Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. května 2019 16:21
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Konec množíren: Vláda schválila i zpřísnění chovu šelem a drezuru slonů či delfínů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Novela zřejmě vzejde v platnost v prvním čtvrtletí roku 2020.

Vláda schválila návrh novely zákona na ochranu zvířat proti týrání. Ta definuje a zakazuje množírny, zpřísňuje chov šelem a umožňuje státní příspěvky obcím na péči o zvířata. Informuje o tom tiskový odbor Strakovy akademie.

Novela nyní ještě bude projednána v Parlamentu České republiky. Pokud vše projde hladce, měla by začít platit v prvním čtvrtletí příštího roku

Vládou posvěcená norma definuje množírny jako „zařízení, ve kterém jsou chováni a rozmnožováni psi nebo kočky v nevhodných podmínkách, které způsobují jejich utrpení, a ve větším počtu, který jim neumožňuje uspokojovat jejich fyziologické, biologické nebo etologické potřeby“.

Takováto zařízení novela rovnou zakazuje. Za větší počet zvířat je považováno už sedm tvorů a za provoz množírny může být uložena pokuta až do výše 500 tisíc korun

Chovatelé, kteří prodávají zvířata, případně i majitelé tří a více fen budou muset při prodeji nebo darování štěněte do jeho půl roku zavést evidenční list vrhu štěňat. Pokud chovatel evidenci nepovede, bude mu hrozit pokuta až 50 tisíc korun.

Podle novely zároveň fena smí mít nejvýše tři vrhy za dva roky a štěňata jí mohou být odebrána až po 50 dnech. Stejný počet vrhů stanovuje i u chovných koček. Těm ale mohou být mláďata odebrána až po 84 dnech. Za porušení těchto pravidel hrozí pokuta až 200 tisíc korun. Výjimkou jsou kočky chované na zahradě, kdy není zabřeznutí možné ovlivnit. 

Další změnou je zpřísnění chovu šelem. Novela zakazuje rozmnožování vybraných šelem a lidoopů v zájmových chovech. Nově je nebude možné venčit na veřejnosti a nebudou smět být provozovány tzv. „mazlící koutky“ pro lidi za poplatek. Chovatelé těchto zvířat budou muset navíc absolvovat kurz péče a budou muset získat souhlas stavebního úřadu o způsobilosti obydlí pro zvíře určené k chovu.

Nově také bude nutná licence od Státní veterinární správy pro povolení veřejného vystoupení zvířat v cirkusech, televizi nebo filmu. Zároveň bude zakázána drezura mláďat delfínů a slonů. V neposlední řadě se budou moci obce s rozšířenou působností dočkat úhrady za péči o zvířata, která majitel týral.

Domů
Sdílet
Diskuse