Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2019 12:38
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Italská vesnička ti zaplatí 230 tisíc korun, pokud se do ní přestěhuješ. Na úpatí Alp najdeš malebný ráj na Zemi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Lákavé nabídky z Itálie se jen hrnou.

Určitě jsi v polovině ledna zachytil informaci o tom, že jedna italská vesnička prodává své nemovitosti lidem ze zahraničí za 1 euro (~26 korun), aby oživila svou populaci a přinesla nový život. V současnosti to však vypadá, jako kdyby se mezi sebou italské vesničky předháněly, protože na internetu rezonuje nová a možná ještě lákavější nabídka z vesničky Locana.

Vesnička leží v národním parku Gran Paradiso a je obklopena nádhernou alpskou přírodou,. Kdysi v ní žilo více než 7 tisíc obyvatel, což se postupem let změnilo a dnes bys tam našel jen 1,5 tisíce lidí. Většina obyvatel samozřejmě odešla do větších měst za lepšími pracovními příležitostmi.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ufficio Turistico Locana (@ufficioturisticolocana),

Tamní starosta Giovanni Bruno Mattiet proto vymyslel schéma, jak do vesničky opět přitáhnout nové obyvatele. Uvědomuje si, že dnes se již dá jednoduše pracovat i na dálku přímo z domu, a tak nabízí rodinám rovných 9 000 € (~230 tisíc korun) v průběhu tří let, pokud se do vesničky přestěhují.

Rodiny musí mít alespoň jedno dítě a minimální roční plat 6 000 € (~155 tisíc korun), což nejsou vůbec nesplnitelné podmínky. Starosta se obává, že postupem času budou muset úřady zavřít školu ve vesnici kvůli nedostatku žáků, a to by budoucnost městečka poškodilo natrvalo.

Jak starosta říká, ve vesnici dnes zůstaly desítky zavřených barů, restaurací či obchodů, které jen čekají na to, až se k nim dostanou noví majitelé a znovu je otevřou. Vesnička je přitom bohatá, protože státu prodává svou hydroelektrickou energii, z čehož profituje.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený VisitVco (@visit_vco),

Domů
Sdílet
Diskuse