Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2019 14:29
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Chtěl se oženit se svou kočkou. Těchto 20 zajímavostí o Karlu Lagerfeldovi jsi (možná) nevěděl

Chtěl se oženit se svou kočkou. Těchto 20 zajímavostí o Karlu Lagerfeldovi jsi (možná) nevěděl
Zdroj: TASR/AP
MÓDA
Uložit Uložené

Nebýt Karla, světová móda by možná stále vypadala jako na začátku 20. století. Jaké zajímavosti však skrýval nejen jeho profesní, ale i soukromý život?

Svět obletěla mimořádně smutná zpráva, a sice, že módní průmysl přišel o jednu z nejvýznamnějších, nejuznávanějších a nejvlivnějších legend. Řeč je o módním návrháři a okázalém milovníkovi vysokých límců, slunečních brýlí a kožených rukavic Karlu Lagerfeldovi, který nás navždy opustil ve věku 85 let.

Ikona světového oděvního průmyslu během svého působení dokázala zcela změnit vnímání módy nejen minulého, ale i současného století. V předchozím článku jsme zdokumentovali jeho profesionální život a zásluhy, pro které ho módní průmysl považuje za jednoho z nejdůležitějších módních návrhářů na světě.

Německý designérský magnát, vizionář a módní ikona je známý zejména svým působením pod pařížským gigantem Chanel, ale stejně tak se významně podepsal i v několika dalších renomovaných módních domech, jako například Chloé či Fendi. Nakonec se excentrický představitel rozhodl vytvořit i svou vlastní značku.

Veřejnost ho však kromě jeho primární činnosti v módní sféře znala i jako divadelního a filmového kostyméra, fotografa, filozofa či tvůrce nejvíce pobuřujících výroků v historii módního průmyslu.

Některé z jeho nezapomenutelných a často až příliš kontroverzních výroků jsme pro tebe sepsali už včera, dnes se však podíváme na zajímavá fakta, nejen z jeho kariérního světa, ale také i ze soukromého života.

  • Jeho původní jméno bylo Karl Otto Lagerfeldt, avšak po nějakém čase si příjmení změnil na Lagerfeld, a to jen z jednoho jediného důvodu – Lagerfeld prý zní více obchodně
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Please Magazine (@pleasemagazine),

  • Odmalička trpěl obsedantně kompulzivní poruchou, což se u něj projevovalo například tak, že byl neustále ve střehu. Dokonce i ve spánku. Trpěl i jistou formou autismu. Navíc měl i Aspergerův syndrom, takže dokázal zpaměti namalovat například celou mapu antického Řecka.
  • Karl nebyl odjakživa tak štíhlý. Kdysi totiž zápasil s problémy s hmotností, a proto vyhledal odborníka na výživu Dr. Jeana Claude Houdreta. Lagerfeld totiž chtěl nosit modely a luxusní obleky Dior Homme, které navrhl Hedi Slimane, a tak za rok zhubl přes 40 kilogramů. Od té doby si hlídal svou postavu, aby se už nikdy nevrátil k volné módě 80. let.

Chcel sa oženiť s vlastnou mačkou a návrhy kreslil výlučne mejkapom. 20 zaujímavostí o Karl Lagerfeldovi, ktoré si (možno) nevedel
Chcel sa oženiť s vlastnou mačkou a návrhy kreslil výlučne mejkapom. 20 zaujímavostí o Karl Lagerfeldovi, ktoré si (možno) nevedel Zdroj: Instagram/@kaarllagerfeld
  • Karl se jednou vyjádřil, že nerad spí s lidmi, které skutečně miluje. To sexuální napětí podle jeho slov obvykle nikdy dlouho nevydrží, ale náklonnost prý může vytrvat celý život. Takový vztah udržoval i s mladým pařížským štramákem Jacquesem de Bascherem. Byli spolu 18 let, dokud Jacques nezemřel na AIDS. Od té doby se po jeho boku vystřídalo ještě několik mužů, s žádným z nich už neměl tak dlouhý a silný vztah.
  • Během svého života získal množství různých ocenění a čestných titulů. Za zmínku stojí například Zlatý náprstek, což je nejvyšší ocenění v módním průmyslu za nejlepší kolekci v daném roce. To získal v roce 1987. Tato cena je pro módní návrháře tou největší poctou.
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Fashion (@calliefashion),

  • Jelikož byl součástí haute couture, pro kterou je příznačná i problematika živých kožešin, nevyhnul se proto pozornosti aktivistů neziskové organizace PETA bojujících za práva zvířat. Ti se v New Yorku v roce 2001 rozhodli, že mu na protest hodí do tváře tofu koláč. Nicméně, nešťastnou náhodou si ho spletli s Calvinem Kleinem, který to schytal za něho.
  • Stejně se mu podařilo pobouřit i samotnou královnu módy a šéfredaktorku amerického Vogue Annu Wintour během přehlídky Fendi v roce 1993, kdy namísto modelek zakomponoval na molo striptérky a tehdejší pornoherečku Moanu Pozzi. Znechucená Anna se tehdy během přehlídky zvedla a odešla. Po čase se z nich však stali velmi dobří přátelé.

Chcel sa oženiť s vlastnou mačkou a návrhy kreslil výlučne mejkapom. 20 zaujímavostí o Karl Lagerfeldovi, ktoré si (možno) nevedel
Chcel sa oženiť s vlastnou mačkou a návrhy kreslil výlučne mejkapom. 20 zaujímavostí o Karl Lagerfeldovi, ktoré si (možno) nevedel Zdroj: TASR/AP
  • Karl jedl pouze zeleninu, ovoce a ryby, které byly připravovány na páře. Nic jiného bys v jeho jídelníčku asi nenašel. Nekouřil cigarety ani nebral drogy. Jeho jedinou závislostí byla dietní Coca-Cola, které navíc na jejich limitovanou edici lahví navrhoval design.
  • Stejnou slabost, jakou měl pro krásné muže, měl i pro půvabné ženy. Rád se obklopoval světoznámými topmodelkami, které ho inspirovaly v jeho tvorbě. Jeho múzami byly krásky jako Kate Moss, Cara Delevingne, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Claudia Schiffer, Stella Tennant či Kendall Jenner.

Chcel sa oženiť s vlastnou mačkou a návrhy kreslil výlučne mejkapom. 20 zaujímavostí o Karl Lagerfeldovi, ktoré si (možno) nevedel
Chcel sa oženiť s vlastnou mačkou a návrhy kreslil výlučne mejkapom. 20 zaujímavostí o Karl Lagerfeldovi, ktoré si (možno) nevedel Zdroj: TASR/AP
  • Kromě nádherných žen a mužů měl slabost i pro svou kočku Choupette, kterou dostal jako dárek od modela Baptiste Giabiconiho ještě v roce 2011. Bílého chlupáče si okamžitě zamiloval. Založil mu vlastní Twitter, Instagram a zajistil mu mimořádný luxus v podobě dvou chův, osobního bodyguarda, šoféra, veterináře či vlastního iPadu.
Domů
Sdílet
Diskuse