Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. května 2019 20:40
Čas čtení 5:35
Adam Smeták

Hnutí Grálu: Česká sekta, jejíž odpadlíci zotročovali důchodce, týrali děti a prohlašovali se za Bohy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Sekta, která má své kořeny už ve 30. letech minulého století, má nechvalnou minulost.

Česká náboženská organizace Hnutí Grálu se zapsala do novodobých dějin naší republiky jako sekta spojována s řadou bizarních kauz. Tou nejznámější je případ Barbory Škrlové, třicetileté ženy, která se vydávala za třináctiletou Annu či stejně starého Adama. S případem souviselo i týrání dvou chlapců. V pozadí toho všeho měl stát Josef Škrla, bývalý člen sekty Hnutí Grálu.

Z učení této organizace vycházel i Jan Dvorský, který své stoupence obral o peníze, své děti neposílal do školy a nakonec se musel před rukou zákona skrývat kdesi v karavanu v Belgii.

Barbora Škrlová

Hnutí grálu: sekta Barbory Škrlové
Hnutí grálu: sekta Barbory Škrlové Zdroj: POLICIE ČR

K Hnutí Grálu patřil také Jiří Adam, který v Mikulově využíval skupinu seniorek k otrocké práci. Ženy připravil o majetek, bral jim důchody, nechal je dřít na svém domě a vinohradu a ke všemu je i bil a trápil hladem a žízní.

Jak je možné, že tolik bezpráví, trestných činů a násilí vzniklo ve spojitosti právě s touto náboženskou organizací? Na její vznik, učení, ale také na nejbizarnější kauzy, se podrobněji podíváme v následujících řádcích.

Abychom Hnutí Grálu lépe poznali, vraťme se do předválečného Německa za mužem jménem Oskar Ernst Bernhardt, lépe známým jako Abd-Ru-Shin. Ten pořádal od roku 1923 přednášky, z nichž v průběhu let vzešlo dílo Ve světle pravdy: Poselství Grálu.

Jeho učení kombinovalo náboženství a filozofii a on sám se postupem času začal považovat za mesiáše. V roce 1929 deklaroval svůj božský původ a označil se za Syna Člověka, který bude soudit lidstvo a nastolí tisíciletou říši.

Jeho slovům ochotně naslouchaly desítky lidí, kteří se v roce 1932 v Německu sdružili do organizace s názvem Der Naturphilosophische Verein der Gralsanhänger. Předchůdce moderního Hnutí Grálu vznikl v Československu už rok poté pod názvem Přírodně filosofický kruh stoupenců Grálu.

Jak německá, tak česká sekta ale byly následně zakázány nacistickým režimem a později komunistickým. Hnutí Grálu se do naší kotliny vrátilo až v roce 1990.

Abd-Ru-Shin byl v té době už téměř 50 let po smrti. Jeho myšlenky ale byly stále aktuální, a to zejména pro lid toužící po alternativě ke křesťanství. Hnutí Grálu totiž sice navazuje na Bibli, ale zároveň opouští její tradiční aspekty. Křesťanská milost je přívrženci hnutí brána jako nespravedlivá. Věří, že člověk by měl být za své činy zodpovědný a nepřejí si, aby se do stejného nebe dostal zloděj nebo vrah, když oni byli v životě ctnostní.

Hnutí grálu: sekta Barbory Škrlové
Hnutí grálu: sekta Barbory Škrlové Zdroj: Commons.wikimedia.org/Poutnice

Přívrženci Hnutí Grálu věří, že všechna naše rozhodnutí jsou po zásluze potrestána, ať už se stala v současném, nebo minulém životě. Pro Lidové noviny se k této věci vyjádřil šéf sekty Artur Zatloukal: „Vezměte si maminku, které se narodí postižené dítě. Její dítě trpí nevyléčitelnou nemocí a brzy jí umře. Ona z Poselství ví, proč to tak je. To dítě mohlo v minulém životě někomu těžce ublížit a odešlo nevyléčené, nezměnilo se.“ Narození do těla nemocného dítěte pod Zatloukala má být trestem za činy v minulém životě. Viník si podle něj „na vlastní kůži zažije to, co štědře rozdával jiným“.

Dalším klíčovým prvkem Hnutí Grálu je individualita. Nejde o oficiální církev, není nikde registrované a klade důraz na samostatné hledání pravdy. Cílem všeho je příchod blažené ideální říše, která pochopitelně nepřichází, a tak dochází ke štěpení, vznikům nových uskupení těžících z myšlenek Abd-Ru-Shina. A právě ty byly zdrojem problémů. Jejich samozvanými lídry se totiž stali autoritativní jedinci s psychopatickými sklony.

Jmenoval se Bohem a obral své stoupence

Prvním byl už v roce 1991 Jan Dietrich Dvorský. Na brněnskou adresu Hnutí Grálu začal posílat tužkou psané korespondenční lístky, v nichž tvrdil, že je převtěleným Synem Člověka. 

Artur Zatloukal mu po několika zprávách odepsal a vyzval ho, aby si přestal brát Poselství Grálu za základ svých chorých představ. Pochopil totiž, že Dvorský chce Hnutí Grálu ovládnout a stát se jejím autoritativním vůdcem.

Rodina Parsifala Imanuela

Hnutí grálu: sekta Barbory Škrlové
Hnutí grálu: sekta Barbory Škrlové Zdroj: Archiv Imanuel.eu

Když mu to bylo znemožněno, označil sám sebe za Parsifala Imanuela a sepsal knihu Syn člověka, Mesiášovo živé Slovo k všenápravě světa, díky jejíž popularitě se mu podařilo na Hořovicku vybudovat komunitu přívrženců.

Sebe a svoji manželku označil za jediné, kteří mohou zachránit lidstvo a zbudovat Tisíciletou říši. Svými tvrzeními zvládl pobláznit několik jedinců, kteří mu odevzdali všechny své peníze. Jenže nedlouho poté je Dvorský ze sekty vyloučil, zdůvodnil to špatnou barvou jejich aury, a peníze ani majetek jim nevrátil.

Řada jeho přívrženců se kvůli tomu pokusila o sebevraždu. Na světlo se existence sekty dostala až v roce 1994, kdy o ní promluvila jedna z členek v psychiatrické léčebně. Média se hned tématu chytla, a tak byla sekta hned rok poté rozpuštěna.

Její zakladatel, disponující slušným výdělkem, uprchl do zahraničí. Byl na něj vydán zatykač. Nikoli však kvůli nezákonnému obohacování se, ale z toho důvodu, že neposílal své děti do školy. Proto se i se ženou a svými osmi dětmi skrýval v zahraničí až do roku 2010, kdy byl pominut důvod jeho trestního stíhání z důvodu změny zákona o vyučování dětí v domácím prostředí. 

Zotročené a týrané seniorky

Dalším členem Hnutí Grálu, který zneužil své postavení, byl důchodce Jiří Adam z Mikulova. Ten se sám prohlásil duchovním vůdcem a svoji manželku jmenoval královnou. Ve svém domově žili s dalšími pěti seniorkami, které jim odevzdávaly svůj důchod.

Soužití to bylo dobrovolné, neboť Jiří Adam byl léčitelem a staré dámy bezmezně věřily jeho schopnostem a cítily se díky němu být na cestě k vyléčení. Jejich víra ještě upevňovala Adamovo přesvědčení o vlastní božské podstatě.

Abd-Ru-Shin

Hnutí grálu: sekta Barbory Škrlové
Hnutí grálu: sekta Barbory Škrlové Zdroj: Commons.wikimedia.org/CC0

S Jiřím Adamem měly seniorky pocit, že jsou vyvolené a pracují na důležitém poslání. Díky těmto skutečnostem byly některé z nich ochotné až 20 let přehlížet surové zacházení a otrockou práci. Na svého duchovního vůdce přepsaly své domovy, svůj majetek a do úmoru dřely na stavbě jeho domu a na jeho vinohradu. Krom toho žily v příšerných hygienických podmínkách, trpěly hladem i žízní a byly bity. Vše vyšlo najevo až po dlouhých desítkách let, kdy jedna ze seniorek od Adama utekla, nechala se odvézt na psychiatrii a lékařům vše vylíčila.

Věc se dostala k soudu, ale starý muž mezitím upadl do vegetativního stavu a nebyl schopen se zúčastnit řízení ani chápat jeho smysl. Obvinění tedy byla stažena. Veřejnost se ale dozvěděla, jak tento samozvaný božský jedinec zneužil stařenky k hrubé zednické práci či dláždění cest pro traktory. Odepření rozkazů bylo trestáno hladovkou. Nicméně, i jejich normální strava byla katastrofická. Seniorky nedostávaly žádné maso a při svém osvobození byly podvyživené.

Případ Barbora Škrlová

Nejznámější případ spojený s Hnutím Grálu je zároveň tím nejkomplikovanějším a nejbizarnějším. Do veřejného povědomí se dostal v květnu 2007, kdy obyvatel Kuřimi spustil kameru na hlídání novorozence, kterou omylem naladil na jiné zařízení ze sousedního domu. Na záběrech spatřil spoutaného nahého chlapce. Věc oznámil policii, která zadržela Kláru Mauerovou, matku chlapce, a její děti svěřila do péče zařízení Klokánek.

Zjistilo se, že matka týrala oba své syny. Činila tak z důvodu silné manipulace. Uvěřila, že je zasvěcena do tajné operace, jejímž cílem je zachránit norskou dívku Annu před mafií, která zneužívá děti. Do tohoto ji zasvětila sestra Kateřina. S třináctiletou Aničkou (za níž se vydávala Barbora Škrlová) byla seznámena v noci za dramatických okolností a pečovala o ni zhruba rok.

Během tohoto období Škrlová předstírala těžkou nemoc, a tak přišel na scénu záhadný doktor, který Kláře Mauerové radil pomocí SMS a mailů, co má dělat. Ve skutečnosti je měla psát buďto sama Škrlová, nebo Klářina sestra. Z toho důvodu každá rada perfektně fungovala a Mauerová získala v „Doktora“ bezmeznou důvěru.

Jenže po čase se rady začaly týkat i Klářiných synů. Doktor ji manipuloval k víře, že její synové mají špatnou výchovu a nutil ji k týrání. Mohl za tím stát strach z ohrožení mise, kterou byla Barbora Škrlová pověřena. Za plánem měl stát její otec Josef Škrla, bývalý člen Hnutí Grálu, který chtěl svoji dceru anonymizovat, zbavit pohlavní určitosti a učinit tak její tělo zcela čisté a schopné příchodu duchovní bytosti. Z toho důvodu byla stvořena Anička v Brně a následně, po odhalení týrání, Adam v Norsku. 

Jde ale jen o spekulace, Josef Škrla totiž nebyl nikdy vypátrán. Nicméně, jeho napojení na Hnutí Grálu sahá ještě před rok 1990, kdy vedl turistický oddíl mládeže. Mladé chlapce měl vést autoritativně a kolem roku 1996 jim začal předávat „jasnovidné vzkazy shůry“. V té době se odpojil od Hnutí Grálu a vytvořil si vlastní bezejmennou sektu.

Josef Škrla tak byl, stejně jako ve všech ostatních případech, odpadlíkem Hnutí Grálu. Je podivující, kolik negativních živlů tato česká sekta zplodila. Nicméně, její zástupci se od všech případů distancovali. Hnutí Grálu nadále existuje a má na 1500 stoupenců. Religionisté jej nepovažují za nebezpečnou náboženskou organizaci.

Domů
Sdílet
Diskuse