Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2019 14:11
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Papež František líbal nohy súdánským vůdcům, aby se už nikdy nevraceli k občanské válce

ZAJÍMAVOSTI PAPEŽ FRANTIŠEK
Uložit Uložené

Situace v Súdánu přinutila zasáhnout papeže Františka.

Papež František začal již od začátku svého působení ve Vatikánu měnit mnohé zažité zvyklosti. Vyměnil honosné róby a trůny za obyčejné oděvy a křesla a stal se papežem, se kterým se dokáže ztotožnit velké množství běžných lidí.

Svou lidskou tvářukázal ve čtvrtek 11. dubna, když na návštěvu Vatikánu přicestovali dva vůdci donedávna znepřátelených skupin obyvatelstva z afrického Jižního Súdánu. Tato země vznikla v roce 2011, kdy se odtrhla od Súdánu, a o dva roky později už vypukla občanská válka, při níž mělo dodnes zemřít více než 400 tisíc lidí.

Na jedné straně barikády stál tamní prezident Salva Kiir, na té druhé zase opoziční lídr rebelů Riek Machar. Muži dlouho vedli násilné boje, ale loni v Etiopii nakonec podepsali příměří a občanská válka skončila. Křehký mír však nemusí trvat věčně.


Doporučeno
Čekali jsme na papeže Františka na letišti v Bratislavě. Přivítala ho i prezidentka, nabídli mu chléb a sůl Čekali jsme na papeže Františka na letišti v Bratislavě. Přivítala ho i prezidentka, nabídli mu chléb a sůl 12. září 2021 15:55

Situace se zkomplikovala tím, že v sousedním Súdánu právě proběhl převrat a armáda zadržela prezidenta Bashira po třech desetiletích diktátorské vlády. Jak upozorňují The New York Times, právě Bashir byl jedním z garantů míru v Jižním Súdánu.

Papež František proto apeloval na oba vůdce z Jižního Súdánu, aby už nedovolili opětovné propuknutí bojů. Mají udělat vše, co je v jejich silách, aby udrželi mír. Řekl jim, že se mezi nimi objeví konflikty, ale ty musí řešit v soukromí svých kanceláří a ne zbraněmi na ulici.

Oba lídry nakonec překvapil, když si ve svých 82 letech klekl a políbil jim nohy na znamení toho, že si váží míru, a prosil, aby se už válka neopakovala. Líbání nohou je přitom projevem skromnosti, úcty a akceptace, kterou papež příležitostně projevuje po vzoru Ježíše Krista.

Domů
Sdílet
Diskuse