Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2019 13:10
Čas čtení 0:00
Karin Filkaszova

Na Srí Lance jí vystřelili oko, ale svoji kariéru v žurnalistice nikdy nevzdala. V Sýrii nakonec přišla o život

Na Srí Lance jí vystřelili oko, ale svoji kariéru v žurnalistice nikdy nevzdala. V Sýrii nakonec přišla o život
Zdroj: Министерство обороны Российской Федерации
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Fascinující život a odvaha americké válečné novinářky Marie Colvin.

Marie Colvin se narodila v New Yorku v roce 1956 a za svůj život toho stihla opravdu hodně. Už během střední odešla na výměnný pobyt do Brazílie, aby trochu poznala svět, a když se odtud vrátila, přihlásila se na prestižní univerzitu Yale.

Tam studovala antropologii, z níž získala i bakalářský titul, ale během mimoškolních aktivit ji zaujalo kreativní psaní. Dostala se do redakce univerzitních novin, kam přispívala svou tvorbou.

Na univerzitě si Marie získala reputaci díky své pronikavé osobnosti a brzy jí přischla přezdívka „hlučná spolubydlící“. Neoblomná povaha, inteligence a odvaha jí zprostředkovaly lukrativní pracovní nabídky hned po skončení školy.

Nejprve pracovala pro zpravodajskou agenturu United Press International (UPI), ale v roce 1985 dostala pozici v největších britských novinách z kategorie kvalitního vydavatelství The Sunday Times. Tam setrvala do konce života.

Marie Colvin zasvětila celý život práci. Ta ji nakonec stála i vlastní život, protože o něj přišla během bombardování syrského města Homs.

V tomto článku si nyní můžeš přečíst o její fascinující kariéře v žurnalistice a o přelomovém způsobu zpravodajství. Také se dozvíš, do jakých nebezpečných situací se dostala, protože u jedné z nich přišla o oko a při poslední dokonce o život.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dan Sena (@dansenagram) on

Reportáže z konfliktních zón a záchrana životů

Svou kariéru začala jako reportérka Blízkého východu a byla první zahraniční novinářkou, která udělala rozhovor s tehdejším lídrem Libye Muammarem Kaddáfím. Rozhovor byl uskutečněn v roce 1986 po bombardování Libye Američany, které neslo jméno Operace El Dorado Canyon.

Během rozhovoru jí Kaddáfí řekl, že se snažil zachránit svou rodinu z jeho rozbombardovaného domu, a tak smíření diplomatických vztahů mezi USA a Libyí není v blízké budoucnosti možné, alespoň dokud bude Ronald Reagan prezidentem.

V roce 2011, kdy dělala reportáž o Arabském jaru v Tunisku, Egyptě a Libyi, se jí opět naskytla možnost zopakovat rozhovor s Kaddáfím. Mohla s sebou vzít dva další novináře a vybrala si známou válečnou korespondentku pro ABC Christiane Amanpour a BBC novináře Jeremyho Bowena.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Georgie Pridden (@georgie_pridden) on

Colvin o své nebezpečné kariéře tvrdila, že je neskutečně důležité, aby se mluvilo o situacích, kdy je lidstvo utlačováno do extrémů. Chtěla psát o vlivu konfliktů na lidské životy a to se jí podařilo.

I když se Marie specializovala na konflikty Blízkého východu, udělala také reportáže z nebezpečných oblastí jako Čečensko, Kosovo, Sierra Leone, Zimbabwe, Srí Lanka a Východní Timor. Za svou odvahu při reportážích v Kosovu a Čečensku jí byla udělena Mezinárodní cena pro ženy v médiích.

Ve Východním Timoru dokonce zachránila 1 500 žen a dětí, když se nacházela v části obklíčené indonéskými vojenskými jednotkami. Marie je odmítla opustit a místo toho o situaci psala články a dělala reportáže.

Po čtyřech dnech obklíčení a diplomatického vyjednávání přišly OSN jednotky a všechny evakuovaly. Za tuto mezinárodní záchrannou akci může právě Colvin, bez které by se o situaci nikdo nedozvěděl.

I když byla v kariérní oblasti opěvována do nebeských výšin, v osobním životě se jí moc nedařilo. Nejprve se dvakrát provdala za novináře Patricka Bishopa, se kterým se i dvakrát rozvedla, a později zkusila štěstí s bolivijským novinářem Juanem Carlosem Gumuciem.

Ten působil v Bejrútu během libanonské války a stres z práce zapříčinil, že se často snažil na své trauma zapomenout pomocí alkoholu. S depresí mu to však nepomohlo a v roce 2002 se zabil kulkou do hlavy.

Vystřelení oka srílanskou armádou během zapomenuté války s rebely

Domů
Sdílet
Diskuse