Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. května 2019 13:33
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Samsung vs. Huawei: Je lepší vlajková loď Galaxy S10+, nebo její rival P30 Pro?

Samsung vs. Huawei: Je lepší vlajková loď Galaxy S10+, nebo její rival P30 Pro?
Zdroj: Huawei
TECH ANDROID SAMSUNG
Uložit Uložené

Nemůžeš se rozhodnout, který high-end si pořídit? Tak ti teď možná trošku pomůžeme.

Milovníci Android smartphonů s high-end hardwarem to mají letos poměrně komplikované. Letošní vlajkové lodě z dílny dvou asijských gigantů totiž nabízejí tak namakané výbavy, že rozhodování, po kterém mobilu sáhnout, zaskočí i zkušenějšího uživatele. Jaké jsou tedy klíčové rozdíly mezi modelem Samsung Galaxy S10 + a Huawei P30 Pro?

V první řadě zde jde o design. Displej, procesor, fotoaparáty i výdrže baterií mají oba zmíněné Android kousky zhruba na stejné úrovni. Pro potenciální zákazníky je zde důležité především to, že v jednom případě dostanou výřez s 5× optickým přiblížením, zatímco v druhém díru, kde jihokorejský výrobce umístil selfie, a to včetně 1TB interního úložiště či luxusní keramiky. Pojďme ale postupně.

Samsung vs. Huawei: Je lepšia vlajková loď Galaxy S10+ alebo jej rival P30 Pro?
Samsung vs. Huawei: Je lepšia vlajková loď Galaxy S10+ alebo jej rival P30 Pro? Zdroj: Lukas Jurik / REFRESHER

Dizajn a konštrukcia

Smartphony nabízejí odlišné vizuální provedení. Jak jsme si už za ta léta zvykli, Samsung si jde svou vlastní cestou a co se týká high-end třídy, kontroverzní výřezy jsou mu zcela cizí. Namísto nich sáhl raději po děravých displejích, které daly vlajkové lodi Galaxy S10+ pořádný šmrnc a zároveň i nemalou konkurenční výhodu.

  Materiál IP Rozměr Úhlopříčka Poměr
Galaxy S10+ hliník + sklo (keramika) IP68 158 x 73,4 x 8,4 mm 6,4" 88,9 %
P30 Pro hliník + sklo IP68 157,6 x 74,1 x 7,8 mm 6,47"  88,6 %

V obou případech se však bavíme o příbuzné zobrazovací technologii, velmi tenoučkých rámečcích, zaoblených bocích a téměř identické úhlopříčce. Největší rozdíl zde reprezentuje zejména úroveň rozlišení, což logicky ovlivňuje hustotu pixelů. O displeji si ale povídme až v nadcházející kapitole.

Doporučeno
Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? 7. listopadu 2023 11:30

Zadní strana nese odlišně rozložené hlavní fotoaparáty, což lze označit za další klíčový vizuální identifikátor. Když se z tohoto úhlu pohledu podíváš na smartphony, okamžitě budeš vědět, o jaký model se jedná. Někomu se může líbit vodorovné a někomu pro změnu svislé zarovnání snímačů.

Galaxy S10 +, podobně jako P30 Pro, tvoří kombinace dvou skel a kvalitního hliníkového rámečku. Náročnější uživatelé mohou ale sáhnout i po keramickém provedení, jaké konkurent nenabízí. Je třeba si jen připravit podstatně větší obnos peněz.

Samsung Galaxy S10+

Samsung vs. Huawei: Je lepšia vlajková loď Galaxy S10+ alebo jej rival P30 Pro?
Samsung vs. Huawei: Je lepšia vlajková loď Galaxy S10+ alebo jej rival P30 Pro? Zdroj: www.gsmarena.com

Huawei P30 Pro

Samsung vs. Huawei: Je lepšia vlajková loď Galaxy S10+ alebo jej rival P30 Pro?
Samsung vs. Huawei: Je lepšia vlajková loď Galaxy S10+ alebo jej rival P30 Pro? Zdroj: www.gsmarena.com

Displej

Novinka od Samsungu nedostala konvenční neboli obyčejný OLED panel, ale něco, čemu výrobce říká Dynamic OLED.

Jak píše web Engadget, mezi hlavní výhody této inovace patří schopnost Galaxy S10+ optimalizovat obraz tomu, co se smartphonem právě děláme. Displej dokáže dynamicky mapovat tóny, aby tak nastavil ideální kontrast a v určitých situacích, například při zobrazování tmavých barev, uvidíme i více vizuálních detailů. Zároveň dynamicky přizpůsobuje barvy, které by měly být opět o něco blíže k realitě.

  Technologie Hustota HDR
Galaxy S10+ Dynamic OLED 522 ppi áno
P30 Pro OLED 398 ppi áno

Taky je třeba zmínit i rozdílné rozlišení. Zatímco Huawei P30 Pro nabízí hustotu o velikosti 398 pixelů na jeden palec, v případě konkurenčního modelu hovoříme až o 522 ppi. Takže co se týče čísel, vede Jižní Korea. Při používání si toho však běžný smrtelník snad ani nevšimne.

Doporučeno
Nejlepší nástroje pro selfie i zdravý spánek. Toto jsou vylepšené Samsung Z Flip5, Z Fold5 a Galaxy Watch6 Nejlepší nástroje pro selfie i zdravý spánek. Toto jsou vylepšené Samsung Z Flip5, Z Fold5 a Galaxy Watch6 28. července 2023 18:25

Pod oběma obrazovkami se nachází zabudovaný biometrický snímač s odlišným způsobem fungování. Samsung sáhl po pokročilejší verzi, kde je využíván vysokofrekvenční ultrazvuk. Huawei má optický snímač otisku, který pracuje s jednoduššími daty, kvůli čemuž zaostává v bezpečnosti. V jednom případě se využívá 2D, zatímco v druhém 3D kopie otisku, píše ostřílený web AndroidAuthority.

Fotoaparáty

Za největší inovací v oblasti foto hardwaru letos stojí spolupráce giganta Huawei a německé špičky Leica. Jejich inženýři vybavili P30 Pro takzvaným periskop snímačem, což v praxi znamená, že nabízí nadstandardní zoom.

Namísto 3× je k dispozici až 5× optické (nebo 10× hybridní) přiblížení. Podle recenze z webu The Verge se zde bavíme o fotoaparátu s těmi největšími kapacitami, jaké dnes mobilní průmysl nabízí. Galaxy S10+ nic takového nemá, takže se jeho uživatelé musí uskromnit se slabší kvalitou zvětšené fotografie.

  Hlavní fotoaparát Selfie Hodnocení
hlavního
Hodnocení
selfie
Galaxy S10+ 12 + 12 + 16 Mpx
(super-širokoúhlý záběr 123 stupňů, Dual Pixel PDAF)
10 + 8 Mpx
(Dual Pixel PDAF)
109 bodů 96 bodů
P30 Pro

40 + 20 + 8 Mpx

(super-širokoúhlý záběr 107 stupňů, 5× optický zoom)

32 Mpx 112 bodů 89 bodů 

Co se týče celkové kvality záběrů, odborníci z renomovaného webu DxOMark v tom mají jasno, protože jejich žebříčku kraluje Huawei P30 Pro. Rival od společnosti Samsung ale příliš nezaostává. Dostal totiž pouze o 3 body méně. Potenciální zákazník by tedy neměl zůstat zklamán ani v jednom případě. Otázkou zde je snad pouze to, zda mu záleží na špičkovém zoomu. Pokud ano, tak tentokrát vede Čína.

Doporučeno
Samsung nabízí k novým mobilům Galaxy A54 5G a Galaxy A34 5G sluchátka Galaxy Buds2 jako bonus Samsung nabízí k novým mobilům Galaxy A54 5G a Galaxy A34 5G sluchátka Galaxy Buds2 jako bonus 16. března 2023 9:30

V kvalitě selfie záběrů dominuje Jižní Korea. Duální provedení na přední straně Galaxy S10+ dokáže vyhotovit takové fotky a videa, že ho momentálně nepřekoná žádný smartphone od konkurence. Tedy alespoň tak tvrdí odborný test DxOMark, kde získal zatím nepokořených 96 bodů.

Výkon a systém

Galaxy S10+ i P30 Pro pohání čipset z dílny výrobce smartphonu. Když však porovnáme výkon na základě čísel z populární benchmark aplikace AnTuTu, tak vyhraje 8nanometrový Exynos 9820. Stačí se podívat na aktuální výsledky v příslušném žebříčku, kde stojí za povšimnutí výsledek grafického procesoru.

Čipset Kirin 980 s Mali-G76 MP10 není špatný, ale na Mali-G76 MP12 ve vlajkové lodi od Samsungu jednoduše nestačí. 149 076 bodů mluví za všechno. Podstatné tu ale je, že si na obou porovnávaných smartphonech zahrajeme jakkoli graficky náročnou mobilní hru, aniž bychom přišli o nervy z nízkého fps.

  Čipset RAM Výkon v Antutu
Galaxy S10+ Exynos 9820 12 GB 332 118 bodů
P30 Pro Kirin 90 8 GB 298 572 bodů

Podobná situace nastala i při porovnávání svižnosti uživatelského prostředí operačního systému Android. I když jsou obě nástavby bleskově rychlé, mezi One UI a EMUI vede první. A totéž mohu bez obav říci i o designu, kde má podle mého skromného názoru navrch gigant Samsung. Jeho ještě poměrně čerstvé softwarové dílo nabízí modernější vizuální prvky či intuitivnější ovládání.

Doporučeno
Konec rozostřeným fotkám a videím: Samsung představuje řadu Galaxy S23 s umělou inteligencí Konec rozostřeným fotkám a videím: Samsung představuje řadu Galaxy S23 s umělou inteligencí 3. února 2023 12:20

Pochvalují si ho dokonce i The Verge nebo web AndroidAuthority, který novou nadstavbu porovnal s jejím předchůdcem Samsung Experience. One UI je podle názoru jednoho z jeho redaktorů „hezčí, modernější a konzistnější; je však zároveň i funkčně lepší při používání v jedné ruce.“

Baterie

4 100 mAh a 4 200 mAh. První kapacitu dostal akumulátor v útrobách Galaxy S10+ a druhou pro změnu akumulátor v P30 Pro. Rozdíl ve výdrži na jedno nabití není proto příliš velký. Podle podrobného testu z webu GSMArena vede Čína. V obou případech lze počítat s jedním pořádně náročným nebo dvěma méně náročnými dny.

  Baterie Nabíjení Bezdrátové
nabíjení
Reverzní
nabíjení
Galaxy S10+ 4 100 mAh 15 W 15 W 9 W
P30 Pro 4 200 mAh 40 W 15 W 15 W

Podobně jako loňský model Huawei Mate 20 Pro, i P30 Pro a Galaxy S10 + přišly na pulty obchodů s podporou pro bezdrátové sdílení elektrické energie. Se smartphony se tak dá nabíjet jiná spotřební elektronika, které nechybí standard Qi. V případě Samsungu je řeč o výkonu 9 W, u Huawei až o 15 W, což znamená, že bezdrátový přenos probíhá trošku rychleji.

Huawei P30 Pro umí mimo jiné potěšit uživatele i svým šíleným adaptérem v základním balení, který dosahuje podle dostupných informací až 40 W. Znamená to, že první minuty po připojení konektoru nabíječky doplní podstatně více šťávy než u srovnávaného rivala. Weby iPhoneHacks a GSMArena píší, že drátové nabíjení Galaxy S10 + podporuje maximálně 15 W.

Závěr

Ať už se bavíme o jednom nebo druhém smartphonu, ani jeden z nich nenabízí hardwarovou výbavu, za kterou by se měl stydět. Jde o aktuální špičku mobilního průmyslu, což je samozřejmě cítit i na jejich cenovkách. Který z nich si tedy vybrat?

Přednosti Samsung Galaxy S10+
  • pokročilejší displej
  • výkonnější čipset
  • kvalitnější snímač otisků prstů
  • duální selfie fotoaparát
  • keramické provedení
  • až 12 GB RAM a 1 TB interní úložiště

Přednosti Huawei P30 Pro
  • schopnější fotoaparát s 5× optickým zoomem
  • lepší výdrž baterie
  • rychlejší nabíjení

Vše závisí pouze na tom, zda si více potrpíš na designu, nebo hlavním fotoaparátu. V prvním případě si přijdeš na své při používání Galaxy S10+, zatímco ve druhém při používání P30 Pro. Díra ve špičkovém Dynamic OLED displeji vypadá opravdu zajímavě. Ale totéž lze říci i o periskop fotoaparátu s brutálním přiblížením bez ztráty kvality, který nepochybně nadchne nejednoho profesionála.

Domů
Sdílet
Diskuse