Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. března 2019 9:40
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Podívej se, jak vypadal výbuch první atomové bomby na světě v detailním a vylepšeném videu

Podívej se, jak vypadal výbuch první atomové bomby na světě v detailním a vylepšeném videu
Zdroj: Screenshot
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Minulé století nepatřilo zrovna k nejklidnějším v lidské historii.

Nikdo z nás živě výbuch atomové bomby neviděl a ani určitě nechce. Jak se říká, bylo by to poslední „divadélko“, které bys ve svém životě viděl. Proto výbuchy hrůzostrašných zbraní můžeme vidět primárně prostřednictvím videí. Jedno z nich nabízí pohled na výbuch první vytvořené atomové bomby na světě. Šlo o test s názvem Trinity.

Rok 1945, Německo v Evropě utrpělo porážku, Japonsko ještě vzdoruje. Američané se snaží dotáhnout boje druhé světové války do vítězného konce, a proto přicházejí s novou (jadernou) zbraní. V odlehlých končinách na jihu Spojených států amerických, konkrétně v Novém Mexiku se shromažďují vědci i armáda. Chystají se na přelomovou zkoušku.

Brzy dochází ke dvacetiminutovému odpočítávání do výbuchu. Pozorovatelé s nasazenými brýlemi jsou již rozmístěni do vzdálenosti od 16 do 32 kilometrů. V 5:29 ráno exploduje 19 kilotun TNT.

Do té doby nevídaná exploze rozzářila oblohu, vytvořila tlakovou vlnu a dala o sobě vědět na desítky kilometrů daleko. A právě ty si všechno toto můžeš prohlédnout v obnovené verzi původního filmového záznamu.

 

Video se objevilo na YouTube kanálu atomcentral, kde podobných výtvorů najdeš několik. Pohled na první test vůbec má však své kouzlo. Představ si, že něco podobného bohužel z bezprostřední blízkosti, viděli i obyvatelé japonských měst Hirošima a Nagasaki.

K dispozici jsou 3 různé pohledy na samotný výbuch. Detailně si můžeš prohlédnout atomový hřib, plameny či vlnu, která s sebou brala auta a další nastrčené objekty. Jde o výsledek několikaletého výzkumu, který se jistou měrou zasloužil i o ukončení bojů druhé světové války v Pacifiku mezi Japonskem a Spojenými státy americkými.

Dnes podobnými a silnějšími zbraněmi ve velkých množstvích disponuje hned několik zemí. Jak se však paradoxně říká, jaderné zbraně jsou největší zárukou míru ve světě. Naposledy si se silou jádra pohrávala Severní Korea, což po několika měsících obletělo světová média. Výbuch tehdy způsobil i zemětřesení o síle 6,3 stupně.

Domů
Sdílet
Diskuse