Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. května 2019 20:09
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

V Izraeli se na dvě minuty zastavil život. Emotivním gestem obyvatelé uctili oběti holokaustu

ZAJÍMAVOSTI IZRAEL
Uložit Uložené

Izraelci si tímto dojemným způsobem připomínají oběti holokaustu každý rok.

Na zvěrstva spáchaná nacisty během druhé světové války nesmíme jako společnost nikdy zapomenout. V koncentračních táborech umírali nevinní lidé a především Židé, kterých během holokaustu zahynulo přibližně šest milionů. Tento zarmucující fakt si každý rok připomínají lidé po celém světě.

Vzpomínkový den v Izraeli však nemá obdoby v žádné jiné zemi. Obyvatelé totiž každý rok velmi emotivním gestem uctívají památku obětí holokaustu. Během dvouminutového ticha to i letos vypadalo, jako by se v zemi zastavil život. Na cestách ustal provoz, lidé vystupovali ze svých aut a všichni solidárně stáli a vzpomínali na své předky.

Uprostřed dne byla většina obchodů zavřená a v izraelské televizi či rádiích byl vysílán jen obsah související s holokaustem, s výjimkou zpravodajství. Vzpomínkové akce se konaly v rámci celé země. Když se v izraelských městech zastavil život na dvě minuty, bylo slyšet jen zvuk sirény.

V Izraeli sa na dve minúty zastavil život. Emotívnym gestom si obyvatelia uctili obete holokaustu
V Izraeli sa na dve minúty zastavil život. Emotívnym gestom si obyvatelia uctili obete holokaustu Zdroj: TASR/AP

Na hlavní slavnosti se ve svých proslovech vyjádřili o antisemitismu i významní izraelští představitelé – premiér Benjamin Netanjahu a prezident Re'uven Rivlin. „Evropu dnes znovu pronásleduje duch minulosti,“ řekl Rivlin a dodal, že nad Evropou se i v těchto časech vznášejí myšlenky nadřazenosti, národní čistoty, xenofobie a očividného antisemitismu z každé strany.

V Izraeli sa na dve minúty zastavil život. Emotívnym gestom si obyvatelia uctili obete holokaustu
V Izraeli sa na dve minúty zastavil život. Emotívnym gestom si obyvatelia uctili obete holokaustu Zdroj: TASR/AP

Domů
Sdílet
Diskuse