Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2019 12:36
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Tchaj-wan povolil sňatky homosexuálů jako první asijská země na světě

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Přidají se i další asijské státy?

Tchajwanský parlament v pátek zlegalizoval sňatky partnerů stejného pohlaví. Učinil tak právě v Mezinárodní den boje proti homofobii a transfobii. Jak nedávno informoval portál BBC, před parlamentem v hlavním městě Tchaj-pej se shromáždily tisíce podporovatelů práv LGBTI komunity, kteří byli s výsledkem jednání samozřejmě více než spokojeni.

Tchajwanský ústavní soud již v průběhu května roku 2017 rozhodl o tom, že osoby stejného pohlaví mají právo na uzavření sňatku. Legislativním krokem z dnešního dne se parlamentu podařilo novelizovat občanský zákoník a stát se první asijskou zemí, která povolila sňatky osob stejného pohlaví.

Tímto krokem se homosexuálním párům díky sňatku dostane stejných práv, jaká již dlouhou dobu mají páry v heterosexuálních manželstvích (v oblastech daní, pojištění či péče o děti). Zákon vejde v platnost 24. května tohoto roku.

Domů
Sdílet
Diskuse