Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2019 16:53
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Mezi nejnávykovější látky na světě patří i alkohol a nikotin. Za kokainem zaostávají jen velmi těsně

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Mezi nejnebezpečnější látky patří i ty legální.

Závislost na jakékoli látce je třeba brát velmi vážně. Některé z nich dokážou člověku spolehlivě zničit život a i když jedna dávka ještě nemusí nic znamenat, přináší s sebou obrovská rizika vytvoření závislosti.

Skupina adiktologů, tedy expertů na závislosti, zkoumala množství známých drog. Studie se pokusila ohodnotit závislost jednotlivých látek podle tří faktorů – jakou radost člověku způsobuje, jaká je fyzická závislost (bolest hlavy či závratě) a jak silná je ta psychická (touha po látce, nervozita...).

Medzi najnávykovejšie látky na svete patria aj alkohol a nikotín. Za kokaínom zaostávajú len veľmi tesne
Medzi najnávykovejšie látky na svete patria aj alkohol a nikotín. Za kokaínom zaostávajú len veľmi tesne Zdroj: unsplash

Tyto faktory vědci speciálně bodovali a následně z nich udělali průměrné hodnoty. Každá látka dostala speciální koeficient na stupnici od 0 do 3, přičemž u 3 se závislost buduje nejvíce.


Na prvním místě skončil heroin se skóre 3. Následuje kokain (2,4), nikotin (2,2), barbituráty (2) a na překvapivém pátém místě najdeš alkohol (1,9).

Další studie však první zmiňované trošku protiřečí a podle jejich výsledků jsou na prvních místech heroin, crack (kokain převařený se sodou) a metamfetamin (pervitin). Řeč je však jen o škodlivosti vůči uživateli – pokud jde o škodlivost vůči okolí uživatele, první místo získává s přehledem alkohol. Druhý heroin získal o polovinu nižší skóre.

Medzi najnávykovejšie látky na svete patria aj alkohol a nikotín. Za kokaínom zaostávajú len veľmi tesne
Medzi najnávykovejšie látky na svete patria aj alkohol a nikotín. Za kokaínom zaostávajú len veľmi tesne Zdroj: thelancet

Domů
Sdílet
Diskuse