Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. dubna 2019 16:10
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Praha zakáže jednorázové plasty na všech kulturních akcích, které podporuje

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Hlavní město nechce plastový odpad na festivalech, které sponzoruje.

Na kulturních akcích, na které Praha přispěje dotacemi, se nebude občerstvení podávat v jednorázových plastech. Podmínka začne platit od 1. května letošního roku. Jednorázové plastové kelímky, talířky a příbory budou nahrazeny nádobím ze skla, porcelánu, kovu či vratného plastu. 

„Zákaz jednorázových plastů bude platit na všech kulturních akcích, které Praha finančně podporuje individuálními dotacemi a mezi které patří třeba velké hudební festivaly. Většina nádobí poslouží jenom na pár minut, přitom už tu máme daleko šetrnější varianty, třeba vratné kelímky,“ uvedla pro server iROZHLAS radní pro kulturu Hana Třeštíková.

Doporučeno
Jednorázové plasty v EU od roku 2021 končí. Europarlament schválil jejich zákaz Jednorázové plasty v EU od roku 2021 končí. Europarlament schválil jejich zákaz 28. března 2019 9:48

Omezení přichází dva roky předtím, než vzejde v platnost zákon Evropské unie zakazující všechny plastové výrobky na jedno použití. Jednotlivé pražské tržnice ale s omezováním plastů přichází už samovolně. Letos prodejci na Náplavce servírují občerstvení jen do nádobí z přírodních materiálů, do porcelánu nebo do krabiček, které si přinesou zákazníci. 

Bez plastů jsou i trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad. Zboží zde prodejci balí do rozložitelných tašek z kukuřičného škrobu.

Domů
Sdílet
Diskuse