Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2019 17:25
Čas čtení 7:45
Dominik Vetrák

20 nejlepších seriálů od Netflixu

20 nejlepších seriálů od Netflixu
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Netflix nezastaví nikdo. Za svou krátkou existenci v oblasti streamování a produkování originálních seriálů už stihl přinést mnohé skvosty.

Přesně před měsícem jsme ti přinesli 10 nejlepších originálních filmů od Netflixu. Vyloučili jsme tehdy všechny pozdější akvizice či odkupy práv a zaměřili se na filmy, které produkoval od samotného začátku. Vznikla z toho slušná desítka, ale u seriálů to už uděláme jinak. Při jejich množství bychom se jednak ani nedopátrali ke všem a jednak jsme se rozhodli, že si tento mantinel při výběru stavět nebudeme. Na závěr doplňujeme, že jde o seznam, ne žebříček.

1. Making a Murderer

Můžeme s velkou jistotou konstatovat, že právě první série Making a Murderer z roku 2015 byla jakýmsi opětovným spouštěčem zájmu diváků o kriminální seriály. Těch vzniklo po jeho úspěchu nepočítaně a není se čemu divit. Sledovat podrobně rozkouskovaný případ, který je na povrchu tíživou a mysteriózní tragédií jednoho člověka, ale v hloubce konstruktivní kritikou justičního systému ve Spojených státech, bylo pohlcující.

Precizní dokumentární režie, (ne)typické seriálové zvraty, atmosféra či podrobnosti případu dokázaly diváky rozhněvat i rozesmutnit. Druhé sérii se sice nepodařilo rozvířit společenskou diskusi v takovém rozsahu jako té první, ale také jde o jeden z nejlepších a nejzajímavějších projektů z dílny Netflixu.

2. Glow

Budeme asi mluvit za všechny, když řekneme, že Glow vypadalo na první pohled jako nenápadná, jemně nadprůměrná komedie, jakých zde bylo už několik desítek. Není to však pravda. Skvělý dobový návrat do neonových 80. let nám ukázal, jak asi vzniká ženská wrestlingová federace. Že jsme se přitom velmi dobře pobavili, asi nemusíme zdůrazňovat.

Prostřednictvím první série se seznámíme se všemi důležitými postavami a v té druhé nám tvůrci suverénně servírují emotivní momenty, které snadno nacházejí svůj cíl. Seriál sice není bezchybný, ale každý si v něm najde to své a o to přece jde.

 

3. Orange is the New Black

Když Netflix v roce 2013 vyrukoval se svým seriálem z prostředí ženské věznice, ještě neměl tak pevné postavení na trhu. A právě Orange Is The New Black se stalo jednou z prvních vlajkových lodí, které dnešního streamovacímu giganta dostaly na vrchol. Vyrukoval s originálním konceptem a skvělou plejádou hereček a herců. Dal nám nahlédnout do prostředí ženské věznice, která je plná vražedkyň, podvodnic a dalších podivných individuí, s nimiž se hlavní hrdinka musí poprat.

Navíc byl před námi rozehrán tak bizarní příběh v tak nevídaném prostředí, že musel zaujmout každého, kdo mu dal šanci. Ústřední milenecká dvojice v podání Taylor Schilling a Laury Prepon nemohla být vybrána lepené, černohumorné momenty nám podráždily bránici a seriál si i přes klesající kvalitu udržet výbornou úroveň po 6 sérií. To je minimálně obdivuhodné.

4. 13 Reasons Why

Seriál po své první sérii zaujal především mladší diváky. Ti samozřejmě patřili do cílové skupiny tvůrců. Přestože obsahoval několik výrazně slabších epizod, díky svému originálnímu a modernímu pojetí problematického tématu sebevraždy určitě patří mezi kousky, které stojí za zhlédnutí.

Ze všech kladů bychom rádi vyzdvihli zejména sympatické herecké představení mladé Katherine Langford. U druhé série byl ale patrný pokles kvality, a tak v případě, že tě ta první  nezaujme, od druhé určitě nečekej zlepšení.

5. The Haunting of Hill House 
Režisér Mike Flanagan v minulosti stál za horory jako Oculus či Geraldova hra. Zřejmě každého nadšence duchařiny potěšil fakt, že dostal šanci natočit seriál. Výsledkem je desetidílná psychologická hra plná mrazivých nočních můr, ale také důkladné práce s psychikou postav. Proto pokud miluješ horory a Hill House jsi neviděl, určitě ani chvíli neváhej.

6. Suburra

Dva roky po výborném italském krimi Suburra jsme se na Netflixu dočkali i seriálového prequelu, za kterým stojí část tvůrců původního filmu. Příběh je tedy zasazen před události snímku a soustředí se na boj různých zločineckých organizací o území nedaleko Říma. Ve sporu jsou však namočení i politici či Vatikán. A podobně jako v případě filmu, i v seriálu jsme se dočkali skvělých postav, emocí a podmanivé temné atmosféry.

7. Sense8

Zatím poslední režijní kroky tvůrců Matrixu jsme mohli pozorovat ve vodách seriálu, kde pod jejich křídly vznikl úžasný a ambiciózní projekt. Jeho název je Sense8 a vypráví o světě, ve kterém existují skupiny duševně i citově propojených jedinců. Ti dokáží komunikovat i napříč kontinenty, přičemž se fyzicky vůbec nemusí setkat. Této pecce navíc nechybí sympatické obsazení, výborný příběh a ani odvaha bourat hranice, takže pokud jsi ji ještě neviděl, je nejvyšší čas to napravit.

8. Crown

Jeden z nejdražších seriálů od Netflixu tě vtáhne do života anglické šlechtické rodiny a odvypráví ti příběh princezny Alžběty II., která po otcově smrti jako 25letá nastoupila na trůn. Tvůrci utratili za výrobu první série 100 milionů dolarů a musíme uznat, že se jim tato investice vyplatila.

Dostaneš se do zákulisí královských komnat, za mříže Buckinghamského paláce či dovnitř Westminsterského opatství. Dalším lákadlem je herecké obsazení v čele s okouzlující Claire Foy, která bravurně ztvárňuje královnu Alžbětu. V tomto roce se můžeš těšit na třetí sérii, kde se hlavní role zhostí talentovaná Olivia Colman (The Favourite).

9. Daredevil a Punisher

Marvel na Netflixu oficiálně skončil, ale nikdy nezapomeneme, jakou kvalitu tam přinesl. Tedy v případě Punishera a Daredevila. Oba seriály si držely vysoký standard a hlavně Devil from Hell's Kitchen ukázal, jak se dělají komiksové seriály. Vynikající herecké obsazení, sympatické postavy a skvělí záporáci. To zdobilo hlavně příběh Matta Murdocka. Zmínit musíme i vynikající choreografii soubojů a scény na jeden záběr. Na své si přijdou jak fanoušci komiksů, tak kvalitní seriálové tvorby, která se dokáže držet při zemi.



10. Stranger Things

Už po prvním traileru bylo zjevné, že Netflix plánuje vydat něco zajímavého. Zamilovali jsme si postavy, mysteriózní svět Upside Down i postupné odhalování děje a tajemství městečka Hawkins. Fanoušci fantasy a sci-fi se dočkají spousty odkazů a easter eggů (ve většině případů fungujících), ale dojde i na hororové prvky či akci.


11. Narcos

Wagner Moura v životní roli. Nic podobného se mu už zřejmě ani nepodaří, ale to nevadí. Pabla Escobara zahrál naprosto geniálně a my jsme akorát smutní, že ho už na obrazovkách vůbec nevídáme. První tři série Narcos se zaměřily právě na Escobara, jeho vzestup na vrchol a následný tvrdý pád. Exceluje režie, vyprávění příběhu, práce s postavami a hlavně herecké výkony. Momentálně se už natáčí 5. série, a tedy 2. série odehrávající se v Mexiku. I ta si drží svou kvalitu, ačkoli bez Escobara to už zdaleka není ono.


12. Sex Education

Letošní obrovský hit si získal srdce snad každého, kdo na něj sáhl. Není se čemu divit. Teenagerský seriál oplývá romantickými prvky, silným tématem sexu, přátelství, předsudků a nenávisti. Nese s sebou i pozitivní poselství a svůj děj zbytečně nenatahuje. První série má jen 8 částí, ale už nyní se připravují další a my se už nemůžeme dočkat, co nám přinesou. Je možné, že seriál spolkneš za jeden den. Je prostě velmi návykový a jeho postavy tě donutí se na něj neustále dívat.


13. House of Cards

Vlajková loď Netflixu, kterému na začátku věřil jen málokdo. Přišel však Fincher, Spacey a doručili nezapomenutelnou první sérii o ambiciózním kongresmanovi Franku Underwoodovi a jeho touze po moci. Neočekávané zvraty, odvážné rozhodnutí tvůrců a skvělé vedlejší postavy nás provázely promyšleným a dobře vyprávěným dějem během celých 5 sérii. Kvalita místy kolísala, ale celkově jde o výjimečný seriál z politického prostředí. A dostane i diváka, který se o politiku vůbec nezajímá.


14. Big Mouth

Už zítra se o Big Mouth dočteš více v recenzi dosavadních dvou sérií. Pokud se ale nudíš už dnes a hledáš ideální způsob, jak strávit nedělní večer, tento animovaný seriál pro dospělé ti nabídne spoustu zábavy, úžasných momentů a originálních námětů. Děj vypráví o skupince přátel v pubertě, kterým se začnou zjevovat hormonální monstra zčásti ovlivňující jejich životy a rozhodnutí.

Přidejte si k tomu nepředstavitelné scény, nezapomenutelné postavy a vtipy, které nemusí pochopit každý, a výsledek hovoří sám za sebe. Nalákej se tedy trailerem a rovnou se do toho pusť.


15. Mindhunter

A opět ten ten Fincher. Tentokrát se ale i víc věnoval režii a vznikl z toho kriminální dokuseriál, ze kterého nás místy až mrazilo (závěrečná scéna tedy stála za to, co říkáš?). Fincher nám představil dva agenty FBI vedoucí rozhovory s psychopaty a sociopaty či vrahy, z čehož chtěli dát dohromady materiál pro budoucí generace vyšetřovatelů. Jejich práce se jim však postupně začíná dostávat do mozku více a více. Seriál stojí na skvělých hercích, vytříbené režii a výběru zločinců, kteří mají stále co říct.


16. BoJack Horseman

Pokud nečteš Filmkult dva týdny, dobře víš, že v redakci milujeme BoJacka. Milujeme mnoho animovaných seriálů, ale BoJack se s nimi asi ani nedá srovnávat. Jednak kvůli tématům, kterými se zabývá, jednak díky své podstatě jako takové. Sledujeme tu vyhaslou hereckou hvězdu, koně BoJacka, který plánuje zbytek svého života propít.

Najdou se však lidé, kteří to chtějí změnit. BoJack je ale toxický a lidé kolem něj začnou prožívat obrovské životní útrapy. Drama, po jehož zhlédnutí nejednou budeš přilepený k monitoru/televizi se spoustou depresivních myšlenek tě však dokáže i náramně pobavit. Ať už jsou to různé popkulturní narážky, velikonoční eggy nebo gagy spojené s faktem, že personifikovaná zvířata hrají stejně jako lidé hlavní role.


17. Castlevania

Na řadě je další animák. Castlevania nám všem vyrazila dech. První, čtyřdílná minisérie ukázala krvavou akci a nemilosrdný fantasy svět plný krutosti. Pobavily nás i postavy v čele s Trevorem Belmontem, posledním žijícím ze svého rodu lovících upíry. Užili jsme si ale také drsnou akci a nápadité scény. Druhá série s dvojnásobným počtem epizod nás dostala do varu ještě více, a tak se nemůžeme dočkat, co přinese ta třetí, tentokrát s 10 epizodami.


18. Russian Doll

Nenápadný seriál s nepříliš dobrým trailerem, to je Russian Doll. Ani já mu po zhlédnutí prvního videa velké šance nedával, ale po první epizodě jsem změnil názor. Má jen 8 částí, z nichž žádná nemá více než půl hodinu. Děj vypráví o cynické a někdy až nepříjemné a sobecké ženě jménem Nadia.

Ta opakovaně umírá v noc svých narozenin, kdy se dostává na stejný věk, v jakém zemřela její matka. Překvapí tě pár popkulturních odkazů, zcela originální pojetí časové smyčky, mysteriózní prvky a hlavně přerod seriálu na konci, kde tě čeká pár nepříjemně hororových záběrů a dusná atmosféra.


19. The End of the Fucking World

Britové ty teenagerské věci prostě umí. A přesto jsme druhou sérii vůbec nepotřebovali. Je v přípravě a my jsme zvědaví, o čem bude. Ta první vypráví o dvou 17letých teenagerech, kteří nevědí, co se svým životem. James má chuť někoho zavraždit a je si jistý, že je sociopat.

Ona se zase nedokáže nikam zařadit a rozhodne se utéct z domu a najít svého pravého otce. Dramatický seriál tě dostane příběhovými zvraty, originálními postavami a místy skvělým humorem. Silný je i závěr a celkové vyznění. Hlavně je ale zábavný a celou první sérii pravděpodobně spolkneš na jeden/dvakrát.


20. Dragon Prince

Stejně jako Big Mouth, i Dragon Prince jsem začal sledovat teprve v únoru. Oba seriály mě pohltily a překvapily. V případě tohoto animáku se také dočkáš recenze, no věř, že jde o vynikající fantasy příběh, který se nebojí nechat zemřít své postavy. S nimi navíc pracuje excelentním způsobem a přirostou ti k srdci, ať už jde o záporáky nebo klaďasy.

Děj se soustředí na jednu mladou elfku a dva prince, kteří se vydají na nelehkou cestu do kouzelné země Xadia, aby vrátili dračí vejce jeho matce a zabránili tak válce mezi rasami. Párkrát se slušně pobavíš, hlavně se však ponoříš do příběhu a osudu jednotlivých postav. Zatím jsou venku jen dvě série s 18 epizodami a na tu třetí si počkáme do příštího roku. Já ti však garantuji, že je všechny zhltneš během týdne/dvou.


Honorable mentions: Unbreakable Kimmy Schmidt, American Vandal, Jessica Jones,, Master of None, Dear White People, Everything Sucks, Dark, F is for Family, Atypical, Bloodline, Lost in Space, Ozark, Disenchantment, Grace and Frankie, The OA, Lady Dynamite, On my Block, A Series of Unfortunate Events a mnohé další.

Domů
Sdílet
Diskuse