokáže vyrobit chutné umělé maso i v laboratořích. Kdyby lidé dokázali přejít na laboratorní maso, uvolnila by se část farmářské půdy a pěstovat bychom mohli více rostlinných zdrojů potravy, čímž by se zase o trochu snížilo zatížení naší planety.

 

Co ze všech výše zmíněných faktů vyplývá? Odborníci ti vzkazují, že to nejlepší, co pro planetu Zemi můžeš v roce 2019 udělat, je konzumovat co nejméně masa.

Ohodnoť článek
60
Sdílej článek
Hodnocení tohoto článku je dostupné jen s aktivním předplatným REFRESHER+.
Předplatit
Zrušit
Při hodnocení článku nastala chyba. Zkus se nově přihlásit a znovu ohodnotit článek.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHORU
Nejčtenější
Záleží nám na soukromí čtenářů. I z toho důvodu ti poskytujeme detailní informace o tom, jak využíváme soubory cookies a jiné technologie zabezpečující správné fungování a vývoj stránky. Pro víc informací si přečti naše Zásady ochrany osobních údajů , kde najdeš, jak používáme soubory cookies, případně se seznam s Podmínkami užívání portálu platnými od 24. 5. 2018. Zpracování cookies můžeš zabránit nebo změnit své preference v nastaveních internetového prohlížeče. Pro detailnější nastavení klikni na víc možností níže.
Upozornění na právo nastavení ochrany osobních údajů na Refresheru

Vzhledem k existujícím i chystaným změnám v zákonech ti dáváme možnost detailního nastavení zpracování osobních údajů a preferencí spojených s jejich zpracováním.

Přečti si možnosti, posuň zobrazení níže, nastav si své preference a klikni na tlačítko Souhlasím, když budeš chtít pokračovat na Refresher. Soubory cookies jsou důležitou součástí technologie v tvém prohlížeči. Jsou natolik důležité, že je budeme muset použít pro zapamatování si toho, že jsi toto okno potvrdil/a, v opačném případě bychom ti ho museli zobrazovat znovu a znovu.

Údaje, které zpracováváme, když používáš Refresher
Ze strany Refresheru sbíráme tyto osobní údaje:
  • Když navštívíš Refresher, uchováváme informace o tom, které články sis přečetl, identifikátory zařízení a prohlížeče, část IP adresy nebo IP adresu v případě přihlášení, soubory cookies a polohu.
  • Při přihlášení do účtu e-mailovou adresu.
Proč sbírá Refresher tyto údaje:
  • Ke zlepšení kvality našeho webu a vývoji nových webových služeb.
  • K provádění analýz a měření s cílem pochopit, jak je náš web využíván.
  • K tomu, abychom nezobrazovali obsah, který jsi už viděl.
  • Pro zobrazování přizpůsobeného obsahu, jako jsou například relevantnější články.
  • Pro schopnost identifikovat tě jako uživatele při přihlašování do svého účtu.
Sbíráme údaje pro partnery a reklamní sítě:
  • Identifikátory zařízení a prohlížeče, část IP adresy, soubory cookies a poloha.
Proč sbíráme tyto údaje pro partnery, třetí strany a reklamní sítě:
  • K tomu, aby mohli fungovat a zobrazovali relevantnější a užitečnější reklamy.
Seznam reklamních sítí a nastavení reklam

Nevyhnutelné osobní údaje – cookies – pro zobrazování reklam sbíráme pro následující společnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
formulář kontakt v souvislosti s osobními údaji >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
kontaktní údaje pro nejbližší pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
kontaktní údaje pro nejbližší pobočku >

 

Možnost vypnout si personalizování reklam a sbírání osobních údajů pro jednotlivé partnery:

Upravit nastavení typů reklam Google - personalizování od společnosti Google

Upravit nastavení typů reklam AdForm - personalizování od společnosti AdForm

 

Svá nastavení pro všechny ostatní reklamní sítě, i ty, které na Refresheru nenajdeš, si můžeš prohlédnout na stránce youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Měření a analýza návštěvnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránek používají ke zlepšení funkčnosti svých stránek údaje shromážděné službou Google Analytics. Shromážďování údajů můžete deaktivovat tak, že si stáhnete a nainstalujete doplněk pro svůj prohlížeč.

Stáhnout doplněk pro prohlížeč

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Společnost Gemius podobně jako služba Google Analytics vyhodnocuje a měří návštěvnost na některých webových stránkách. K měření využívá Cookies, které si můžeš deaktivovat ve svém prohlížeči.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využíváme k analýze návštěvnosti a chování uživatelů. Vytváří nám mapu aktivity návštěvníků, a to na webových stránkách, které vizualizuje a vyhodnocuje. Tyto informace nejsou sbírány vždy, nikde nejsou spárovatelné s aktivitami uživatelů a není tedy možné identifikovat jednotlivce, ale Hotjar ti může nastavit soubory cookies.

Ovládací prvky související s prohlížečem

Nastavení souborů cookies

Soubory cookies jsou životně důležitou součástí technologie ve vašem prohlížeči a slouží ke zlepšení prostředí při používání internetu.

Pokud například na určitém webu nastavíte předvolený jazyk, soubory cookies pomohou prohlížeči zapamatovat si tuto volbu. Některé nebo všechny soubory cookies můžete též zablokovat, to ale může vést k narušení fungování některých funkcí na internetu.

Mnoho webů například vyžaduje zapnuté soubory cookies, když se chcete přihlásit.

Zásady ochrany osobních údajů
Další informace o tom, jak Refresher používá cookies ke zlepšení služeb
  • Přihlašování – pro účely přihlašování potřebujeme tvoji e-mailovou adresu.
  • Přizpůsobení – pro zjištění toho, co tě zajímá, vytváříme tvůj unikátní profil. Pokud nějaké informace posbíráme, najdeš je ve svých nastaveních soukromí a profil můžeš upravit, změnit nebo celé personalizování vymazat.
Jak změnit nastavení zpracování osobních údajů?

Pokud změníte názor, kdykoliv můžete tyto údaje změnit na adrese https://refresher.cz/nastavenia/sukromie.
Pokud toto okno nechceš vídat, když nás navštívíš z jiného zařízení nebo prohlížeče, přihlas se a tvé preference si zapamatujeme.