Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. března 2019 15:28
Čas čtení 0:00
Karin Filkaszova

Ze dne na den se Adrianovi vytratila chuť do života. Depresi mu způsobila šikana spolužáků, když tvrdili, že je gay (Rozhovor)

Ze dne na den se Adrianovi vytratila chuť do života. Depresi mu způsobila šikana spolužáků, když tvrdili, že je gay (Rozhovor)
REFRESHER
Uložit Uložené

22letý Adrian nám vyprávěl o životě s depresí. Jeho výpověď slouží jako inspirace pro mladé lidi, aby se nebáli vyhledat odbornou pomoc.

Adrian je mladý a odvážný člověk, který se s námi rozhodl podělit o svůj příběh. Trpí totiž depresí, kterou mu způsobily jisté traumatické události z dětství.

Navzdory stigmatizaci, která stále obklopuje tuto diagnózu i ve 21. století, se o ní nebojí otevřeně mluvit. Říká, že chce pomoci jiným mladým a zranitelným lidem, aby se nebáli s depresí bojovat.

Adrian je jedním z 300 milionů lidí na světě, které tato choroba postihuje. Mnoho z nich si dokonce ani neuvědomuje, co se s nimi vůbec děje a nevědí, že existuje účinný lék na jejich trápení.

Deprese je totiž vážná, ale léčitelná nemoc a může být úspěšně potlačena antidepresivy. Jelikož deprese patří mezi duševní choroby, rozhodli jsme se zachovat Adrianovu anonymitu, aby mu to nezpůsobilo v budoucnu problémy se zaměstnáním nebo nezkomplikovalo osobní život.

Nyní ti však přinášíme příběh Adrianova boje s depresí, který snad pomůže jiným mladým lidem trpícím touto chorobou, aby se nebáli vyhledat odbornou pomoc. Adrianovi se totiž podařilo depresi potlačit a už dva měsíce se může pochlubit tím, že se konečně cítí jako dříve a opět se raduje ze života.

V tomto rozhovoru se dozvíš:

  • Jako Adrian zjistil, že trpí depresí;
  • jaké symptomy provázely tuto diagnózu;
  • z jakého zážitku z dětství mu deprese vyplynula;
  • proč se rozhodl vyhledat odbornou pomoc;
  • co říká na život na antidepresivech;
  • jak poznat jiné lidi, kteří by mohli mít podobný problém;
  • jaké plány má do budoucna.

Kdy jsi poprvé zjistil, že se s tebou něco děje?

Když jsem třetí měsíc studoval na vysoké škole. Ze dne na den jsem přestal spát. První noc, co jsem celou probděl, jsem okamžitě věděl, že se něco děje. V životě se mi něco takového nestalo, tak jsem hned věděl, že za tím něco bude.

Kvůli nedostatku spánku se mi zhoršila pozornost a na škole jsem vydržel jen dva týdny. Celé ty dva týdny jsem pořádně nespal, nedokázal jsem se soustředit a tím pádem jsem ze školy musel odejít.

Kam jsi šel po odchodu z vysoké školy? Věděl jsi, co ti je?

Šel jsem bydlet zpět k rodičům. Věděl jsem, že se se mnou něco děje a že se to zhoršuje, ale nevěděl jsem, co přesně. Rodiče si však mysleli, že si jen vymýšlím, protože nezvládám vysokou školu a tudíž to nebrali příliš vážně. Pak jsem však zůstal 2 měsíce doma a stav se vůbec nezlepšil. Právě naopak, přidaly se k tomu další a další komplikace.

Nedokázal jsem prožívat žádné emoce jako lásku, štěstí, hněv, absolutně nic. Jednoho dne se to ve mně zlomilo, rozplakal jsem se a máma už viděla, že to myslím opravdu vážně.

Jaké byly ty komplikace?

Tak nejprve přišla ta otupělost a nepozornost. Také jsem se přestal dívat druhým lidem do očí. Pak se mi projevily tetanické záchvaty, při kterých jsem se neuvěřitelně třásl. U mě to mělo strašně rychlý průběh.

To bylo docela neobvyklé, protože se to takto rychle neprojevuje u jiných lidí. Někteří to pociťují tak, že je přestane bavit život. Tak jsem se cítil i já, ale k tomu se objevilo i obrovské množství dalších symptomů, které jsem již zmínil.

Zo dňa na deň sa Adrianovi vytratila chuť do života. Depresiu mu spôsobila šikana spolužiakov, keď tvrdili, že je gay (Rozhovor)
Zo dňa na deň sa Adrianovi vytratila chuť do života. Depresiu mu spôsobila šikana spolužiakov, keď tvrdili, že je gay (Rozhovor) Zdroj: Karin Filkászová/REFRESHER
 

Podle toho, jak popisuješ tyto symptomy, by mě ani nenapadlo, že mluvíš o depresi. Jak jsi zjistil, že tě trápí přesně to?

Tak hlavně jsem již více než dva měsíce pořádně nespal a nedokázal jsem prožívat žádné emoce jako lásku, štěstí, hněv, absolutně nic. Jednoho dne se to ve mně zlomilo, rozplakal jsem se a máma už viděla, že to myslím opravdu vážně.

Vzala mě tedy k psychiatrovi, protože očividně se mnou něco nebylo v pořádku. Jelikož jsem měl strašně moc symptomů, ani doktorka hned nevěděla, co mi je. Její první tip dokonce byl, že mám nádor na mozku. To mě neuvěřitelně vystrašilo, ale po absolvování magnetické rezonance jsme tuto možnost naštěstí vyloučili.

Pak se mě snažili diagnostikovat vylučovací metodou. Měl jsem i podezření ze schizofrenie či z ADHD. Nakonec však zjistili, že mám depresi, kterou mi vyvolalo trauma z minulosti a nasadili mi antidepresiva.

Víš, jaké trauma ti tuto diagnózu mohlo způsobit?

Ano. Moje dětství. Na základní škole jsem byl totiž obětí šikany. V té době byla neskutečně rozšířena homofobie a i přesto, že jsem nebyl gay, tak si ze mě spolužáci udělali terč všech urážek.

V té době byl velmi populární Justin Bieber a já se rád stajloval jako on, takže asi proto jsem se stal jejich terčem. Toto trvalo dva roky a dokonce i na mé lavici jsem měl napsané homofobní urážky.

Toto mě úplně desocializovalo ve třídě a bylo to právě ve věku, kdy jsem už začal přemýšlet i nad dívkami. Ty však drbům věřily, a já jsem proto s nimi nemohl navázat žádný bližší kontakt.

Lékaři také řekli, že podle nich za to může můj otec, ale může za to i ta šikana. Nevědí konkrétně, co to zapříčinilo, ale vědí, že něco z minulosti. 7 let se nic nedělo, ale propuklo mi to až v dospělosti.

Mnoho lidí nehledá pomoc, protože mají pocit, že je zavřou někde na psychiatrickém oddělení do kazajky. Je však velmi mnoho duševních chorob a deprese je jedna z těch jednodušších.

Jak za to může tvůj otec?

Naši se rozvedli, když jsem měl 11 let a toto období bylo pro mě velmi náročné. Mám také bratra a otec se o nás pořádně nezajímal ani do rozvodu. Hodně pracoval, viděli jsme ho jen po večerech, když přišel domů.

Pár let po rozvodu si však uvědomil, že má dvě děti a rozhodl se nás brát na víkendy k sobě domů. Má však velmi dominantní povahu, což mnohdy způsobilo problémy. Když jsem měl 17 let, na Vánoce mi koupil laptop. 2 týdny nato ho však rozbil, protože se mu něco na mém chování nelíbilo.

Myslím, že jsem přišel pozdě domů po večerce a on tedy hodil laptop o stěnu a rozbil ho. Neviděl jsem ho potom následujících 6 měsíců, protože to na mě nemělo dobrý vliv.

Zo dňa na deň sa Adrianovi vytratila chuť do života. Depresiu mu spôsobila šikana spolužiakov, keď tvrdili, že je gay (Rozhovor)
Zo dňa na deň sa Adrianovi vytratila chuť do života. Depresiu mu spôsobila šikana spolužiakov, keď tvrdili, že je gay (Rozhovor) Zdroj: pixabay

A teď jste si to už vyřešili?

No už jsem dospělý a nyní se na ty věci dívám trochu jinak. Bohužel, nezměním to, co bylo, ale stále můžeme napravit náš vztah. Sice se moc nezměnil a jeho chování se mi často nelíbí, ale postupně se ten vztah napravuje.

A jak tedy probíhalo tvoje první setkání u psychiatra?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 63584 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak vypadá první setkání s psychiatrem;
  • jaký vedlejší efekt mají léky proti depresi;
  • jak se dá deprese na lidech zpozorovat;
  • proč si rodiče mysleli, že pouze simuluje.
Domů
Sdílet
Diskuse