Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2019 18:01
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Pokud neuděláš ani 10 kliků, hrozí ti vyšší riziko vzniku srdečních onemocnění, říká výzkum z Harvardu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Výzkum hovoří jasnou řečí.

V dětství jsi kliky možná bral na lehkou váhu, ale vědci z Harvard T.H. Chan School of Public Health nedávno zveřejnili dlouhodobou studii, z níž vyšlo najevo, že pokud dokážeš udělat více než 40 kliků, výrazně se v tvém životě snižuje riziko srdečních chorob.

Na účastnících studie, kteří zvládli více než 40 kliků, se statisticky projevilo o 96 % nižší riziko vzniku kardiovaskulárních komplikací.

Lépe na tom budeš i v případě, že dokážeš udělat alespoň více než 10 kliků, tedy mezi 11 až 20 kliky. Díky tomu by ti mělo riziko vzniku těchto problémů klesnout o 64 %.

Ak neurobíš ani 10 klikov, hrozí ti vyššie riziko vzniku srdcových chorôb, hovorí výskum
Ak neurobíš ani 10 klikov, hrozí ti vyššie riziko vzniku srdcových chorôb, hovorí výskum Zdroj: Brett Cap/YouTube

Studie se zúčastnilo 1 104 mužů v průměrném věku 40 let. Účastníci byli hasiči z amerického státu Indiana, kteří začali v hasičském sboru působit mezi lety 2000 až 2007.

V následující dekádě výzkumníci zjišťovali, jak schopnost klikovat ovlivnila kardiovaskulární zdravotní problémy. Nakonec se mezi účastníky objevilo 37 srdečních komplikací jako srdeční záchvaty či dokonce infarkty končící smrtí. Výzkumníci samozřejmě konstatují, že je třeba studii realizovat i na jiných účastnících a výzkum by neměl zůstat zaseknutý v této fázi.

Domů
Sdílet
Diskuse