Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2019 13:21
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vědci roztopili sibiřský permafrost a našli v něm živé červy. Zamrzli na 41 tisíc let a bez problémů opět ožili

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mikrobiologové se radují. Objev by mohl naznačovat existenci života na jiných planetách.

Sibiřský permafrost dodnes ukrývá pozůstatky časů dávno minulých. Uvědomovali si to i mikrobiologové z americké University of Tennessee, a tak se vydali do Ruska, aby z permafrostu mohli odebrat vzorky. Zledovatělá půda zmrzlá tisíce let putovala do laboratoře na univerzitě, kde ji mikrobioložka Tatiana Višniveckaja nechala rozmrznout, informoval Washington Post.

Když se půda začala probouzet k životu, objevili se v ní živočichové. Výzkumníci narazili na skupinu hlístic, které patří do kmene kroužkovců. V podstatě jde o červí živočichy se schopností přežít i ty nejextrémnější podmínky na Zemi.


Bioložka prohlásila, že červi dlouzí kolem půl milimetru mohou být staří kolem 41 tisíc let. Kdyby permafrost nenarušila lidská aktivita a probíhající klimatické změny, zřejmě by v něm tito živočichové dokázali přežít i následující tisíce let.

„Pokud přežili 41 tisíc let, netuším, kde je jejich limit,“ řekl odborník na hlístice Gaetan Borgonie. Nález přitom může podpořit teorie o tom, že pokud takoví živočichové dokáží přežít v extrémních podmínkách na Zemi, rozdílné by to nemuselo být ani na ostatních planetách naší sluneční soustavy.

Domů
Sdílet
Diskuse