Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2019 13:21
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Největší včelu na světě chytili výzkumníci po 38 letech

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Při pohledu na velikost této včely lidé zneklidní.

Naše planeta je tak obrovská, že na ní dodnes žijí tisíce druhů, o kterých nemáme jakoukoli zmínku. O obrovské včele s latinským názvem Megachile pluto jsme však záznamy měli. Poprvé ji v přírodě zpozoroval Alfred Russel Wallace na indonéském ostrově v roce 1858, ale živočich se lidem obecně vyhýbal.

Včela, která může dorůstat až do délky přes 4 centimetry, se postupem let objevovala jen zřídka a naposledy ji živě pozoroval výzkumník Adam Messer, také na indonéských ostrovech.


Tehdy světové biologické obci vyprávěl o tom, jak si včela šikovným způsobem vytváří úl, do kterého nedokážou proniknout ani termiti, a tak se umí ukrýt v relativním bezpečí. Přesto ji od roku 1981 nikdo neviděl. Odborníci si po čase mysleli, že obrovská včela prostě vyhynula, vždyť i tak se už vymykala standardům, ale naděje umírala poslední.

Na indonéských ostrovech v provincii North Maluku výzkumníci na včelu narazili po dlouhých 38 letech. Našli ji ve výši více než 2 metry a shodou okolností přímo v hnízdě termitů. Velká včela prý zní magicky, když u člověka létá pomocí mohutných křídel.

Jako u mnoha živočišných druhů v Indonésii, i vzácná včela rychle ztrácí přirozené životní prostředí kvůli deforestaci. Výzkumníci, kteří ji po desetiletích opět objevili, si uvědomují, že zveřejněním existence ztraceného druhu ho možná trochu ohrozili, ale spíše chtějí z včely udělat světový symbol pro konzervaci ohrožených živočichů.


Domů
Sdílet
Diskuse