Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. května 2019 12:28
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Černobylští psi čekali na majitele a střežili své domovy. Lovce se zbraněmi uvítali s radostí

Černobylští psi čekali na majitele a střežili své domovy. Lovce se zbraněmi uvítali s radostí
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Jejich zastřelení bylo nutné. Žaludek na něco takového ale neměl každý.

Až 36 hodin po černobylské havárii se vedení Sovětského svazu konečně rozhodlo evakuovat nedaleké městečko Pripjať, ve kterém žilo téměř 50 000 obyvatel. Z okolních oblastí v průběhu dalších dnů bylo nutné evakuovat dalších zhruba 68 000 lidí. Místní si s sebou vzali jen nejdůležitější věci, přičemž zvířata musela zůstat na místě.

Někteří psi měli podle výpovědi svědků podobně jako v seriálu utíkat za autobusy s evakuovaným obyvatelstvem, ale rozkazy byly jasné. Žádná zvířata nemohla odjet se svými majiteli. Jaký byl osud většiny zvířat nám už stihla ukázat i předposlední část minisérie Černobyl.

A ano, i v tomto případě se tvůrci drželi skutečných událostí. Vzhledem ke zvýšené radioaktivitě v oblasti by bylo příliš velké riziko, aby si obyvatelé vzali domácí mazlíčky s sebou. Postarat se o ně tedy měli lovci skládající se převážně z vojáků.

Doporučeno
Ilegální průzkum Černobylu je nebezpečný, nejstrašidelnější je podzemí nemocnice (Rozhovor) Ilegální průzkum Černobylu je nebezpečný, nejstrašidelnější je podzemí nemocnice (Rozhovor) 23. května 2019 11:01

„Když jsme přišli poprvé, psi pobíhali kolem domů, hlídali je a čekali, až se vrátí lidé,“ vzpomíná na tuto tragickou, ale nutnou událost plnou mrtvých zvířat Viktor Verzikovskij, předseda spolku   dobrovolných lovců a rybářů.

 

„Byli rádi, že nás viděli, běželi za našim hlasem. Stříleli jsme je v domech, ve stodolách, ve dvorech. Vytáhli jsme je na ulici a naložili na nákladní auto. Nebylo to moc příjemné. Nedokázali pochopit, proč je zabíjíme. Bylo snadné je zabít, šlo o domácí zvířata. Nebáli se zbraní ani lidí,“ vysvětluje Verzikovskij.

Zabití všech zvířat však bylo nemožné, a tak se některé psi stihli dostat do bezpečí. Návštěvníci zóny dobře vědí, že potomci těchto přeživších zvířat se aktuálně nachází v oblastech Černobylu. Nezisková organizace Clean Futures Fund (CFF) odhaduje, že kolem jaderné elektrárny žije více než 250 toulavých psů, dalších zhruba 225 žije ve městě Černobyl a několik stovek psů se potuluje po celé zóně. Kromě nedostatku potravy jsou však psi ohroženi i predátory jako například vlky.

Opuštěná zvířata jsou většinou odkázána na pomoc lidí, bez níž by v zóně přežila jen těžko. Právě CFF poskytuje zvířatům v zóně potřebnou péči, kterou pomáhají nejen toulavým psem, ale také snižují riziko přenášení různých nemocí na pracovníky a turisty. „Naším cílem je udržet lidi v bezpečí a ochránit zdraví psů,“ řekl pro portál PetMD spoluzakladatel CFF Lucas Hixson. Přispět na pomoc černobylským psům můžeš i ty.

Doporučeno
Černobylská tragédie: Před třemi dekádami se nad nicnetušícími Evropany vznesl smrtící radioaktivní mrak Černobylská tragédie: Před třemi dekádami se nad nicnetušícími Evropany vznesl smrtící radioaktivní mrak 29. května 2019 13:03
Domů
Sdílet
Diskuse