Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. září 2021 15:55
Čas čtení 3:30
Daniel Mikolášik

Čekali jsme na papeže Františka na letišti v Bratislavě. Přivítala ho i prezidentka, nabídli mu chléb a sůl

Čekali jsme na papeže Františka na letišti v Bratislavě. Přivítala ho i prezidentka, nabídli mu chléb a sůl
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
NEWS PAPEŽ FRANTIŠEK
Uložit Uložené

Slovensko přípravu a organizaci návštěvy papeže nepodcenilo, oblast zajišťovali vojáci a policisté.

Papež František přiletěl do Bratislavy v rámci čtyřdenní návštěvy Slovenska. Jde o jeho v pořadí 34. apoštolskou cestu během více než osmiletého pontifikátu a historicky první návštěvu Slovenska.

Na Slovensko přiletěl v neděli odpoledne a zpět do Vatikánu odcestuje až ve středu. Po příletu a přivítání na Letišti M. R. Štefánika prezidentkou Čaputovou, delegací a částí veřejnosti či novinářů ho čeká ekumenické setkání na Apoštolské nunciatuře v Bratislavě, proslov a soukromé setkání s členy Společnosti Ježíšovy na Apoštolské nunciatuře v hlavním městě.

pápež Františekletiskonávšteva
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik
Nedělní program papeže na Slovensku15.30 h  Přílet z Budapešti na mezinárodní letiště v Bratislavě
15.30 h  Oficiální přijetí na mezinárodním letišti v Bratislavě
16.30 h  Ekumenické setkání na Apoštolské nunciatuře v Bratislavě a proslov
17.30 h  Soukromé setkání s členy Společnosti Ježíšovy na Apoštolské nunciatuře v Bratislavě

Všudypřítomní vojáci a policisté

Na letiště jsme dorazili 3 hodiny před příletem hlavy katolické církve. Všude byli vojáci, kteří postávali vedle cesty a střežili oblast. V areálu letiště a před ním se to zase hemžilo policejními auty, muži zákona a policejními psy.

Je zjevné, že Slovensko přípravu a organizaci návštěvy papeže nepodcenilo. Jeho návštěva si dokonce vyžádala dočasné uzávěry několika silnic, s čímž souvisí například přerušení provozu MHD a změny některých linek.

pápež Františekletiskonávšteva
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Po trasách přesunů je zároveň zakázáno zastavení i stání. To se týká i chodníků. Omezení se dotklo i hranic či bratislavského Starého Města. V neděli a pondělí je totiž omezen vjezd do historického centra. Regulovat ho bude policie a bezpečnostní složky. Zároveň nebudou v neděli od 18:00 do pondělí do 18:00 vpouštěna do historického centra ani zásobovací auta. 

„Pokud to nebude nutné, prosíme i návštěvníky této části Starého Města, aby zvážili svoji návštěvu. Omezené bude v tomto čase i opuštění historického centra. Proto plánujte svou návštěvu tak, že se může prodloužit i o několik hodin,“ upozornila městská část.

Uvítala ho i prezidentka a děti z folklorního souboru

„Děti chtěly přivítat papeže osobně, a jelikož se zde naskytla ta možnost, tak jsme ji využili,“ prozradila pro REFRESHER zástupkyně dvou dívek z folklorního souboru Stuapavjánek ve Stupavě. Děti vítaly papeže v tradičních slovenských krojích a se šátky s potiskem oficiální návštěvy.

pápež Františekletiskonávšteva
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik
pápež Františekletiskonávšteva
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Papeže Františka přivítala na bratislavském letišti i prezidentka Zuzana Čaputová. „Je to jen krátké uvítání. Zdvořilostní setkání papeže a prezidentky se ještě uskuteční v prostorách letiště a oficiální uvítací ceremoniál se uskuteční až v pondělí v prezidentském paláci,“prozradil nám před příjezdem papeže na letištní ploše mluvčí prezidentky SR Martin Strižinec.

Na letišti byl při papežově příjezdu i předseda parlamentu Boris Kollár (Jsme rodina), předseda vlády Eduard Heger (OLaNO), ministr zahraničí Ivan Korčok (SaS) a vedoucí Kanceláře prezidenta SR Metod Špaček spolu s velvyslancem Slovenska při Svaté stolici Markem Lisánským a primátorem Bratislavy Matúšem Vallem.

pápež Františekletiskonávšteva
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik
pápež FrantišekletiskonávštevaZuzana Čaputová
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Přítomni byli i veřejná ochránkyně práv Marie Patakyová, představitel katolického disentu František Mikloško, Herta Vyšná, která přežila holokaust, a Marie Jasenková, ředitelka občanského sdružení Plamínek zabývajícího se rozvojem dětské domácí paliativní péče. 

„Tyto osobnosti symbolizují hodnoty, které prezidentku SR spojují s papežem Františkem: ochrana lidských práv, svobody a demokracie a soucit s nejslabšími a nejzranitelnějšími,“ vysvětlil Strižinec.

Papeži nabídli chléb a sůl

Kromě nás se přímo na letištní ploše nacházelo i přibližně 150 domácích a zahraničních novinářů. Rovnou na dráze jsme na přímém slunci čekali více než hodinu, jediným útočištěm byly posuvné schody do letadla.

Na letištní ploše se nacházeli i členové čestné stráže prezidentky. Členové dětského folklorního souboru Lúčka z Važci v krojích přivítali papeže podle tradice chlebem a solí. Nadšeni věřící čekali na papeže s dvoustrannými vlajkami Vatikánu a Slovenska.

Zuzana Čaputová
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Letadlo s papežem chvíli kroužilo nad Veľkým Mederem. Po přistání letadla z něj nejprve vyšli vatikánští novináři a biskupové, až o pár minut nato se ve dveřích ukázal i papež František. Dav jásal, tleskal a skandoval papežovo jméno.

Svatý otec se nejprve jednotlivě přivítal s každým přítomným vládním a církevním představitelem, poté krátce zamával veřejnosti, ale šlo jen o rychlou záležitost. Vzápětí nasedl do státní limuzíny.

Kytici, kterou papež František dostal při přivítání, vytvořili jen z původních slovenských druhů rostlin a bylin charakteristických pro slovenský region. „Jde například o třezalku, starček, bedrník a oměj. Autorem kytice je florista Róbert Bartolen a mimo jiné symbolizuje i poděkování Bohu, že právě Slovákům daroval zemi s takovou krásnou přírodou,“ objasnil Strižinec.

pápež František na Slovensku
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko hostí hlavu církve počtvrté

Přestože jde o Františkovu první návštěvu Slovenska, hlava katolické církve navštívila naše sousedy přesně třikrát. Papež Jan Pavel II. vůbec poprvé v roce 1990 ještě v rámci Československa, v letech 1995 a 2003 už jako samostatnou republiku. Celkově papež Jan Pavel II. během svého 27 let trvajícího pontifikátu absolvoval 104 zahraničních cest.

Zájem o návštěvu projevili věřící již v roce 1985 na pouti ve Velehradě na Moravě. Komunističtí funkcionáři to však odmítli. V lednu 1990 po pádu komunismu tlumočila papeži pozvání oficiální delegace. Přestože se papežovy cesty obvykle připravují rok či dva dopředu, našel si volný termín hned v dubnu.

pápež František na Slovensku
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Jan Pavel II. přijel do Prahy 21. dubna 1990. Další den celebroval mši na Velehradě, a pak se přesunul do Bratislavy na letiště ve Vajnorech, kde se konala další mše.

Návštěvu papeže nepříznivě ovlivnilo mimořádně špatné počasí. Přesto se v areálu letiště ve Vajnorech shromáždily statisíce lidí. Když papež vystoupil z helikoptéry, políbil slovenskou zem. Učinil tak přesto, že je protokolární zvyklostí políbit zem pouze v hlavním městě země, kterou Svatý otec navštíví, což byla tehdy Praha.

pápež Františekletiskonávšteva
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik
Domů
Sdílet
Diskuse