Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2019 13:39
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Černobyl je pořád smrtelně nebezpečný. Znepokojující červené barvy naznačují, že se oblast vyčistí až za desetitisíce let

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jaderná katastrofa v Černobylu bude strašit i desítky generací po nás.

Od výbuchu jaderného reaktoru v Černobylu sice uběhlo již 33 let, ale jde jen o mizivé číslo, pokud je řeč o období, za které se oblast stane obyvatelnou. Nukleární pohroma, kterou katastrofa v Černobylu způsobila, ze zemského povrchu jen tak nezmizí, což potvrzují i nejnovější záběry z dronů, o které se postarali experti z University of Bristol.

Ti použili několik množství dronů, které podrobně zmapovaly přibližně 15 kilometrů čtverečních nejdotknutější oblasti, a výsledkem je, že Černobyl je na tom o něco hůře, než jsme očekávali.

K mapování oblasti posloužil speciální pulzující laser jménem LIDAR. Vědci objevili i nebezpečné zóny, o kterých se ani nepředpokládalo, že by mohly být postiženy radiací.

Mimo jiné objevili zvýšenou radiaci v evakuované vesničce jménem Buriakivka, ale našly se i zcela nové radioaktivní oblasti – například u starého železničního depa nedaleko elektrárny by byl člověk za pár hodin vystaven takové radiaci, jakou by při běžných podmínkách přijal za rok.

Podle nejnovějších dohadů budeme na kompletní „vyčištění“ čekat i desetitisíce let a my se kompletní návštěvy elektrárny určitě nedožijeme. Do blízkého města Pripjať však každoročně proudí tisíce turistů, ale dlouhodobě by podle vědců na místě určitě zůstat nemohly.

Domů
Sdílet
Diskuse